Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wymiana radia 350z 2005

vonBuBs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No dobra. Wszystkomające radio przyleciało z Chin to w przyszłym tygodniu biorę się za montaż.

Znalazłem ramkę i jeszcze muszę znaleźć jakieś przejściówki.

Jak zdemontować radio to znalazłem na youtube.

Mam oryginalny zestaw bose. Poprzedni właściciel miał coś swojego ale zostawił bose.

Na filmikach widzę że oryginalnie jest antena i jakieś 2 złącza.

Od strony nowego radia mam jedno podwójne złącze i dodatkowy kabel z czinczami.

Co mam kupić? pomożecie?

https://www.dropbox.com/sc/46defktmjuo7jmx/AADLKHYVeXvXcCeY3CXxWtPMa

Na tym kablu z czarnym złączem mam dodatkowe kabelki:

ILLUMI

REVERSE-IN

BRAKE-IN

KEY1-5V

KEY2-5V

GND

Są do lutowania. Do czego to? bo oczywiście jak na chińczyka instrukcja uboga.

Na czinczach to wiem co i jak ale nie połączę to z kostką, czyli pewnie jakaś kolejna przejściówka?

Dodam że ramka to ta:

http://allegro.pl/ramka-radiowa-nissan-350z-2003-2005-2-1din-adaptor-i4462667537.html

Radio to to:
http://www.aliexpress.com/snapshot/6177355416.html
dodatkowo z dekoderem, kamerą dvr i 3g

PS. znalazłem taką przejściówkę:
http://allegro.pl/kostka-iso-do-instalacji-micra-almera-x-trail-350z-i4466626803.html
ale czy to napewno zadziała z tym wzmacniaczem bose? Na pewno idealnie spieło by to te kable.
Znowu gdzieś wyczytałem o czymś takim:
http://www.bartex-caraudio.pl/product_info.php?cPath=28_315&products_id=4323

Edytowane przez vonBuBs

• 5 miesięcy temu...

Udało Ci się ogarnąć to wszystko ? :) Odgrzewam kotleta bo nie chcę nowego tematu zakładać :P

Planuje u siebie zmienić radio bo nie mam nawet bose  :| i muszę słuchać muzyki z kasety na kablu :D Co ze sterowaniem z kierownicy ? Dowiadywałem się i potrzebny jest taki adapter podobno : http://allegro.pl/sterowanie-z-kierownicy-uniwersalny-modul-aswc-1-i5023080831.html

Tylko to trochę chora cena jak za radio dam 900-1000zł .

Pomocy !  :wave:

Ja u siebie wrzucałem 2din i sterowanie z kierownicy ogarnąłem bez zbędnych adapterów.

A jak Ci się to udało ? Opowiedz mi o tym :)

Gdzieś w internecie w schematach kabli znalazłem jakiego koloru kable wychodzą do przycisków sterowania ,one szły do jakiejś kostki(wtyczki) ta wtyczka jest luzem za radiem. Od wtyczki odciąłem te kable oczywiscie. Następnie z wtyczki od radia również wychodziły 3 kable własnie do sterowania. Wszystko razem połączyłem i działa do dziś :) Kolorów kabli Ci nie podam bo już nie pamiętam ,albo musisz szukać w necie ,albo moze rozebrać te przyciski od sterowania.

PS Oczywiście radio musi mieć w sobie funkcje sterowania z kierownicy. Bo w radiu w ustawieniach masz specjalne menu i naciskasz guzik na kierownicy. Radio wyłapuje który to guzik i przyporządkowujesz sobie tryb do tego czyli np Vol- vol+ mute itd.

Edytowane przez daniel.tymek

u mnie już dawno sterowanie z kiery działa wyśmienicie. Wczoraj skończyłem kolejny etap podłączania gadgetów mojego radia i niebawem będzie do tego video jak wszystko działa.

u mnie już dawno sterowanie z kiery działa wyśmienicie. Wczoraj skończyłem kolejny etap podłączania gadgetów mojego radia i niebawem będzie do tego video jak wszystko działa.

A używałeś jakiegoś adaptera do sterowania kierownicy czy tak jak Daniel lutowałeś ? :) 

gość od radyjek mi to robił. Chciałem użyć adaptera ale on powiedział że to bez sensu i połączył złączkami bezpośrednio kable. Został mi do zrobienia touchpad do obsługi radia i hud wyświetlający prędkość na szybę.

Edytowane przez vonBuBs

Gdzieś w internecie w schematach kabli znalazłem jakiego koloru kable wychodzą do przycisków sterowania ,one szły do jakiejś kostki(wtyczki) ta wtyczka jest luzem za radiem. Od wtyczki odciąłem te kable oczywiscie. Następnie z wtyczki od radia również wychodziły 3 kable własnie do sterowania. Wszystko razem połączyłem i działa do dziś :) Kolorów kabli Ci nie podam bo już nie pamiętam ,albo musisz szukać w necie ,albo moze rozebrać te przyciski od sterowania.

PS Oczywiście radio musi mieć w sobie funkcje sterowania z kierownicy. Bo w radiu w ustawieniach masz specjalne menu i naciskasz guzik na kierownicy. Radio wyłapuje który to guzik i przyporządkowujesz sobie tryb do tego czyli np Vol- vol+ mute itd.

Nie wiesz gdzie można znaleźć ten schemat ? Szukam i szukam i  :thumbsdown: nic . Wielkie dzięki za pomoc !

