Sebastia1 Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 (edytowane) Koledzy Mam prośbę do wszystkich, którzy mają wiedzę w tym temacie, abyście w tym miejscu wpisali rekomendowane specyfikacje i ilości wszystkich olei stosowanych w T-30 i T-31 (tak dla potomnych i ogólnej zbiorczej informacji), w podziale na: Model T-30 1. Silnik 2. Przekładnia ręczna/automatyczna 3. Skrzynka rozdzielcza biegów 4. Mechanizm różnicowy i inne Model T-31 1. Silnik 2. Przekładnia ręczna/automatyczna 3. Skrzynka rozdzielcza biegów 4. Mechanizm różnicowy i inne U mnie jest tak: Model T-31 1. Silnik: MOTUL Specyfic 0720 SAE 5W30 (7,4 litra) 2. Przekładnia ręczna: MOTUL Motylgear 75W90 (2 litry) 3. Skrzynka rozdzielcza: CASTROL AXLE EPX 80w90 API GL-5 (0,38 litra) 4. Mechanizm różnicowy: CASTROL AXLE EPX 80w90 API GL-5 (0,55 litra) Edytowane 9 Października 2014 przez Sebastian179r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frantic_1 Opublikowano 6 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2014 Witam, Do tej pory korzystałem z materiałów proponowanych przez warsztat. Zazwyczaj proponowali olej Castrol Edge, a co wlali wiedzą tylko oni. Aktualnie przygotowuję się do wymiany płynów eksploatacyjnych (olej, płyn chłodzący i hamulcowy), więc poświęciłem trochę czasu na zapoznanie się z wymogami w zakresie specyfikacji oraz ilości poszczególnych płynów ustrojowych w Nissanie X-trail 2.0 cdi 173 KM 2008 r. Okazuje się, że instrukcja obsługi str. 9-2 przewiduje jedynie wymianę oleju silnikowego i płynu chłodzącego, podając specyfikację i pojemności układów. Natomiast nie uwzględnia się wymiany środków smarnych w skrzyni biegów, skrzyni rozdzielczej, mechanizmach różnicowych, a także układzie hamulcowym (kontrola stanu, ew. uzupełnienie?). W ASO podobno również tego nie robią. "Podobno", ponieważ przestałem korzystać z ich usług, z uwagi na niezadowalający mnie stosunek cena/jakość (195PLN/rbh + VAT). Na stronach producentów znalazłem konfiguratory, rzekomo mające umożliwić dobór materiałów eksploatacyjnych do danej marki i typu pojazdu. I tu niespodzianka. Każdy producent ma swoją "wiedzę" nt. pojemności poszczególnych układów, które nawet w podstawowym zakresie, pojemności oleju silnikowego, różnią się od wartości instrukcyjnej (np. http://castroledge.pl/products/oil-selector). Osobiście zdecydowałem się na produkty MOTUL, jednak nie podjąłem jeszcze decyzji o wymianie olejów w podzespołach układu napędowego. Jeśli się zdecyduję będzie to wyglądało tak (źródło: https://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation) - silnik MOTUL Specyfic 0720 SAE 5W30 ACEA C4 7,4 L - skrzynia biegów z mech. różn. MOTUL Motylgear 75W90 2,0 L - skrzynia rozdzielcza MOTUL Gearbox 80W90 0,37 L - mechanizm różnicowy tył MOTUL Gearbox 80W90 0,55 L - płyn chłodzący MOTUL Inugel Optimal 8,4 L - płyn hamulcowy MOTUL RBF 600 Factory Line 0,5 L (pojemność opakowania, brak danych nt pojemności układu) Jeśli ktoś ma doświadczenia w tym zakresie i zechce się podzielić, czyt. poprawić, będę wdzięczny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal771 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 witam,kupiłem niedawno XTRAIL-a z 2008 roku,automat,diesel,przebieg 143tyś i tu moje pytanie-jakie oleje lać?również myśle o wymianie oleju w skrzyni biegów i też nie wiem jaki. doradzcie co wlać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinok Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Olej silnikowy np. MOTUL Specific RN0720. Olej do skrzyni -było tu gdzieś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal771 Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 w silniku juz zmieniłem,wlany motul i motula chyba wezme do skrzyni biegów.dzięx. w silniku juz zmieniłem,wlany motul i motula chyba wezme do skrzyni biegów.dzięx. według instrukcji do skrzyni automatycznej ma być Automatic transaxle fluid (ATF) 7.5 6-5/8 qt Genuine NISSAN Matic J ATF*4 to jest chyba orginalny olej.na stronie motula nie ma jaki ma być olej w automacie. co wlać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Domyślam się że kooperacja japońsko-francuska przewidywała elfa, ale najważniejsze żeby spełniał normy marka ma drugorzędne znaczenie (pomijam niszowe specyfiki). generalnie motul to olej że środkowej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 co wlać? Twoje pytanie sugeruje ze byc moze nie wiesz, ze wymiana oleju w skrzyni automatycznej rozni sie od wymiany oleju w zwyklej skrzyni poszukaj w dziale X-Trail tego tematu, to juz bylo omawiane pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Twoje pytanie sugeruje ze byc moze nie wiesz, ze wymiana oleju w skrzyni automatycznej rozni sie od wymiany oleju w zwyklej skrzyni poszukaj w dziale X-Trail tego tematu, to juz bylo omawiane pozdrawiam Borge może wrzuciłbyś odnośnik??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 co jest? wyszukiwarka nie dziala? ; ) generalnie problem w tym ze wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow powinna odbyc sie w sposob dynamiczny na co zwrocil kiedys uwage jeden z naszych kolegow http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95393-problem-x-trail-t31-20-dci-150km-automat/page-2?do=findComment&comment=1103680 IMO warto tez zajrzec do tego tematu o olejach http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97446-t31m9rwymiana-p%C5%82yn%C3%B3w-ustrojowych-prowokacja-intelektualno-techniczna/?do=findComment&comment=1011544 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal771 Opublikowano 27 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2016 wszędzie mowa o wymianie oleju w manualu,nic o automacie. zostaje servis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) co jest? wyszukiwarka nie dziala? ; ) generalnie problem w tym ze wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow powinna odbyc sie w sposob dynamiczny na co zwrocil kiedys uwage jeden z naszych kolegow http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95393-problem-x-trail-t31-20-dci-150km-automat/page-2?do=findComment&comment=1103680 IMO warto tez zajrzec do tego tematu o olejach http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97446-t31m9rwymiana-p%C5%82yn%C3%B3w-ustrojowych-prowokacja-intelektualno-techniczna/?do=findComment&comment=1011544 pozdrawiam masz sprawdzony serwis który wymienia olej? jaki jest koszt? - jeżdżę przez Łódź więc mógłbym skorzystać ewentualnie może ktoś zna taki serwis w pomorskim (3city i okolice) Edytowane 30 Października 2016 przez marinero Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek3 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Wujek Google Ci wszystko powie Proponuje wpisać taka frazę: -naprawa skrzyń biegów-Trójmiasto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marinero Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Wujek Google Ci wszystko powie Proponuje wpisać taka frazę: -naprawa skrzyń biegów-Trójmiasto. tak wiem ale czy możesz z czystym sumieniem polecić kogoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borge Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 (edytowane) masz sprawdzony serwis który wymienia olej? jaki jest koszt? - jeżdżę przez Łódź więc mógłbym skorzystać jesli zerknales na moja 'stopke' to wiesz ze mam skrzynie manualna ; ) i temat mnie jakby nie dotyczy w linku ktory Ci podrzucilem, Berni32 napisal ze dynamiczna wymiane robi w Izabelinie k./Wa-wy, jesli tam masz po drodze, porozmawiaj z nim przez PM zreszta mozna ich sobie samemu wyszukac, to nie jest trudne ; ) edycja nie tylko do Nissanow, artykul jest ze stycznia 2016r. i pochodzi z Auto Swiata, prawdy ogolnie znane ale moze komus sie przyda pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2016 przez borge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi