Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

OLEJE DO T-30 i T-31

Sebastia1
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy

Mam prośbę do wszystkich, którzy mają wiedzę w tym temacie, abyście w tym miejscu wpisali rekomendowane specyfikacje i ilości wszystkich olei stosowanych w T-30 i T-31 (tak dla potomnych :) i ogólnej zbiorczej informacji), w podziale na:

Model T-30

1. Silnik

2. Przekładnia ręczna/automatyczna

3. Skrzynka rozdzielcza biegów

4. Mechanizm różnicowy

i inne

Model T-31

1. Silnik

2. Przekładnia ręczna/automatyczna

3. Skrzynka rozdzielcza biegów

4. Mechanizm różnicowy

i inne

U mnie jest tak:

Model T-31

1. Silnik: MOTUL Specyfic 0720 SAE 5W30 (7,4 litra)

2. Przekładnia ręczna: MOTUL Motylgear 75W90 (2 litry)

3. Skrzynka rozdzielcza: CASTROL AXLE EPX 80w90 API GL-5 (0,38 litra)

4. Mechanizm różnicowy: CASTROL AXLE EPX 80w90 API GL-5 (0,55 litra)

Edytowane przez Sebastian179r

Witam,

Do tej pory korzystałem z materiałów proponowanych przez warsztat. Zazwyczaj proponowali olej Castrol Edge, a co wlali wiedzą tylko oni.

Aktualnie przygotowuję się do wymiany płynów eksploatacyjnych (olej, płyn chłodzący i hamulcowy), więc poświęciłem trochę czasu na zapoznanie się z wymogami w zakresie specyfikacji oraz ilości poszczególnych płynów ustrojowych w Nissanie X-trail 2.0 cdi 173 KM 2008 r.

Okazuje się, że instrukcja obsługi str. 9-2 przewiduje jedynie wymianę oleju silnikowego i płynu chłodzącego, podając specyfikację i pojemności układów. Natomiast nie uwzględnia się wymiany środków smarnych w skrzyni biegów, skrzyni rozdzielczej, mechanizmach różnicowych, a także układzie hamulcowym (kontrola stanu, ew. uzupełnienie?). W ASO podobno również tego nie robią. "Podobno", ponieważ przestałem korzystać z ich usług, z uwagi na niezadowalający mnie stosunek cena/jakość (195PLN/rbh + VAT).

Na stronach producentów znalazłem konfiguratory, rzekomo mające umożliwić dobór materiałów eksploatacyjnych do danej marki i typu pojazdu.

I tu niespodzianka. Każdy producent ma swoją "wiedzę" nt. pojemności poszczególnych układów, które nawet w podstawowym zakresie, pojemności oleju silnikowego, różnią się od wartości instrukcyjnej (np. http://castroledge.pl/products/oil-selector).

Osobiście zdecydowałem się na produkty MOTUL, jednak nie podjąłem jeszcze decyzji o wymianie olejów w podzespołach układu napędowego.

Jeśli się zdecyduję będzie to wyglądało tak (źródło: https://www.motul.com/pl/pl/products/recommendation)

- silnik                                         MOTUL Specyfic 0720 SAE 5W30 ACEA C4   7,4 L 

- skrzynia biegów z mech. różn.    MOTUL Motylgear 75W90                              2,0 L

- skrzynia rozdzielcza                   MOTUL Gearbox 80W90                                0,37 L

- mechanizm różnicowy tył            MOTUL Gearbox 80W90                                0,55 L

- płyn chłodzący                           MOTUL Inugel Optimal                                   8,4 L

- płyn hamulcowy                          MOTUL RBF 600 Factory Line                       0,5 L (pojemność opakowania, brak danych nt pojemności układu)

Jeśli ktoś ma doświadczenia w tym zakresie i zechce się podzielić, czyt. poprawić, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

• 2 lata później...

witam,kupiłem niedawno XTRAIL-a z 2008 roku,automat,diesel,przebieg 143tyś

i tu moje pytanie-jakie oleje lać?również myśle o wymianie oleju w skrzyni biegów i też nie wiem jaki.

doradzcie co wlać?

w silniku juz zmieniłem,wlany motul i motula chyba wezme do skrzyni biegów.dzięx.

W dniu 26.10.2016 o 18:03, michal771 napisał:

w silniku juz zmieniłem,wlany motul i motula chyba wezme do skrzyni biegów.dzięx.

według instrukcji do skrzyni automatycznej ma być Automatic transaxle fluid (ATF) 7.5 6-5/8 qt Genuine NISSAN Matic J ATF*4

to jest chyba orginalny olej.na stronie motula nie ma jaki ma być olej w automacie.

co wlać?

Domyślam się że kooperacja japońsko-francuska przewidywała elfa, ale najważniejsze żeby spełniał normy marka ma drugorzędne znaczenie (pomijam niszowe specyfiki). generalnie motul to olej że środkowej półki.

W dniu 26.10.2016 o 18:27, michal771 napisał:

co wlać?

Twoje pytanie sugeruje ze byc moze nie wiesz, ze wymiana oleju w skrzyni automatycznej rozni sie od wymiany oleju w zwyklej skrzyni

poszukaj w dziale X-Trail tego tematu, to juz bylo omawiane

pozdrawiam

W dniu 26.10.2016 o 20:30, borge napisał:

Twoje pytanie sugeruje ze byc moze nie wiesz, ze wymiana oleju w skrzyni automatycznej rozni sie od wymiany oleju w zwyklej skrzyni

poszukaj w dziale X-Trail tego tematu, to juz bylo omawiane

pozdrawiam

Borge może wrzuciłbyś odnośnik???

co jest? wyszukiwarka nie dziala? ; )

generalnie problem w tym ze wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow powinna odbyc sie w sposob dynamiczny na co zwrocil kiedys uwage jeden z naszych kolegow

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95393-problem-x-trail-t31-20-dci-150km-automat/page-2?do=findComment&comment=1103680

IMO warto tez zajrzec do tego tematu o olejach

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97446-t31m9rwymiana-p%C5%82yn%C3%B3w-ustrojowych-prowokacja-intelektualno-techniczna/?do=findComment&comment=1011544

pozdrawiam

wszędzie mowa o wymianie oleju w manualu,nic o automacie.

zostaje servis.

W dniu 27.10.2016 o 05:21, borge napisał:

co jest? wyszukiwarka nie dziala? ; )

generalnie problem w tym ze wymiana oleju w automatycznej skrzyni biegow powinna odbyc sie w sposob dynamiczny na co zwrocil kiedys uwage jeden z naszych kolegow

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95393-problem-x-trail-t31-20-dci-150km-automat/page-2?do=findComment&comment=1103680

IMO warto tez zajrzec do tego tematu o olejach

http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97446-t31m9rwymiana-p%C5%82yn%C3%B3w-ustrojowych-prowokacja-intelektualno-techniczna/?do=findComment&comment=1011544

pozdrawiam

masz sprawdzony serwis który wymienia olej? jaki jest koszt? - jeżdżę przez Łódź więc mógłbym skorzystać

ewentualnie może ktoś zna taki serwis w pomorskim (3city i okolice)

Edytowane przez marinero

W dniu 30.10.2016 o 17:39, piotrek3 napisał:

Wujek Google Ci wszystko powie :)

Proponuje wpisać taka frazę:

-naprawa skrzyń biegów-Trójmiasto.

tak wiem ale czy możesz z czystym sumieniem polecić kogoś

• 2 tygodnie później...
  W dniu 30.10.2016 o 16:15, marinero napisał:

masz sprawdzony serwis który wymienia olej? jaki jest koszt? - jeżdżę przez Łódź więc mógłbym skorzystać

jesli zerknales na moja 'stopke' to wiesz ze mam skrzynie manualna ; ) i temat mnie jakby nie dotyczy

w linku ktory Ci podrzucilem, Berni32 napisal ze dynamiczna wymiane robi w Izabelinie k./Wa-wy, jesli tam masz po drodze, porozmawiaj z nim przez PM

zreszta mozna ich sobie samemu wyszukac, to nie jest trudne ; )

edycja

nie tylko do Nissanow, artykul jest ze stycznia 2016r. i pochodzi z Auto Swiata, prawdy ogolnie znane ale moze komus sie przyda

pozdrawiam

post-92821-0-77028000-1479025161_thumb.jpg

post-92821-0-75204900-1479025247_thumb.jpg

post-92821-0-43600200-1479025261_thumb.jpg

post-92821-0-20310300-1479025303_thumb.jpg

Edytowane przez borge