wukor Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2014 Wymieniał już ktoś łożyska w tylnych kołach w Navarze, jak tak to proszę o instruktarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PabloElDiablo Opublikowano 22 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 Witam, Jest to mój pierwszy wpis tutaj, więc wymądrzać się na początku nie będę nadto Jestem świeżo po wymianie łożyska i pierścienia uszczelniającego Simmera na tylnej półosi, zgodnie ze słowami olsztyńskiego dealera - niewymienialnymi. Serwis od razu stwierdził, że cała półoś wraz z łożyskiem i uszczelnieniem jest nierozbieralna i odesłał do zaopatrzenia w celu zamówienia całego elementu, koszt bagatela około 2000zł netto. Faktycznie - uszczelniacz o wymiarach 54x80x11 jest nie do kupienia w Polsce, ten rozmiar nie istnieje w żadnym katalogu żadnego porządnego producenta. Poinstruowany w jednej z największych polskich hurtowni z simmeringami, kupiłem najbliższy wymiarem: 54x80x13, rzecz jasna także z dodatkową wargą przeciwbłotną, tokarz delikatnie zebrał 2mm na szerokości i po tym zabiegu pasował jak oryginał. Do tego doszło nowe łożysko - te już było typowe i okazało się że koszt części wyniósł 19zł - uszczelniacz plus 170zł - łożysko. Doleciał jeszcze koszt zrobienia specjalnego ściągacza, by tą półoś rozmontować, ale dało się. Po raz kolejny polska technika prześcignęła japońską Dla chętnych mogę podać na priv namiary na warsztat, który to zrobił, mają to już przećwiczone, ściągacz został na stanie, a warto było bo cały koszt naprawy wyniósł zaledwie niewielką część tego, co w serwisie kosztowałyby same części Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KubaNavara Opublikowano 13 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 Witam Cie serdecznie a jaki miałeś objaw uszkodzonego łożyska tylnego? Powiem ci że ja mam dziwne wibracje w przedziale 90-110 km\h.Natomiast po energicznym skręcie w lewo ustają. Nadmienię że wymienione wszystkie krzyżaki koło dwumas luk wraz ze sprzęgłem nowa skrzynia i reduktor piasty z łożyskami przod... Nastepną rzecz obstawiam tylne lozysko prawe bo po energicznym skrecie jest odciszone i przestaje drzec szumiec... A jaki ty miałeś objaw czekam na odp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.