Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Problem z nowym czujnikiem rozrządu

tre33

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno pojawił się błąd czujnika położenia rozrządu, a do tego falowanie obrotów, problemy z mocą i czasem gaśnięcie na zimnym silniku. Co prawda czytałem na tym forum, że może to oznaczać awarię prawie wszystkiego, ale postanowiłem zacząc od wymiany czujnika. Odłączyłem akumulator, zdjąłem stary i założyłem nowy czujnik, podłączyłem aku, usunąłem błąd.

Z nowym czujnikiem falowanie obrotów znikło, wróciła moc, dynamika i wszystko z jazdą jest ok. Ale mam spory problem- auto na starym czujniku zapalało od razu. Na nowym czujniku dopiero za 8-12 razem, niezależnie czy ciepły czy zimny.

Jaka może być tego przyczyna? Nowy czujnik jest nie sprawny, czy trzeba z nim jeszcze coś zrobić?

Jak na razie wróciłem do starego czujnika: znów pojawił się błąd, falowanie itd, ale zapala od strzała.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Przepraszam, zapomniałem o tym wspomnieć.

Benzynowy 1.5

Oprócz czujnika to jeszcz łanćuch rozrządu robi problemy

Rozrząd, lambda, przepływka... :)

Ale że tu mi auto od razu zareagowało pozytywnie na wymianę czujnika, to mam nadzieję, że to jednak czujnik. Jego się tylko wymienia i ma działać, czy coś się jeszcze po wymianie robi (jakieś strojenie czy coś)?

• 3 tygodnie później...

Witam mam podobny problem u mnie tez zaczal pokazywac sie blad walka rozrzadu kupilem wymienilem dzialalo pol roku i blad powrocil ,objawy falujace obroty przy odpalaniu ,samochod na zimnym silniku po kilku metrach gasl i wywalalo blad walka po czym odpalalem po chwili i normalnie jechalem dalej, zakupilem nowy czujnik polozenia walka rozrzadu po zalozeniu go do silnika auto wogule nie chcialo zapalic a jak juz zapalilo to caly czas szarpie nie da sie jechac,i teraz najlepsze wsadzilem nowy czujnik  na miejsce polozenia walu korbowego a stary uszkodzony spowrotem na walek rozrzadu nie ma bledow nie szarpie odpala wszystko dziala tylko nikt nie wie czemu tak jest, komputer pokazuje blad walka a ja wymieniam czujnik polozenie walu korbowego i dziala dlaczego??almera N16 silnik 1.5 benzyna swiece cewki przeplywka sonda wszystko mam nowe przepustnica czysta po adaptacji i teraz pytanie do mondrych glow dlaczego wymieniam nie ten czujnik co wskazuje komputer i dziala?? za odpowiedzi wymien se rozrzad z gory dziekuje  pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...