Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Porownanie Juke 1.6DiG-T vs QQ 1.2DiG-T

ProceSS
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Pozwole sobie na male porownanie dwoch Nissanow [ Juke 1.6DiG-T i Qashqai 1.2DiG-T ], poniewaz bylem wlascicielem Juke przez trzy lata i teraz jestem szczesliwym wlascicielem QQ a Nissan jak na razie nie oferuje jeszcze 1.6DiG-T podziele sie swoimi odczuciami :)

JUKE 1.6DiG-T [190KM] :

Super samochod, bardzo szybki z "pazurem" (nie jeden sie bardzo rozczarowal na swiatlach), silnik w technologi DiG-T moim zdaniem jest rewelacyjny - cichy oszczedny (na miare mocy) i bez awaryjny.

Samochod sam w sobie jest na plycie podlogowej NOTE co znaczy mniej wiecej ze jest dla "par" lub "mamus" jako drugi samochod w domu.

uklad jezdny bardzo dobrze zestrojony (prowadzi sie jak samochod osobowy/sportowy), zawieszenie zaskakujaco twarde jak na samochod tej klasy, uklad kierowniczy -zalezy od trybu jazdy ...

no i wlasnie Juke ma trzy tryby jazdy ECO (turbo lapie od okolo 3500ob/min a samochod jest dosyc "ospaly")- (po wielu probach) najlepszy na autostrade gdzie samochod utrzymuje sie na jednej predkosci.  NORMAL (turbo od okolo 2500ob/min znacznie zwawsza odpowiedz na pedal gazu) - ostatecznie uzywany w miescie gdzie potrzeba przyspieszenia ale nie do wyscigow :) no i na koniec TRYB SPORT (turbo praktycznie od 1500ob/min) w tym trybie to jest jak inny samochod pedal gazu praktycznie sam przyspiesza, w miescie trzeba uwazac zeby nie byc "zaskoczonym" przyspieszeniem.

Osiagi: 240km/h przyspieszenie 7.6sec/100km srednie spalanie (wiekszosc miasto) 8-8.5l.

Qashqai 1.2DiG-T [115km] :

No coz samochod posiadam od miesiaca i zrobilem 581km na pierwszym baku ( nie jest to powalajacy wynik ), poczatek jest zawsze trudny ;) mam wiec nadzieje ze sie poprawi spalanie.

Co do samego samochodu to nowy QQ jest o klase wyzej do poprzednika (moim zdaniem), ilosc technologi zainstalowana jest  niewiarygodna, przerazajaca i denerwujaca (czasami).

Jazda QQ jest zupelnie odmienna od Juke - relaksujaca, dostojna, czujesz sie tak dobrze w samochodzie, tak wygodnie ze nawet nie myslisz o sciganiu sie na swiatlach z innymi wrecz przeciwnie, jedziesz wolniej i dlozsza droga zeby spedzic wiecej czasu w swoim nowym samochodzie ;)

Zawieszenie - nie nazwal bym go zbyt miekkim ale dosyc komfortowym, uklad jezdny jak i zawieszenie dosyc przyjemne ale nie tak "bezposrednie" jak w Juke.

Silnik - hmmm zaskoczyl mnie na plus, wiedzialem co DiG-T potrafi ale jak na tak mala pojemnosc przy takiej masie samochodu zbiera sie dosyc fajnie (nie wiem czy ktos zauwazyl Blow-off dzwiek przy zmianie biegow).

Osiagi: max podobno 180km/h przyspieszenie (nie wazne), spalanie po pierwszym tankowaniu 8.5l.

podsumowujac : Juke to "wariat" do zabawy i do jazdy ale nie samochod rodzinny z SUPER silnikiem 1.6DiG-T

Qashqai to samochod rodzinny a nawet representacyjny, nie jeden dytektor nie powstydzil by sie takim samochodem "firmowym".

technologia DiG-T jest sprawdzona przez Nissana na Juke wiec potencjalnych nabywcow moge uspokoic - nie bedzie problemu z tym silnikiem.

jedyne co musze podkreslic to mnie zawsze Juke palil wiecej na trasie (nawet 10l.), ale przy predkosciach ponad 200km/h na dystansie 1500km to chyba wciaz niezle ;)

Oczywiscie pojawja sie odpowiedzi w stylu Turbo, trzeba uwazac bedzie trzeba wymieniac  ale zapytajcie sie sami siebie ktore z nowych samochodow przeznaczone sa na przejechanie setek tysiecy kilometrow ???

przepraszam wszystkich ze sie "troche" rozpisalem, mam nadzieje ze komus pomoze ten pos w podjeciu decyzji :)

Pozdrawiam

Edytowane przez ProceSS
  • Upvote 3

Gość Mateusz_P11_144
  W dniu 19.10.2014 o 21:43, ProceSS napisał:
Osiagi: max podobno 180km/h przyspieszenie (nie wazne), spalanie po pierwszym tankowaniu 8.5l.

