gente Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Witam. Kuoiłem ostatnio kamgura z halogenami dalekosieżnymi firmy wesem i chaciałem je podłaczyć i tu xaczyna się problem. Znalazłem schemat (w załączniku). I mam parę pytań. Jaki musi być tam przekaźnik, (parametry, model nie jestem za bardzo tutaj obeznany) i jak podłączyć żeby zapalały się razem z drogowymi światłami, dodam ze mam w halogenie również postojówki ale chyba nie widzę sensu ich podłączenia. Z góry dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_gru Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Prekaźnik zwierający, zależy od mocy żarówek, pewnie ok 16-20A (styki robocze), cewkę przekaźnika podłączasz pod "+" i "-" od światła drogowego (ja popdpiąłem się do prawego reflektora). Zasilanie "+" halogenów ciągniesz od akumulatora, najpierw przez bezpiecznik (gniazdo + bezpiecznik 15A), dalej przewodem do przekaźnika (styk roboczy) i dalej od przekaźnika (drugi styk roboczy) do halogenów. Masę do halogenów "-" bierzez z masy (chociaż ja też wziałem z "-" akumulatora). Użyłem przewodów 1,5mm2 linki. Nie podłączaj zasilania halogenów bezpośrednio pod reflektor bo instalacja w samochodzie może nie wytrzymać takiego obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gente Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 okk, mam po jednej żarówce h3 55w na reflektor. A ten przekaźnik to obojętnie jaki w sklepie elektronicznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkaspaw Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 W sklepie motoryzacyjnym 12v 40A minimum inaczej wypali ci styki w przekaźniku po kilku włączeniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gente Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2014 Widze ze tam mozna wlożyć aż do 100watow h3, to jaki wziąć najlepiej? Mam już przekaźnik 40A. I teraz moje pytanie czy dobrze zrozumiałem podłączenie? Do 85 i 86 podłaczam + i - ze światła drogowego, 30 idzie zasilanie z akumulatora przez bezpiecznik, a 87 do halogenu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.