SieneK_68 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Udało mi się dostać do żarówek w panelu ogrzewania, jedna jest pod regulacją kierunku nawiewu a druga pod regulacją temperatury. Fajnie. Ale jak dostać się do żarówek podświetlających włączniki ogrzewania tylnej szyby, klimatyzaji i zamkniętego obiegu powietrza? Chciałem odkręcić ten moduł /czarny plastik/ od całego panelu /biały plastik/. Wykręciłem dwie przednie śruby, odpiąłem z tyłu dwie kostki i ... nie mogę tego wytargać Wie ktoś jak tam się do tych żarówek dostać? Edytowane 23 Października 2014 przez SieneK_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafi Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Podejrzewam że trzeba gdzieś nacisnąc , ucisnąc lub przekręcić . Kiedyś chciałem wymienic podświetlenie w fordzie mondeo , męczyłem się kilka godzin aż w końcu moja cierpliwość dobiegła końca i pojechałem do warsztatu gdzie koleś jakimś śmiesznym śrubokręcikiem poruszał pokręcił i kosztowało mnie to 4ropak browara. Jest też druga gorsza opcja że ten element jest zespolony z jakimś większym. Trzymam kciuki bo u mnie też ciemno na panelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) ja podejżewam, że to trzeba te klawisze "wydłubać" ale na 100% nie jestem pewny i nie chcę ich połamać Edytowane 23 Października 2014 przez SieneK_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred77 Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Czekam na relację, bo u mnie też jest ciemno. Do tego muszę naprawić podświetlenie klawiszy otwierania szyb i sprawdzić kontrolki i podświetlenie zestawu wskaźników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 no dobra, wydłubałem klawisze od ogrzewania szyby tylnej i lusterek, AC i zamkniętego obiegu. Po prawej stronie każdego "klawisza" jest rurka a w niej, w głębi, przylutowana na stałe dioda LED. Po lewej stronie jest element włączający w kształcie prostopadłościanu a w nim plastik przewodzący światło. Ale żarówki nie znalazłem do podświetlenia. Pozostanie wymontować cały moduł ogrzewania i rozebrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 11 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 Ja przed demontażem takich rzeczy jak deska rozdzielcza, sprawdzam sobie serwisówkę, ponieważ śruby i uchwyty są czasami tak pochowane że łatwo je urwać. hehe taka moja mała podpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddd Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Witam Ciebie kolego Udało mi się dostać do żarówek w panelu ogrzewania, jedna jest pod regulacją kierunku nawiewu a druga pod regulacją temperatury, a mnie się nie udaje bardzo proszę o pomoc, może jakaś relacja foto lub słowna. Z góry dziękuję. Darek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 wypadałoby się ze wszystkimi przywitać, ale skoro taki masz kaprys to nie będziemy nalegać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babcuk Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 ja zrobiłem to w ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 24 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 no fantastycznie, tylko poczytaj ze zrozumieniem o czym piszę: (...) wydłubałem klawisze od ogrzewania szyby tylnej i lusterek, AC i zamkniętego obiegu. Po prawej stronie każdego "klawisza" jest rurka a w niej, w głębi, przylutowana na stałe dioda LED. Po lewej stronie jest element włączający w kształcie prostopadłościanu a w nim plastik przewodzący światło. Ale żarówki nie znalazłem do podświetlenia. (...) widzę, że u Ciebie też ciemno w klawiszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babcuk Opublikowano 24 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 jeżeli chodzi o klawisze to se odpuściłem bo za dużo roboty jak na moją cierpliwość. zmieniałem też żarówki w zegarach na ledy ale marny tego był efekt i z powrotem włożyłem żarówki (może za słabe ledy były) a i w zapalniczce też siedzi led jak coś wykminisz z tymi klawiszami to może i ja się zdecyduję . powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 LEDy świecą punktowo i białe są za jasne w porównaniu do żarówek z niebieskimi kondonikami. Natomiast LED z tym konddonikiem praktycznie nie świeci. W panelu sterowania ogrzewaniem musi być żarówka do podświetlenia klawiszy ale gdzieś od wewnętrznej strony. Gdybym miał taki panel luzem to bym pokombinował a tak to nie mam czasu na wymontowywanie tego który mam. Znalazłem żarówkę w panelu sterowania ogrzewaniem i wentylacją, odpowiedzialną