Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Klimatyzacja grzeje

Miras
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Klimatyzacja dwustrefowa  po załączeniu zamiast chłodzić grzeje. Serwis umówił mnie na  30.08 Ktoś może doradzić co z tym fantem auto nowe z maja  tego roku przebieg 10 000 tys  

Dzięki

Albo coś ze sterownikiem albo zapomnieli nabić czynnik chłodniczy do układu klimatyzacji. Sprawdzałeś przy odbieraniu autka czy klima pracuje?

Usterka ustąpiła po trzech dniach, odpaliłem auto i  klimatyzacja zaczęła działać jak należy. Trochę niedobrze bo serwis mnie zleje i karze pojawić się jak problem się znowu pojawi. Może komuś się to już przytrafiło i doradzi jak ten temat ugryźć w serwisie, żeby chociaż zainteresowali się dlaczego tak się stało .Tyle dobrego że nie padła mi klimatyzacja w Chorwacji .

Być może było tak jak pisał Janusz,z tą tylko różnicą ,że sterownik nie padł,ale nie odbierał sygnału z przełącznika.Elektronika ...to są dopiero cuda :D

• 2 tygodnie później...

Czy jest możliwe że komputer nissana nie zapisał błędu w związku z awarią klimatyzacji, tak tłumaczą się w serwisie, w  związku z tym nie są wstanie ustalić co było przyczyną awarii która sama ustąpiła po kilku dniach, przypomnę że chodzi iż klimatyzacja zamiast chłodzić grzała.

A nie miałeś wymienianego filtru powietrza w kabinie; bo jak ruszyli silniczek to tak się działo, jak by się to pojawiło znowu zobacz czy masz różnicę pomiędzy prawą a lewą stroną (jeśli tak to na pewno złe ustawienie silniczka przy pedale gazu, popatrz może jest poluzowany nie dokręcony

• 2 tygodnie później...

Witam

Klimatyzacja dwustrefowa  po załączeniu zamiast chłodzić grzeje. Serwis umówił mnie na  30.08 Ktoś może doradzić co z tym fantem auto nowe z maja  tego roku przebieg 10 000 tys  

Dzięki

Wydaje mi się, że przydarzyło mi się coś takiego ale wyglądało mi to na zwiechę systemu nawiewu. Klima była włączona ale nie chłodziło. Kilka minut operowałem przyciskami, chyba w końcu wyłączyłem i włączyłem nawiew ponownie i dopiero wróciło do normy.

• 3 lata później...

A nie miałeś wymienianego filtru powietrza w kabinie; bo jak ruszyli silniczek to tak się działo, jak by się to pojawiło znowu zobacz czy masz różnicę pomiędzy prawą a lewą stroną (jeśli tak to na pewno złe ustawienie silniczka przy pedale gazu, popatrz może jest poluzowany nie dokręcony

Odkopię trochę temat, w dniu wczorajszym zakupiłem QQ z 2009. Niestety dopiero w drodze powrotnej do domu po zakupie, zauważyłem że klima od strony pasażera chłodzi, a od strony kierowcy grzeje przy ustawieniach obu na LOW/19 stopni, gdy u kierowcy ustawię więcej stopni (powyżej 20) z nawiewu w ogóle nie leci powietrze? Czy jest to wina silniczka o którym mowa powyżej? Jeśli tak to czy macie jakieś zdjęcia przedstawiające ten silniczek? Tak abym wiedział co sprawdzić. Czy może to zła kalibracja czujnika temperatury?

Witam,

Sprawdź, czy masz dobrze ustawiony silniczek napędu przepustnicy przy pedale gazu, ten który się demontuje przy wymianie filtra kabinowego.

Pozdrawiam.

• Upvote 1

• 2 tygodnie później...