j320 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Witam Posiadam N15-stkę '95r , pewien cymbał sprzedał mi amortyzatory na przód do wersji po lifcie. Nie wchodząc w szczegóły, musiałem je założyć, przód podniósł się o kilka cm, przez co trzeszczą przeguby, rozjechała się geometria, jest źle. Pytanie; Z tego co się zorientowałem, różnica wynika z wyższego umieszczenia "podpory" sprężyny na amortyzatorze, co sugeruje mi że sprężyny po lifcie są krótsze. Rozwiązaniem mojego problemu byłaby więc wymiana sprężyn na po-liftowe... Do osób zorientowanych; Czy moje koncepcja jest słuszna ?? Pozdr. Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skoch84 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 http://i3.fmix.pl/fmi2477/e040da3b0015b20852f2a6a2/zdjecie.jpg Sam jestem ciekawy różnicy w sprężynach. Kiedyś w katalogu KYB wyczytałem, że różna jest też ich średnica. Czy u ciebie wszystko pasowało, czy oprócz zmiany wysokości auta miałeś jakieś problemy z montażem? Zastanawiam się nad odwrotną opcją, kupić amory przed FL i założyć z moimi sprężynami. Ala powinna usiąść kilka cm z przodu. Problem w tym, że nie wiem, czy to wszystko pasuje do siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaku Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Coś mi tu nie pasuje. Miałem wcześniej Almere przedliftową i zamontowałem do niej amortyzatory poliftowe, przed zakupem przeglądałem katalogi i wychodziło że są one krótsze i podpora sprężyny jest niżej, na dowód załączam zdjęcia sprzed montażu. Z montażem nie było żadnego problemu, średnice sprężyn takie same, żadnych efektów ubocznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konserwa Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 o ile dobrze pamiętam to sprężyny przed i poliftowe mają jednakową wysokość, a jedynie amortyzatory mają o 3cm różną wysokość podstawy osadzenia (talerza) sprężyny na amortyzatorze. Polift ma wyżej przód, przez co tył jest dociążony w stosunku do przedliftu i auto ma lepszy rozkład masy i przyczepność tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wwa Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Popieram Konserwa ma racje amortyzatory przed fl mają 224mm a po lifcie 244mm występują jeszcze o wysokości 214 mm ale nie można ich dostać już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j320 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Jeśli chodzi o średnicę sprężyny , to nie było żadnej różnicy , pasowała. Ale przy zakładaniu na amortyzator poliftowy musiłem ścisnąć sprężynę na ściągaczach bo nie chciała wejść. Przód się podniósł i utwardził, opony się niszczą - jakby ktoś żyletką na górze ponacinał, pogorszył się też komfort z tyłu , pewnie przez to że więsza masa dociąża amortyzatory/sprężyny. Gdzieś na forum widziałem wpis że po czymś takim poszły przeguby, u mnie też zaczeły trzeszczeć. Stąd moja koncepcja, na wymianę sprężyn. Dla porównania KYB oferowane w sieci ; - KYBRA1481 według sprzedawcy ma pasować do 95-97 Grubość 1 [mm] 12, Długość [mm] 376 , średnica zewnętrzna [mm] 142 Zawieszenie dla pojazdów z zawieszeniem standardowym Ciężar [kg] 2,11 inny producent - Długość [mm]: 379 - KYBRA1984 oferowana do 97-00 Grubość 1 [mm] 12, Długość [mm] 368 , średnica zewnętrzna [mm] 137 Projekt resora sprężyna zwojowa, Ciężar [kg] 2,02 Jak widać róznica niewielka, moja koncepcja upadła, nie rozumiem dlaczego, aż tak auto się zmieniło. To już sobie odpowiedziałem na pytanie Może komuś jeszcze się przyda. Dzięki za wpisy. Pozdrawiam Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Wwa Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Ja mam sprężyny obniżające 321 mm i amory po lift-owe i przód stoi kosmicznie wysoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.