Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

D-40 wymiana łożysk kół tył

wukor

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Jest to mój pierwszy wpis tutaj, więc wymądrzać się na początku nie będę nadto :)

Jestem świeżo po wymianie łożyska i pierścienia uszczelniającego Simmera na tylnej półosi, zgodnie ze słowami olsztyńskiego dealera - niewymienialnymi. Serwis od razu stwierdził, że cała półoś wraz z łożyskiem i uszczelnieniem jest nierozbieralna i odesłał do zaopatrzenia w celu zamówienia całego elementu, koszt bagatela około 2000zł netto.

Faktycznie - uszczelniacz o wymiarach 54x80x11 jest nie do kupienia w Polsce, ten rozmiar nie istnieje w żadnym katalogu żadnego porządnego producenta. Poinstruowany w jednej z największych polskich hurtowni z simmeringami, kupiłem najbliższy wymiarem: 54x80x13, rzecz jasna także z dodatkową wargą przeciwbłotną, tokarz delikatnie zebrał 2mm na szerokości i po tym zabiegu pasował jak oryginał. Do tego doszło nowe łożysko - te już było typowe i okazało się że koszt części wyniósł 19zł - uszczelniacz plus 170zł - łożysko. Doleciał jeszcze koszt zrobienia specjalnego ściągacza, by tą półoś rozmontować, ale dało się.

Po raz kolejny polska technika prześcignęła japońską :)

Dla chętnych mogę podać na priv namiary na warsztat, który to zrobił, mają to już przećwiczone, ściągacz został na stanie, a warto było bo cały koszt naprawy wyniósł zaledwie niewielką część tego, co w serwisie kosztowałyby same części :) 

• 1 rok później...

Witam Cie serdecznie a jaki miałeś objaw uszkodzonego łożyska tylnego? Powiem ci że ja mam dziwne wibracje w przedziale 90-110 km\h.Natomiast po energicznym skręcie w lewo ustają. Nadmienię że wymienione wszystkie krzyżaki koło dwumas luk wraz ze sprzęgłem nowa skrzynia i reduktor piasty z łożyskami przod... Nastepną rzecz obstawiam tylne lozysko prawe bo po energicznym skrecie jest odciszone i przestaje drzec szumiec... A jaki ty miałeś objaw czekam na odp...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...