A więc tak:

wyciągasz radio, z lewej strony luźno leci wiązka kabli zakończona wtyczką. Znajdują się tam kable: brązowy,niebieski,biały,żółty i różowy. Pierwsze trzy czyli brąż,niebieski biały odcinasz od wtyczki (one właśnie Cie interesują,odpowiadają za sterowania z kierownicy)

Brązowy wiadomo to masa. Oznacza zaawsze bodajże GD w instrukcjach. Więc bierzesz w ręke instrukcje radia . Szukasz działu mówiącego o sterowaniu z kierownicy( u mnie w instrukcji był takowy) I była rozpiska właśnie za co 3 poszczególne kable odpowiadają. Odnośnie niebieskiego i białego to:

Niebieski-odpowiada za przyciski" on" na kierownicy oraz za "down"

Biały- "off" oraz "up".

Później jak podłączysz to wchodzisz w menu w radiu od sterowania z kierownicy. Naciskasz jakiś guzik i obok masz jaki tryb chcesz przyporządkować.

PS Jak coś to pisz na PW ,do Grodziska też masz rzut beretem więc można przejazdem wpaść ,chętnie pomogę.

• Upvote 1

A więc tak:

wyciągasz radio, z lewej strony luźno leci wiązka kabli zakończona wtyczką. Znajdują się tam kable: brązowy,niebieski,biały,żółty i różowy. Pierwsze trzy czyli brąż,niebieski biały odcinasz od wtyczki (one właśnie Cie interesują,odpowiadają za sterowania z kierownicy)

Brązowy wiadomo to masa. Oznacza zaawsze bodajże GD w instrukcjach. Więc bierzesz w ręke instrukcje radia . Szukasz działu mówiącego o sterowaniu z kierownicy( u mnie w instrukcji był takowy) I była rozpiska właśnie za co 3 poszczególne kable odpowiadają. Odnośnie niebieskiego i białego to:

Niebieski-odpowiada za przyciski" on" na kierownicy oraz za "down"

Biały- "off" oraz "up".

Później jak podłączysz to wchodzisz w menu w radiu od sterowania z kierownicy. Naciskasz jakiś guzik i obok masz jaki tryb chcesz przyporządkować.

PS Jak coś to pisz na PW ,do Grodziska też masz rzut beretem więc można przejazdem wpaść ,chętnie pomogę.

Wielkie dzięki !!! Teraz czekam aż dojdzie radyjko i działam :) Jeszcze raz wielkie dzięki!!! :thumbsup:

Witam podlaczyles moze juz to radyjko? bo wlasnie zakupilem xav tylko ze 601bt wiec to samo kupowales jakies kable ramke?

Witam podlaczyles moze juz to radyjko? bo wlasnie zakupilem xav tylko ze 601bt wiec to samo kupowales jakies kable ramke?

Hej hej :) Póki co zbieram wszystkie potrzebne graty ( chcę zrobić wszystko za jednym zamachem ) czekam teraz na kamerę cofania jeszcze i kable do wzmacniacza musze kupić jeszcze . A do tego sony kupiłem tylko kostke iso na allegro ją znajdziesz :)

jak coś to mam do sprzedania kostkę iso do zestawu bose. jest zupełnie inna niż do zwykłych głośników.
do tego mam ramkę na radio 1DIN.

Edytowane przez vonBuBs

• 2 tygodnie później...

Odgrzewam temat . Czy ktoś kto ma radio nie bose i zmieniał radio na 2 din uporał się może ze sterowaniem z kierownicy ? Nie chcę się rozstawać z tą funkcja bardzo bo to jedne z nielicznych udogodnień :D Może macie namiary na kogoś z Warszawy/ okolic kto się tym zajmuje i jaki koszt jest tego ? 

mój elektryk uwinął się z tym w 10min nie znając auta. Więc nie powinno byc z tym problemu. Udaj się do jakiegokolwiek serwisu car audio czy cb radio.
Jeżeli dobrze pamiętam to chyba była osobna wtyczka od sterowania z kierownicy. były chyba 3 albo 2 kabelki.

wszedzie gdzie nie zadzwonie chcą zakładać moduł adapter ... :/

mój elektryk uwinął się z tym w 10min nie znając auta. Więc nie powinno byc z tym problemu. Udaj się do jakiegokolwiek serwisu car audio czy cb radio.
Jeżeli dobrze pamiętam to chyba była osobna wtyczka od sterowania z kierownicy. były chyba 3 albo 2 kabelki.

A Ty miałeś bose czy nie ?

Od sterowania właśnie powinna być oddzielna kostka. 3 kabelki w tej kostce to właśnie sterowanie z kierownicy. Pare kabelków w tej kostce zostaje(nie wiem od czego one są)

Od sterowania właśnie powinna być oddzielna kostka. 3 kabelki w tej kostce to właśnie sterowanie z kierownicy. Pare kabelków w tej kostce zostaje(nie wiem od czego one są)

No dobra powiedzmy , że znajdę te kabelki 3 i co dalej ?

No jak to co? Odłączasz je od tej kostki. Nastepnie z wtyczki od radia odchodzą też trzy kabelki( tak było przynajmniej w moim radiu) wszytsko lutujesz, oklejasz izolacją i działa.

Na tym zdjeciu znalezionym jest taka sama kostka jaka była w zestawie z moim radiem. Bodajże nawet te 3 kabelki co tam luzem wychodza(widać wyraźnie na foto) sa właśnie od sterowania radiem. To właśnie je łączymy.

py9907_2.png