endrju112 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 witam wszystkich kuiłem pathfindera 2008 2,5 dci 171km i wydaje mi sie ze troche za bardzo dymi na czarno z wydechu szczególnie przy dodawaniu gazu co to moze oznaczac jakas awaria a moze tak ma byc dziekuje za odpowiedzi pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 przebieg? Rozumiem że DPF'a nie masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hektor3s Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 wydaje mi się ze EGR do przeczyszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endrju112 Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 przebieg 185tys z DPFem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mateusz_P11_144 Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 EGR do czyszczenia, to tak pozytywnie. Z gorszych (i droższych) turbina lub wtryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 przebieg 185tys z DPFem Mój z DPFem nie dymi wcale nawet jak mu przyłożę, pewny jesteś że DPF nie został wycięty? Wykręć EGR i zobacz w jakim jest stanie. Wykręć turbinę i zobacz czy nie cieknie od strony kolektora wydechowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Sprawdz intercooler czy nie dziurawy. Gdy jest nieszczelny, auto kopci na czarno przy dodawaniu gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Intercooler jakby był dziurawy to samochód by nie przyspieszał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endrju112 Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Dziekuje za podpowiedzi posprawdzam w/w elementy i moze na cos natrafie pozdrawiam Mój z DPFem nie dymi wcale nawet jak mu przyłożę, pewny jesteś że DPF nie został wycięty? Wykręć EGR i zobacz w jakim jest stanie. Wykręć turbinę i zobacz czy nie cieknie od strony kolektora wydechowego. jestem pewien ze DPF jest i ma się dobrze sprawdze zawór EGR i turbine dzięki za podpowiedz pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Kolego sq9mcs, poczytaj o dziurawych ickach na forum x-trail 2,2dci. 2.5 dci to podobny silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sq9mcs Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 YD22DTi to nie YD25DDTi i wcale nie jest podobny. Też miałem nieszczelność w intercoolerze i objawiało się to tym że brakowało ciśnienia na kolektorze ssącym. Poza tym że jeździł jak muł to nie było żadnego dymienia. Wracając do tematu. Dymienie jest na tyle poważne że DPF już rady nie daje a to nie dobrze. Jest jeszcze kwestia wtrysku paliwa do filtra DPF, chociaż wątpię aby ten wtryskiwacz uległ uszkodzeniu. Zacząłbym jednak od turbiny, zwróć uwagę na uszczelnienie wałka z łopatkami od strony kolektora wydechowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 (edytowane) http://en.wikipedia.org/wiki/Nissan_YD_engine Popatrzec, poczytac:-) Paliwo+malo powietrza=czarny dym. Edytowane 30 Lipca 2014 przez Grzmot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endrju112 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 wymieniłem filtr powietrza i przestał dymić pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Czyli tak jak pisalem - malo powietrza=czarny dym. Dobrze ze obylo sie bez powazniejszej ingerencji w silniku. Pozdrawiam:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi