Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N15] Gniazdo diagnostyczne

tadzio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam pytanie czy almera n15 z 1999r ma gniazdo diagnostyczne typu OBD2 czy OBD1,oraz czy ktos z kolegow probowal wykorzystac to gniazdo przes wtyczke Bluetooth do przekazywania informacji na smartfona z androidem,za informacje dziekuj.

OBD1 nie połaczysz sie przez BT z Androidem, bo pewnie chodzi o Torqua musisz miec scaner 

Trochę zachodu i kombinacji, ale można tak.

Przejściówka adapter

http://allegro.pl/przejsciowka-adapter-obd-1-14-pin-nissan-autocom-i4586845898.html

i do tego jakiś ELM 327, który obsługuje Bluetooth.

Myślę, że powinno zadziałać. Ja mam ELM 327 na OBD2 z wyjściem na USB i program Torqua w tablecie.

siema Adam :D pamiętasz co miałeś zrobić :D :D  OT.

ale to jest połączenie przez OBD1 a nie kros na OBD2 :D 

prosze ocenic czy dobrze rozumuje ,do gniazda obd1 mojej almery musze podlaczc przesciowke na obd2 i dopiero podlaczc wtyczke bluoth ,dzieki

siema Adam :D pamiętasz co miałeś zrobić :D :D  OT.

ale to jest połączenie przez OBD1 a nie kros na OBD2 :D

Siema! :D  Piotrek się nie odzywał :(

prosze ocenic czy dobrze rozumuje ,do gniazda obd1 mojej almery musze podlaczc przesciowke na obd2 i dopiero podlaczc wtyczke bluoth ,dzieki

Nie, nie. Consult BT jest na obd1.

Siema! :D  Piotrek się nie odzywał :(

z Piotrkiem gadałem i spoko ale chodzi mi o BRC :D 

zrobiłeś to?? czy tylko domniemasz, że się uda??

wiadomo, że tego nie zrobiłem. Bo jak widać w profilu mam inne autko.

Ale szukając w google można znaleść, że ta przejściówka działa z ELM 327, a ELM 327 obsługuje

"Japońskie i Azjatyckie osobowe, terenowe i dostawcze od 1996 roku, Nissan: 200SX, 240SX, 280SX, 300SX, 350Z, Almera, Almera Tino, Laurel, Maxima, Micra, Murano, Navara, Note, Pathfinder, Patrol, Primera, Terrano, Urvan, Vanette, X-Trial"

tadzio musi zaryzykować parę złoty żeby to sprawdzić

profil to jedno a to czy coś się zrobiło to drugie :D moim zdaniem to nei zadziała, jak już to opcja Adama, bo w większości programy pod ELM-a są też pod OBDII

Witam kolegow, dzisiaj zalozylem do mojej almery przejsciowke z gniazda 14pinowego na gniazdo obd2 oraz elm-327, do smartfona wgralem aplkacje izzy drive i uzyskalem polaczenie ale tylko tyle, zadnych parametrow ,przy kazdej zadanej obcji wystepuje komonikat brak danych. Co moge jeszcze zrobic aby uzyskac przynajmniej informacje o biezacym i srednim zuzyciu paliwa dzieki z porade.           Ps. jezeli sie nie da to moze ktos zna proste urzadzenie ktore po zamontowaniu w samochodzie da mi taka informacje owielkosci spalania paliwa, bo tylko o takie dane mi chodzi.

Przy programie Torqua trzeba mieć włączony zapłon dla połączenia z kompem samochodu.

Nie znam tego izzy drive. Program powinien pokazywać czy połączył się z modułem.

Jeśli masz półączenie przez USB z smartfonem to może nie działać, bo nie we wszystkich smartfonach działa OTG USB.

Tu masz link o tym programie

http://www.izzydrive.eu/lista-samochodow-zgodnych-z-modulem-obd2-oraz-aplikacja-izzy-drive/