SieneK_68 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 pokazywana przez licznik w aucie a przy pomocy GPS. Otóż, standardowe, wg instrukcji, opony do mojego auta to 235/70R16 i takie posiadam. Jadąc "z GPS" zauważyłem różnicę we wskazaniach prędkości. Licznik wskazuje: - 50km/h a GPS 41km/h - 60km/h a GPS 50km/h - 70km/h a GPS 61km/h - 80km/h a GPS 70km/h. Testowałem na trzech różnych nawigacjach i wskazania różnią się w zakresie 1km/h. Aż taka różnica między wskazaniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 zębatka na lince prędkościomierza w reduktorze ... są różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 no tak, ale tutaj od nowości nic nie zmieniane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/74093-szybko%C5%9Bciomierz/ http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/95929-skrzynia-nap%C4%99d-linki-i-licznika-slimak/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 U mnie po założeniu opon 31" się zaczęło zgadzać - tzn prędkość pokazuje zgodną z gps, ale za to kilometry mi zaniża i to ok 10-15% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Może licznik kręcony był i wskazówke źle założyli!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 prędkość i dystans z tego samego źródła biorą "dane" ... może być tak jak Robert prawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 u mnie na kołach oryginalnych też zaniża średnio 10 km .Pewnie ten typ tak ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin316 Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Według jakichś przepisów licznik NIE MOŻE zaniżać prędkości, stąd producenci celowo wprowadzają pewien błąd w jego wyskalowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) to ma sens , jedziesz 120 i masz przekonanie że tak jest i git , niektórym to powinno się liczniki jeszcze bardziej wyśrubować niech ma 150 na budziku i ego zaspokojone a faktycznie leci 100 i jest bezpieczniej .Ja to wydumałem teoryjkę że przy projektowani licznik dostroili do większych opon jak na przykład ma Mitsubishi a później coś im się odwidziało i dali mniejsze seryjne . Edytowane 13 Października 2014 przez dziarus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 13 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 (edytowane) Może licznik kręcony był i wskazówke źle założyli!? jestem pewien że nie był kręcony a wskazówka jest założona OK u mnie na kołach oryginalnych też zaniża średnio 10 km .Pewnie ten typ tak ma ale u mnie zawyża, GPS pokazuje 50 a na liczniku 60km/h Edytowane 13 Października 2014 przez SieneK_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 jestem pewien że nie był kręcony a wskazówka jest założona OK ale u mnie zawyża, GPS pokazuje 50 a na liczniku 60km/h he he coś mi się poknociło u mnie tak samo dobre na mandaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 Też mam takie wrażenie - dlatego po wymianie kół na większe (wcześniej też miałem 235x75r15) prędkość jest ok, a kilometry uciekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 14 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Gdy przejeżdżam obok tablicy drogowej mierzącej i wyświetlającej prędkość to przeważnie pokazuje z 5 km/h mniej od prędkości licznikowej. Trzeba też pamiętać, że liczniki specjalnie zawyżają prędkość. Edytowane 14 Października 2014 przez fred77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 potestowałem trochę i jak zawyżał prędkościomerz tak zawyża natomiast km odmierza prawidłowo kilkanaście razy sprawdzałem odległość odmierzoną przez licznik km w stosunku do wskazań trasy przebytej przy pomocy GPS sprawdziłem też odległości wskazań GPS ze wskazaniami z dwóch aut osobowych i pokrywają się różnica 1km na 100km przebyte to niewielki błąd trzeba się przyzwyczaić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 Może licznik kręcony był i wskazówke źle założyli!? ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 nie ma co gwizdać licznik jest OK kumpel natomiast zadał mi pytanie: - które nakrętki do kół są lepsze, odkryte czy zakryte? hmm ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 a to do czego , do lansu czy pracy te zakryte są słabsze klucz je niszczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 no ja mam fabrycznie zakryte ale znajomy w swoim pajero ma odkryte i te zakryte mu się spodobały pewnie stąd jego pytanie a ja nie wiem co mu odpowiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 15 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2014 zakryte przeważnie są do alu mają też inny kąt styku z felgą niż te do blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi