Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Primera P12 2.2di kontrolka ładowania powyżej 2tys obrotów

klient

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pod maską słychać było łożyska alternatora. Był też bardzo gorący. Zapaliła się też kontrolka od ładowania. Alternator oddałem do naprawy. Jakoś czas było ok. Dzisiaj rano po odpaleniu tez niby ok ale powyżej 2tys obrotów zapalała się kontrolka od ładowania. Jak obroty spadły poniżej 2tys to gasła. Żeby nic się nie stało na dzisiaj wybrałem komunikację ;( wieczorem poszedłem sprawdzić co się dzieje ale usterka juz nie wystąpiła. Wieczorem zmierzyłem tez napięcie. 12.7 przed odpaleniem. 14.0 po odpaleniu na obrotach jałowym. 14.2 po dodaniu gazu. akumulator ma jakieś pół roku. Co to może być? Znowu Alternator? A może regulator napięcia?

Pojawiły się nowe okoliczności.

Dzisiaj znowu odpaliłem samochód jednak po odpaleniu nie było ładowania. Napięcie wynosiło ok 12V. Pomimo tego kontrolka od ładowania nie świeciła się. Dopiero po przekroczeniu 1500 obrotów zapalała się. Po kilku minutach bez jakiejkolwiek przyczyny napięcie wzrosło do 14V czyli pojawiło się ładowanie i działało już przez całą drogę. Kontrolka nie zapalała się też pomimo przekroczenia 1500 obrotów.

Sprawdz kable czy jest wszystko dobrze dokrecone, ja mialem podobna sytuacje a winny byl kabel pod ta gumowa oslonka zle wszedl tymi zabkami na srube i mial slaby styk. Golym okiem tego niebylo widac dopiero po odkrceniu i przykreceniu od nowa widac bylo roznice

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...