za podświetlenie klawiszy. Aby się do niej dostać, trzeba wytargać z auta cały panel A teraz pytanie, czemu ze środkowych kratek nie leci ciepłe /wali lodówą/ powietrze skoro z tych przy drzwiach, na podszybiu i na nogi leci gorące? Uprzedzam pytania o głupoty i odpowiadam, że bez względu na położenie przełącznika kierunku nawiewu zawsze leci zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 może jak wymontowywałeś panel to któreś cięgno spadło, chyba jednak będziesz miał okazję (konieczność) poszukania tej ukrytej żarówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Nie wiem napewno bo już od miesiąca tyraczką nie jeżdże i nie pamoętam ale chyba na środku wieje zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 może jak wymontowywałeś panel to któreś cięgno spadło, chyba jednak będziesz miał okazję (konieczność) poszukania tej ukrytej żarówki no wlanie nie wymontowywalem panelu/a zarowke znalazlem przez przypadek na zdjeciach panelu/a w necie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 radia nie ruszałeś ? a może przy nogach jakieś cięgło spadło? mam całe wnętrze w częściach zdemontowane w garażu, ale cały panel nagrzewnicy gdzieś pod spodem leżakuje ... poza tym to od T I jest i bez klimy a ostatnio w golfie w tych okolicach grzebałem stąd cięgna mam przed oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 tam są dwa cięgna jedno od ogrzewania a drugie od kierunku nawiewu oba działają, tak to wygląda od strony panelu natomiast czeka mnie jutro "nurkowanie" do nagrzewnicy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikolek2 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 W moim to wygląda tak że przy ustawieniu skrajnie w lewo leci ciepłe a każda następna pozycja w prawo są słabe przedmuchy ale chłodnego powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hugh_h Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 LEDy świecą punktowo i białe są za jasne w porównaniu do żarówek z niebieskimi kondonikami. LED ma między innymi taki parametr jak kąt wiązki, są też dyspersyjne z matową bańką, jasność regulujesz prądem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 U mnie także na środku od zawsze leci tylko zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 15 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 LED ma między innymi taki parametr jak kąt wiązki, są też dyspersyjne z matową bańką, jasność regulujesz prądem ... hmm tak czy owak zadna LED nie zastapi traycyjnej zarowki pod wzgledem kata swiecenia LEDy sa dobre w chwili, kiedy potrzebujemy podswietlic "swatlowod" mam LEDy z rezystorem juz zimplantowanym, nie chce mi sie dolutowywac druciarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melmack Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Ja mam Terrano I i tam nie ma podświetlenia włączników.Muszę po ciemku szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemekm Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 odgrzeje kotleta - gdzie kupujecie zarowki do panelu ogrzewania ? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariah Opublikowano 11 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2017 Stacja benzynowa, sklep motoryzacyjny itp., patrząc po rozmiarze 1,2W. Ten niebieski kapturek musisz kupić oddzielnie, odzyskanie go w całości jest praktycznie niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrOla Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Jestem świeżo po zakupie tych żaróweczek. W T2 z 2003r ledy do licznika kosztowały po 2.80zł/szt. Szybki montaż-ledy w oprawkach. Kupiłem niebieskie i całkiem ładnie rozkładają światło po cyferkach-efekt zadowalający. Żarówki nie robiły tego lepiej. Też doszedłem do etapu podświetlenia panelu nawiewu. Walka niesamowita. Zupełnie nie intuicyjne dojście do żarówek. 1. Demontaż panelu środkowego (chyba 6 śrub) 2. Demontaż trzech pokręteł-można sobie pomóc szerokim gadżetem podważającym 3. Ponad sworzniem pokrętła temperatury, oraz przepustnicy są dwie żarówki w niebieskich kondomikach 4. Kolejna żaróweczka jest ukryta za zespołem przełączników klimy, obiegu zamkniętego, oraz podgrzewania szyby. Wszystkie w białych oprawkach. Demontaż odbywa się podobnie jak w przypadku zegarów-5mm obrót i oprawka wychodzi. Ad. Czy jest więcej żaróweczek? NIE WIEM! Dostęp jest kompletnie nie przemyślany. Żeby wyjąć panel grzewczy, musimy wywalić poza panelem środkowym jego sąsiednie elementy-wraz ze schowkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi