Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

P11.144 1.8 Gaśnie po nagrzaniu

credens
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest następujący. Odpalam sobie autko rano, jadę nim jakieś i nagle zanik zapłonu. Wskazówka obrotomierza leży, pomimo, że silnik się kręci, ponieważ auto jedzie na biegu. Zatrzymuję się, odczekam chwilkę, jakąś minutę dwie, zapala od kopnięcia, podjeżdżam jakieś kilka kilometrów i historia się powtarza. Gaśnie, zatrzymuję się, pare minut i znów zapala bez problemu. Ostatnio tak 60 km do domu wracałem. Czujnik wału wymieniony i problem nie ustąpił. Jakieś wstępne diagnozy? Check się zapalił i pali się cały czas, w weekend sprawdze go komputerem - zworka nie działa.

Troche namotałem. Wymieniłem czujnik wałka rozrządu ten na górze, ale dzisiaj przeglądając różne fora dowiedziałem się ze jest jeszcze jeden na dole. Podmieniłem ten drugi, przejechałem kilkadziesiat kilometrów i na razie jest ok. Jeżeli wymiana tego przy kole zamachowym nie pomoże wtedy atuo idzie na rozrząd,

Teraz wiem na 100%, że to był czujnik przy kole zamachowym(ja wymieniłem ten na górze, bo nie wiedziałem, że jest jeszcze jeden). Przejechałem dzisiaj po wymianie ok 100 km i zero jakichkolwiek problemów. Podejrzewam, że ten czujnik liczy również obroty silnika, bo gdy gasł, wskazówka obrotomierza leżała, pomimo, że silnik się obracał. Nie straszyć ludzi rozrządami, bo czasami okazuje się że zwykła pierdoła może przyprawić człowieka o ból głowy.

Edytowane przez credens

. Nie straszyć ludzi rozrządami, 

Nikt nie straszy, tylko jak wymiana czujników nie pomaga to w kolejności jest rozrząd, a nikt nie jest wróżkę i nie wie, ze Ty nie wiesz, ze są dwa czujniki :D 

Nikt nie straszy, tylko jak wymiana czujników nie pomaga to w kolejności jest rozrząd, a nikt nie jest wróżkę i nie wie, ze Ty nie wiesz, ze są dwa czujniki :D

Właśnie tak! Tym bardziej, że to pierwsza awaria "nieekspolatacyjna" od kupna czyli od dwóch lat. 70 zł raz na dwa lata można wydać :P

'

'

pierwsza awaria "nieekspolatacyjna" od kupna czyli od dwóch lat. 

'

'

czyli auto dwuletnie?? 

nie chodzi o łapanie za słówka, :D tylko może już ma łańcuch po wymianie :D

dobrze, ze na tym się u Ciebie skończyło :D 

nie chodzi o łapanie za słówka, :D tylko może już ma łańcuch po wymianie :D

dobrze, ze na tym się u Ciebie skończyło :D

Nieważne, ważne jest to, że śmiga jak dawniej :P. Tym bardziej , że zafundowałem mu nowy lakier a on taką dywersję ;p