I ja się pytam... Gdzie tu ekologia,sens downsize'ingu i te całe brednie o CO2. 

Wolnossący 1.6 z lat 90 palił identycznie i miał identyczna moc.

Jak dla mnie ta cała maskarada o zmniejszanie pojemności to wyłudzanie kasy. Silnik wyzyłowany- mniej wytrzyma-->szybciej się zepsuje-->klient szybciej kupi nowy...

Jak dla mnie --> 1/10--> do d.py ;)

To już wole jeździć moim 2.0 TD i być turbomułem ale za 6 L/100 niż nowoczesnym za 8.5 ;)

• Upvote 1

Process,wszystko się zgadza,i spalanie po mieście po tankowaniu,i osiągi w mieście.Co można osiągnąć więcej?No cóż,jeżeli jest na tyle miejsca wcześniej redukować i puszczać go ze smyczy żeby się toczył,Przy lekkich spadkach co zauważyłem,na odcinku 300-400 metrów spadek prędkości z 80kmh jest rzędu 2-3km,więc Qqłka jest dość dobrze łożyskowana i lekko się toczy.Ale zysk w przeciągu całego zbiornika spalonego w mieście jest rzędu 0.3l na 100km.

Ale powiem wam jedno...jazda tym autem to jest na prawdę radość i nie ważne jest dla mnie czy pali 8 czy 9 litrów.Nissan na prawdę zrobił wreszcie coś na prawdę dobrego po kilku latach posuchy.

Juke to jest wariat :D Qashqai to jest dystynkcja :D

A ja widzę sens downsizingu w porównaniu do aktualnie ujeżdżanego scenica z 2.0.

Na papierze osiągi prawie identyczne jak 1.2 w QQ.

Wrażenia z jazdy - jakby QQ był zrywniejszy.

No i spalanie: teraz wg kompa mój rekord to 11.5 l/100km - a częściej w granicach 11.8-12.00

Na jeździe próbnej zresetowałem wskazania średniej i jeżdżąc po moich terenach uzyskałem 7.8l/100km - a mając już qq myślę, że zejdę do 7,5, ale nawet z 8.00 byłbym bardzo zadowolony. W ogóle wskazania średniego spalania w benzynie poniżej 10 l/100 - to mam wrażenie, że się wyświetlacz kompa zepsuł. Całe moje "życie motoryzacyjne" jeżdziłem samochodami, które zawsze paliły trochę powyżej 10 l/100km.

dzieki "Else", "Jack029" zgadzam sie ze nowy QQ jak zreszta napisalem jest naprawde fajnym samochodem, co do spalania to napewno zejdzie w dol a co do przyspieszenia no coz kupilem ten samochod w innych celach niz sciganie sie z pod swiatel ;)

W dniu 19.10.2014 o 21:43, ProceSS napisał:

podsumowujac : Juke to "wariat" do zabawy i do jazdy ale nie samochod rodzinny z SUPER silnikiem 1.6DiG-T

Qashqai to samochod rodzinny a nawet representacyjny, nie jeden dytektor nie powstydzil by sie takim samochodem "firmowym".

technologia DiG-T jest sprawdzona przez Nissana na Juke wiec potencjalnych nabywcow moge uspokoic - nie bedzie problemu z tym silnikiem.

jedyne co musze podkreslic to mnie zawsze Juke palil wiecej na trasie (nawet 10l.), ale przy predkosciach ponad 200km/h na dystansie 1500km to chyba wciaz niezle ;)

Oczywiscie pojawja sie odpowiedzi w stylu Turbo, trzeba uwazac bedzie trzeba wymieniac  ale zapytajcie sie sami siebie ktore z nowych samochodow przeznaczone sa na przejechanie setek tysiecy kilometrow ???

