Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[P11] Hamulce - możliwości wzmocnienia

mistert
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam primerkę 1.6 90km sedan (standardowo było) - teraz zaczynam dłubać i chciałbym ciut więcej mocy z 1.6. Koła 14'' stalowe.

Poszukałem trochę forum i znalazłem kilka autek, gdzie hamulce były modyfikowane. Wszystko to głównie w wersjach 2.0 było robione. Nie było wzmianki, że hamulce brane z takiego auta p&p czy coś podobnego, a jedynie informacja - "wzmocnione hamulce na tarczach o fi... klocki długość ...mm"

Obecnie u mnie kończą się hamulce i staję przed dylematem, czy czasem ich nie wzmocnić? Założyć większe klocki? Będą pasować od 2.0 p&p?

Jeżeli przeszczep od 2.0 (od której wersji) byłby możliwy, to w co muszę się zaopatrzyć używanego (pewnie zacisk i jarzmo używane da radę, klocki oczywiście nowe). 

Zwróć uwagę, jakbyś kupował zaciski od wersji poliftowej, że z tyłu były dwie wielkości tarcz (w obrębie 2.0) - żebyś nie kupił zacisków do mniejszej wersji (258) a samych tarcz większych (278). Znaczy się, zacisk jest taki sam, różni się jarzmo. Nie wiem czy tak samo było w przedliftowych.

Z przodu w benzynowych 2.0 była jedna wielkość, inne silniki mogą mieć mniejszą.

Nie takiej ciężkiej, pod 16" właściwie potrzebny tylko dystans i ewentualnie dłuższe szpilki, wszystko zależy od felgi no i tarcze trzeba stoczyć do 276 mm i nawiercić 3 nowe otwory. U siebie oczywiście jeszcze nie założyłem, stoję z piaskowaniem/malowaniem zacisków.

Panowie to pojechaliście:D

Ja stawiam na góra 150(200) koni kiedyś (może jakby wleciała turbinka leżąca w garażu (TD04HL-13T) to do 200km dało by radę dociągnąć)

Bardziej się doprecyzuję:

hamulce p&p do kół 14'' stalowych troszkę mocniejsze od standardu da radę znaleźć, czy konieczna zmiana na 15''? 

Jeżeli od wersji 2.0 to tylko p11 szukać czy p11.144 też podejdzie?

Samochód z zewnątrz ma wyglądać na sleepera jak już bym cokolwiek robił.

Takie odpowiedzi mnie satysfakcjonują w zupełności.

Czyli bez zmiany kółek nic większego nie wsadzę w felgi 14'' - szkoda że roczne micheliny na nich siedzą - dylemat:/

Może mam dopisać na początku tematu zbiór info dla następnych szukających?

Warto by było robić taką bazę wiedzy.

Hamulce p&p

Koła 14'' p11 1.6 90KM

tarcza: 257mmx22mm 

Koła 15'' p11 gt 2.0 150KM

tarcza: 280mmx22mm

Edytowane przez mistert