Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

blokowanie tylnego zacisku ,hamulca

endrix

Rekomendowane odpowiedzi

witam od dwóch dni zmagam sie z tylnym hamulcem , za każdym razem gdy wciskam hamulec blokuje sie coraz mocniej  i nie puszcza asz to tego stopnia ze nie da sie  ruszyć kołem , wymieniłem wszystkie gumki wyczyściłem wszystko co sie dało czy miał może ktos podobny problem???proszę o pomoc

odpowietrzyłeś

i czy linka od ręcznego działa poprawnie tz czy odpija do końca

popryskj i próbuj rozruszać czy sprawdzaleś jak chodzi tłoczek ? czy nie miał korozji tam ma być super gładko

linka jest ok =tłoczek chodzi lekko reczny odbija ,problem w tym ze za kazdym razem sciska coraz mocniej tak jak by nie puszczel plynu z powrotem  

hm w by wsadzić tłoczek do końca to też musisz nim krecić ? tak

zrób tak że odkręć odpowietrznik i wkręcaj tłoczek zobacz czy wychodzą bąble powietrza choć z tego co mówisz to dziwne ,,,bo na drodze powrotu płynu jest jedynie pompa ABS ,,,

Może przewód elastyczny się rozwarstwia i nie puszcza płynu w drodze powrotnej.

Możliwe że przytrzymuje przewód przy wewnętrznym odwarswieniu ale to mało prawdopodobne. Jeżeli to wina pompy ABS to spróbuj pojeździć/hamować po wyłączeniu pompy-wyjmij bezpiecznik.

Był już temat poruszany, Pisało kilka osób że winny był właśnie elastyczny przewód hamulcowy.

Proponuję zacząć od niego, bo to najtańsza możliwa usterka i najprostsza do zdiagnozowania.

Z kolei u mnie, hamulce z tyłu trzymały przez zapieczone klocki i prowadnice zacisku w jarzmie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...