przepraszam wszystkich ze sie "troche" rozpisalem, mam nadzieje ze komus pomoze ten pos w podjeciu decyzji :)

Pozdrawiam

no nie wiem; ostatnio na przeglądzie miałem się okazję przyjrzeć wersji QQ2 kosztującej blisko 100 tys. zł i powiem szczerze, że 4 liter nie urywała... Miejsca podobnie jak w jedynce nie za dużo, jakość wykonania lepsza ale 4 liter nie urywa.  Ja na pewno się nie skuszę za rok czy dwa kiedy będę sprzedawał mojego QQ+2. W ogóle raczej wykluczam Nissana jaka mój przyszły wybór bo niestety ceny ich produktów nie są adekwatne do jakości. Teraz czekam na bęcki od was ;D

Owszem dooopy nie urywa,ale przecież nie o to chodzi by z kierowców robić kaleki . Doopa ma wygodnie siedzieć na fotelu i tak jest.

W dniu 20.10.2014 o 16:59, powolniak napisał:

no nie wiem; ostatnio na przeglądzie miałem się okazję przyjrzeć wersji QQ2 kosztującej blisko 100 tys. zł i powiem szczerze, że 4 liter nie urywała... Miejsca podobnie jak w jedynce nie za dużo, jakość wykonania lepsza ale 4 liter nie urywa.  Ja na pewno się nie skuszę za rok czy dwa kiedy będę sprzedawał mojego QQ+2. W ogóle raczej wykluczam Nissana jaka mój przyszły wybór bo niestety ceny ich produktów nie są adekwatne do jakości. Teraz czekam na bęcki od was ;D

Myślę, że większość użytkowników QQ+2 przejdzie do konkurencji, Nissan niestety nie ma żadnej propozycji dla tej grupy.

strider ja pisałem o moich odczuciach z jazdy a słowo sportowy padło pod względem układu jezdnego dokładnie osobowy/sportowy jeżeli zaś chodzi o szybkość to tak samochód jest szybki.
jeżeli uważasz inaczej to jest to twoja opinia

Edytowane przez ProceSS
  • Upvote 1

W dniu 22.10.2014 o 04:45, nowy 2011 napisał:

else

..." nie zalewaj" ! ;)  ... chyba też swoim Qq wyjadę na tor wyścigowy :)

Na tor to jest Shell V-Power Nitro+ RACING. Ale tutaj na własną odpowiedzialność... bo tłoki mogą wyskoczyć... :rofl:

W dniu 22.10.2014 o 12:53, Strider napisał:
(...)

Strasznie długa nazwa tego paliwa: Shell V-Power Nitro+ (pewnie 100oktan?)

Jak wrażenia? ;)

100 Oktan to ma RACING

Co do wrażeń: Silnik lepiej się zbiera :) Generalnie turbinka lubi paliwo dobrej jakości. Tankuje zazwyczaj 98 i jestem zadowolony z osiągów.

http://www.shell.pl/products-services/on-the-road/fuels/v-power-nitro-plus-engine-room/what-is-v-power-nitro-plus.html

• Upvote 1

Kolego, jeśli silnik nie jest przystosowany do 98 oktan to prędzej czy później będziesz miał problem. Nie jestem ekspertem w tej materii ale w prasie motoryzacyjnej można co nieco na ten temat poczytać.

W dniu 22.10.2014 o 19:08, kojot505 napisał:

Kolego, jeśli silnik nie jest przystosowany do 98 oktan to prędzej czy później będziesz miał problem. Nie jestem ekspertem w tej materii ale w prasie motoryzacyjnej można co nieco na ten temat poczytać.

Manual:

"INFORMACJE O PALIWIE

...

Silnik HRA2DDT:

Używaj wyłącznie BENZYNY BEZOŁOWIOWEJ o

liczbie oktanowej co najmniej 95 (RON)."

Paliwo Shell V-Power Nitro+ ma 95 oktanów

A 98 tez mu nie zaszkodzi.

O paliwach było juz sporo na forum. Druga rzecz, że to nasze polskie 98 oktanów pewnie za zachodnią granicą = 95 ;)

W dniu 22.10.2014 o 18:58, ProceSS napisał:

strider - zapytam wprost masz Juke ?

... się wtrącę ;)

Pewnie prywatnie nie ma ale chyba nie ma tez Nissana jakim Strider by nie jeździł.

• Upvote 1