Glorusek Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Witam x trail 03r 2.2 dci, wentylatory sie nie wlaczaja, slychac tylko jak cos sie zalacza w okolicach schowka, radia, jakby klapa jakas sie otwierala czy cos, wiatrak w ogole sie nie wlacza, co sadzicie, chodzi mi o nawiew w aucie, Edytowane 8 Września 2014 przez Glorusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 jaki wiatrak? wentylator nawiewu czy komory silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorusek Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Nawiew w srodku, cisza totalna, wlaczam cokolwiek i cisza, jedynie slychac pod sxyba jak sie klapki otwieraja Edytowane 8 Września 2014 przez Glorusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 termistor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zeshky Opublikowano 10 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) sprawdź bezpiecznik, jak jest ok to musisz wyjąć silnik wentylatora. Gdzieś był temat o tym jak to one lubią się przepalać, hałasować i inne akcje. jak nie znajdziesz u nas, to zarejestruj się tu i ściągnij manual: http://www.x-trail-uk.co.uk/viewtopic.php?f=12&t=8067 Edytowane 10 Września 2014 przez zeshky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 (edytowane) Tez bede grzebal bo dmuchawa zdechla dzis wlasnie, znaczy sie wlacza sie i gasnie kiedy chce, nie wazne czy na "auto" czy manual. Napewno silnik, nic innego nie podejrzewam. Dam znac co wygrzebalem, gdzies w okolicach wtorku. Edit. Nie wytrzymalem i grzebalem dzisiaj. Padl bezpiecznik termiczny. Jutro jade po nowy do sklepu z czesciami elektronicznymi. Na razie w miejscu uszkodzonego bezpiecznika wstawilem "zwore" z drutu 0,25 mm2 i wszystko dziala. Bezpiecznik musi byc zamontowany, bo to on chroni tranzystor przed przegrzaniem. Im nizsze obroty wentylatora, tym bardziej tranzystor sie nagrzewa. Przy szukaniu usterki zasugerowalem sie postem kolegi @ Virilitas, ktory mial podobny problem. W sumie taki sam, tylko on zmienial tez tranzystor. Zalaczam zdjecia, to male niebiesko-biale na trzecim to wlasnie wymontowany bezpiecznik. Taki maly bzdet a potrafi namieszac. Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie. Cena to az 4 zl. Ciekawe ile w serwisie wolaja? Edytowane 15 Września 2014 przez Grzmot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorusek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Witam wszystko zadzialao na drugi dzien i dzialalo, ale dzis znowu mi sie nie wlaczaja nawiewy, cisza kompletna, co sadzicie Pytanie: kiedys mechanik mi powiedzial ze jak nie ma w klimie plynu to moga sie nie wlaczac wentylatory, prawda to? Bo klimu t nie nabijalem ohoho Ide popatrzec pod schowkiem pasazera moze przeczyszcze filtr kabinowy ostatnio tak robilem, moze kot mi tam co nabroil bo widac slady jak siedzi kolo silnika Edytowane 23 Października 2014 przez Glorusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karibox1 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Tez bede grzebal bo dmuchawa zdechla dzis wlasnie, znaczy sie wlacza sie i gasnie kiedy chce, nie wazne czy na "auto" czy manual. Napewno silnik, nic innego nie podejrzewam. Dam znac co wygrzebalem, gdzies w okolicach wtorku. Edit. Nie wytrzymalem i grzebalem dzisiaj. Padl bezpiecznik termiczny. Jutro jade po nowy do sklepu z czesciami elektronicznymi. Na razie w miejscu uszkodzonego bezpiecznika wstawilem "zwore" z drutu 0,25 mm2 i wszystko dziala. Bezpiecznik musi byc zamontowany, bo to on chroni tranzystor przed przegrzaniem. Im nizsze obroty wentylatora, tym bardziej tranzystor sie nagrzewa. Przy szukaniu usterki zasugerowalem sie postem kolegi @ Virilitas, ktory mial podobny problem. W sumie taki sam, tylko on zmienial tez tranzystor. Zalaczam zdjecia, to male niebiesko-biale na trzecim to wlasnie wymontowany bezpiecznik. Taki maly bzdet a potrafi namieszac. Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie. Cena to az 4 zl. Ciekawe ile w serwisie wolaja? ładna fotorelacja, pytanie dlaczego ten termistor siadł? Czemu się przegrzewa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Może ze starosci? Nie wiem. Ale to jest bezpiecznik termiczny, nie termistor. Ja miałem taki objaw że nie zdechło od razu, tylko gasło i włączało się co jakiś czas, aż zdechło na dobre. Teraz jest nowy i nie ma problemu. Koledze Glorusek też bym proponował tam kuknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glorusek Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Dobra sprawa rozwiazana, pod schowkiem nie mam jedne oslony, stuknalem i zaczalo d,uchac, podejrzewam ze mamuska z tymi siatkmi swoimi troche naruszyla te kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thunder Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Kupilem, gabarytowo troszke wiekszy ale wejdzie. Jescze jedna ważna rzecz. To tak dla kogoś, kto bedzie sam bawił się w naprawę a zapomniałem o tym napisać. Należy zwrócić uwagę na zakupiony bezpiecznik. Na zdjęciu pierwszym (w poście #6) widać różnicę miedzy bezpiecznikami. Stary (ten mniejszy) ma obudowę ceramiczną a nowy ma obudowę metalową. Jedna nóżka bezpiecznika jest polączona bezpośrednio z tą obudową. Musiałem więc zaizolować bezpiecznik przy pomocy koszulki termokurczliwej, by nie stykał sie bezpośrednio z metalową obudową calego urzadzenia. Inaczej doszłoby do zwarcia i w rezultacie do uszkodzenia innych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi