dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Witam Zauważyłem dzisiaj niepokojącą rzecz. Otóż jak włączę nawiew słaby to zapach powietrza jest dość specyficzny, można powiedzieć "brudna ściera". Jak włączę nawiew na maksa, trochę zapach jest mniej dokuczliwy ale jeszcze czuć. Za to jak włączę klimatyzację specyficzny zapach znika i powietrze jest ok. Wcześniej takich problemów nie miałem, a jeździłem zarówno na klimatyzacji jak i normalny nawiew. Filtry powietrza oraz konserwacja klimatyzacji miała miejsce w grudniu 2013. Od wymiany do teraz przjechałem około 5,5 tys. km. Co może być przyczyną waszym zdaniem brzydkiego zapachu na nawiewie zwykłym?? filtr powietrza? czy może filtr pyłkowy ?? czy coś innego dziękuje za pomoc Edytowane 6 Września 2014 przez dominikzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Jeśli już, to filtr pyłkowy. Czy też przeciwpyłkowy Bardziej to drugie Albo po prostu odgrzybianie było słabo przeprowadzone. Ja miałem klimę robioną miesiąc temu, ale wcześniej chyba 2,5 roku klima nie widziała serwisu od poprzedniego przeglądu i nie miałem smrodków, ani innych rzeczy. Tyle że ja przeciwpyłkowy wymieniałem co 6-8 miesięcy regularnie. Na serwis klimy w końcu pojechałem, bo bałem się że może brakować czynnika, lub oleju. Czynnika brakowało około 8-10%... Instalacja szczelna, sprawność sprężarki od klimatyzacji mocno ponad przeciętną Jakieś ciśnienia Pan mi tam pomierzył i mu wyszło grubo poza skalą na "plus" Zacznij od filterka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 A jak często wymieniacie filtr kabinowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Filtr kabinowy powinno wymieniać się raz na 2 lata wraz z odgrzybianiem kanałów wentylacyjnych. A super są filtry węglowe http://allegro.pl/nissan-primera-p12-01-07-filtr-kabinowy-weglowy-i4511854822.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Obstawiam filtr kabinowy, potrafi się zapchać tym całym syfem z dróg i rzyjątkami które sobie gniją i potem capi w aucie starą skarpetą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 no ale żeby po 9 miesiącach już był do wymiany? skoro zaleca się co 2 lata...dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 zalecenia to jedno a rzeczywistość to drugie, wszystko zależy od stopnia jego zanieczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 w poniedziałek się okaże jak wymienie ten filtr, dziękuje Edek za link. a Ty Fazzi i Grimm jak często wymieniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimm Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Co roku wymieniam i jest nieźle zasyfiony. Raz mi się nie chciało i jeździłem około dwóch lat, to po trasie tak zaczęło capić że nie szło w aucie wysiedzieć przy zamkniętych szybach a była zima. Wszystko zależy jak dużo jeździsz i po jakich drogach, inaczej jest po mieście a inaczej po wioskach i gruntowych drogach. Powiem że największy syf i często capiło jak się w aucie nagrzało to jak mieszkałem na obrzeżach miasta. Teraz jak mieszkam w centrum nie odczuwam już brzydkich zapachów a wymieniam ze względu na lepsze odparowywanie wilgoci i szyba tak nie zachodzi w chłodniejsze dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wostok Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Klima do odgrzybienia. Ja w maju wymieniałem filtr kabinowy a jednak scierka mi wali . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Ja właśnie mało jeżdżę bo zrobiłem ledwo 5,5 tys od wymiany a wymieniałem na początku grudnia to też ledwo 9 miesięcy...no ale jak widać różnie może być. WOstok a czemu zakładasz od razu że klima do odgrzybiania i wymiana filtra nie pomoże?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wostok Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Bo zmieniłem filtr i nadal śmierdzi scierką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 No to u Ciebie...a u mnie może takiej potrzeby nie będzie..ale jak nie włożę to się chyba nie przekonam prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wostok Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 o matko , skoro sie pytasz to ci odpowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 No pytałem bo sądziłem że masz oprócz własnego doświadczenia jakieś jeszcze inne argumenty. Spokojnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 6 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 Filtr kabinowy powinno wymieniać się raz na 2 lata wraz z odgrzybianiem kanałów wentylacyjnych. A super są filtry węglowe http://allegro.pl/nissan-primera-p12-01-07-filtr-kabinowy-weglowy-i4511854822.html Według mnie, nie są aż takie super. Popachnione popachną przez dwa miesiące, a później postępuje ich rozkład i smród jeszcze gorszy. Wolę zmienić 2x częściej klasyczny filtr i mieć pewność że nie żyje mi tam kolonia jakichś przedziwnych stworzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 dominikzw ja wymieniam co rok, no chyba, że wcześniej wymaga tego sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 7 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Fazzi Wymaga tego sytuacja tzn. zapach nie przyjemny czy inny objaw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazzi Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Nieprzyjemny zapach, oczywiście przed wymianą filtra kabinowego możesz sprawdzić stopień jego zanieczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Wymieniłem filtr , odgrzybiłem , zapachy zniknęły Edytowane 10 Września 2014 przez dominikzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wostok Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) No mówiłem. Edytowane 10 Września 2014 przez wostok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsalata Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 A ja... ja też chyba mówiłem Ważne że pozbyłeś się problemu. Nie ma reguły na to jak często się smrodek pojawi, zależy to choćby od tego gdzie parkujesz. Jak stawiasz auto non stop pod drzewami co sypią syfem non stop, to częściej należy się nowy filtr przeciwpyłkowy. Swoją drogą, częstsza jego wymiana pozwala na mniej częste odgrzybianie klimy - takie moje subiektywne spostrzeżenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominikzw Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Dziekuje wszystkim za sugestie i pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi