Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Wentylatory sie nie wlaczaja

Glorusek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam x trail 03r 2.2 dci, wentylatory sie nie wlaczaja, slychac tylko jak cos sie zalacza w okolicach schowka, radia, jakby klapa jakas sie otwierala czy cos, wiatrak w ogole sie nie wlacza, co sadzicie, chodzi mi o nawiew w aucie,

Edytowane przez Glorusek

Nawiew w srodku, cisza totalna, wlaczam cokolwiek i cisza, jedynie slychac pod sxyba jak sie klapki otwieraja

Edytowane przez Glorusek

sprawdź bezpiecznik, jak jest ok to musisz wyjąć silnik wentylatora. Gdzieś był temat o tym jak to one lubią się przepalać, hałasować i inne akcje.

jak nie znajdziesz u nas, to zarejestruj się tu i ściągnij manual:

http://www.x-trail-uk.co.uk/viewtopic.php?f=12&t=8067

Edytowane przez zeshky

Tez bede grzebal bo dmuchawa zdechla dzis wlasnie, znaczy sie wlacza sie i gasnie kiedy chce, nie wazne czy na "auto" czy manual. Napewno silnik, nic innego nie podejrzewam. Dam znac co wygrzebalem, gdzies w okolicach wtorku.

Edit.

Nie wytrzymalem i grzebalem dzisiaj. Padl bezpiecznik termiczny. Jutro jade po nowy do sklepu z czesciami elektronicznymi. Na razie w miejscu uszkodzonego bezpiecznika wstawilem "zwore" z drutu 0,25 mm2 i wszystko dziala. Bezpiecznik musi byc zamontowany, bo to on chroni tranzystor przed przegrzaniem. Im nizsze obroty wentylatora, tym bardziej tranzystor sie nagrzewa. Przy szukaniu usterki zasugerowalem sie postem kolegi @ Virilitas, ktory mial podobny problem. W sumie taki sam, tylko on zmienial tez tranzystor. Zalaczam zdjecia, to male niebiesko-biale na trzecim to wlasnie wymontowany bezpiecznik. Taki maly bzdet a potrafi namieszac.

Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie. Cena to az 4 zl. Ciekawe ile w serwisie wolaja?

post-68386-0-33200800-1410709539_thumb.jpg

post-68386-0-39578200-1410709582_thumb.jpg

post-68386-0-25086900-1410709623_thumb.jpg

post-68386-0-26653300-1410778376_thumb.jpg

Edytowane przez Grzmot
  • Upvote 1

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystko zadzialao na drugi dzien i dzialalo, ale dzis znowu mi sie nie wlaczaja nawiewy, cisza kompletna, co sadzicie

Pytanie: kiedys mechanik mi powiedzial ze jak nie ma w klimie plynu to moga sie nie wlaczac wentylatory, prawda to? Bo klimu t nie nabijalem ohoho

Ide popatrzec pod schowkiem pasazera moze przeczyszcze filtr kabinowy ostatnio tak robilem, moze kot mi tam co nabroil bo widac slady jak siedzi kolo silnika

Edytowane przez Glorusek

Tez bede grzebal bo dmuchawa zdechla dzis wlasnie, znaczy sie wlacza sie i gasnie kiedy chce, nie wazne czy na "auto" czy manual. Napewno silnik, nic innego nie podejrzewam. Dam znac co wygrzebalem, gdzies w okolicach wtorku.

Edit.

Nie wytrzymalem i grzebalem dzisiaj. Padl bezpiecznik termiczny. Jutro jade po nowy do sklepu z czesciami elektronicznymi. Na razie w miejscu uszkodzonego bezpiecznika wstawilem "zwore" z drutu 0,25 mm2 i wszystko dziala. Bezpiecznik musi byc zamontowany, bo to on chroni tranzystor przed przegrzaniem. Im nizsze obroty wentylatora, tym bardziej tranzystor sie nagrzewa. Przy szukaniu usterki zasugerowalem sie postem kolegi @ Virilitas, ktory mial podobny problem. W sumie taki sam, tylko on zmienial tez tranzystor. Zalaczam zdjecia, to male niebiesko-biale na trzecim to wlasnie wymontowany bezpiecznik. Taki maly bzdet a potrafi namieszac.

Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie. Cena to az 4 zl. Ciekawe ile w serwisie wolaja?

ładna fotorelacja, pytanie dlaczego ten termistor siadł? Czemu się przegrzewa?

Może ze starosci? Nie wiem. Ale to jest bezpiecznik termiczny, nie termistor. Ja miałem taki objaw że nie zdechło od razu, tylko gasło i włączało się co jakiś czas, aż zdechło na dobre. Teraz jest nowy i nie ma problemu. Koledze Glorusek też bym proponował tam kuknąć.

Dobra sprawa rozwiazana, pod schowkiem nie mam jedne oslony, stuknalem i zaczalo d,uchac, podejrzewam ze mamuska z tymi siatkmi swoimi troche naruszyla te kabelki :)

Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie.

Jescze jedna ważna rzecz. To tak dla kogoś, kto bedzie sam bawił się w naprawę a zapomniałem o tym napisać.

Należy zwrócić uwagę na zakupiony bezpiecznik. Na zdjęciu pierwszym (w poście #6) widać różnicę miedzy bezpiecznikami. Stary (ten mniejszy) ma obudowę ceramiczną a nowy ma obudowę metalową. Jedna nóżka bezpiecznika jest polączona bezpośrednio z tą obudową. Musiałem więc zaizolować bezpiecznik przy pomocy koszulki termokurczliwej, by nie stykał sie bezpośrednio z metalową obudową calego urzadzenia. Inaczej doszłoby do zwarcia i w rezultacie do uszkodzenia innych elementów.