equinox Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 witam wszystkich jak w temacie, jeżdże nysą już 10 rok bez awarii przyszedł czas na zmiane plynu w chłodnicy [to co wylecialo pozostawie bez komentarza] po płukaniu silnika i zalaniu nowym płynemm zaczął się kłopot nie wiem jak jest w trasie ale podjeżdżając pod dom [jadąc wolno ] załączy się wentylator i nie chce się wyłączyć !!?? czy to może być nieotwarty termostat do końca ?? może po tym czyszczeniu sie przycina nie otwiera ?? miał ktoś podobny kłopot ?? moja NYSA to 1998 rok kombi 131ps. w automacie [nadmienie że jestem osobą na wózku i musze mieć bezproblemowe ] jakim jest nissan wiem,że ma już swoje lata ale jeździ mi się nim super i nic się nie dzieje poza w ostatnim czasie : niewyłanczający się wiatrak zatarty lewy tylny cylinderek ręcznego a wcześniej : ukręcona półoś [rdza pod gumą] , wymiana górnych wahaczy, prawego przegubu ---oby tak dalej pozdrawiam wszystkich lubiących NYSY !! ps. by nie zakładać nowego wątku zapytam tu czy też macie coś takiego , że raz na 4-7 miesięcy po przekręceniu kluczyka jest cisza ani bendix ani nic po prostu cisza nawet lampki nie przygasają [co to może być ??] sracyjka się kończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAAAD Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Tak ta druga sprawa to pewnie kostka w stacyjce .Sa na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Opisz więcej na objawów ,czy wiatrak cały czas chodzi czy tylko się załącza na chwile i kiedy przestaje pracować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
equinox Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Witaj podczas drogi trudno mi to stwierdzić czy chodzi ale na pewno gdy wjade w osiedle czyli jade wolno od razu się załącza i wogóle się nie wyłącza, aż nie wyłącze kluczyka (nie zgasze auta) kiedyś tego nie było dopiero po wymianie płynu myślałem,że to upały miały na to wpływ ale teraz przy 12 stopniach w nocy jest to samo. co eięcej mogę napisać? ? (Czy jest czujnik załączania wiatraka czy tym steruje już komputer? Proszę o sugestie pomoc? Ps. Dziękuję za odpowiedź w sprawie stacyjki? Pozdrawiam equinox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nice-wawa Opublikowano 11 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) W primerach masz dwa czujniki jeden od zegarów na 1 pin a drugi na 2 piny od włączania wentylatorów . Musisz sprawdzić czy może któryś z kabelków się urwał z tego drugie czujnika bo jak się odepnie ten czujnik to ecu włącza wentylatory i chodzą cały czas. Czujniki masz pod kolektorem ssącym od strony grodzi . Edytowane 11 Września 2014 przez nice-wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
equinox Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 Sprawdzę bsrdzo dziękuje za podanie gdzie są czujniki , a zakładając, że kabelki w czujniku są ok (jest możliwe, że walnął czujnik? I jak to sprawdzić? ) ale zacznę od kabelków, mam jeszcze pytanie bo widze, że masz wiedzę w temacie wiesz może gdzie jest przekaźnik od wentylatorów bo jakiś mechanik zasugerował że to przekaźnik? ! Ale? Bardziej stawiałem na czujnik tylko nie wiedziałem gdzie jest szukalem koło termostatu, chłodnicy dziękuję Ci jeszcze raz dam znać co ustaliłem equinocx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adambyw Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) Trzeba zdjąć wtyczkę z czujnika i sprawdzić jego rezystancję. W około 20° powinien mieć 2-3kΩ a Jak jest ciepły, koło 90° ok 250Ω Jak by padł przekaźnik to by w ogóle wentylator nie chodził, albo by się nigdy nie wyłączał. Edytowane 18 Września 2014 przez adambyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
equinox Opublikowano 24 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 jeszcze nie sprawdziłem czujnika [dziwne, że to stało się zaraz po wymianie i płukaniu silnika ] oby wyeliminować czujnik [nie mam jak go sprawdzić, jest możliwe, że termostat się mie otwiera poprzez płukanie silnika i może nie otwiera się do końca bo syf z silnika go zacina?? mechanicy niby twierdzą że termostaat nie ma z tym nic wspólnego ale jeśli nie otwiera sie do końca to może być za mały obieg wody i to być przyczyną jest ktoś kto może mi to logicznie wytłumaczyć?? ;-) pozdrawiam equinox Tak jak podejrzewałem zacięty termostat [płyn szedł tylko małym obiegiem] dylemat był jaki termostat są 2 rodzaje temp. otwarcia 77 i 82 stoopnie logika podpowiadała 82 stopnie jest super zimą dłużej będzie zamknięty a w korkach latem wentylator wystarczy ,,,,,[mam nadzieję] pozdrawiam [temat do zamknięcia lub pozostawienia dla informacji] equinox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PrimerkaTD Opublikowano 24 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2014 miałem ten sam objaw, po przekręceniu kluczyka włączał się wentylator, do wymiany czujnik przy termostacie. Sprawdź od razu czy kabel przy czujniku dwu pinowym nie jest aby przypadkiem złamany lub naderwany, ponieważ to też będzie robić zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
equinox Opublikowano 2 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2014 juz mam rozwiazany problem u mnie był zacięty termostat po wymianie wszystko super [termostat był od nowości czyli 15 lat w aucie] miałem tylko dylemat który założyć 77 czy 82 stopnie początek otwarcia założyłem 82 szybciej auto się nagrzewa pozdrawiam equinox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi