Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Note 100 000 km

Gość zlotopiotr
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Stuknęło mi właśnie 100tys. I tak sobie myśle, ze czas cos wymienić.

Mam Note z 2010 roku, wiec rocznie ok. 25 tys., benzyna, 1,6.

Do tej pory poza klockami, płynami i tarczami nic nie wymieniałem ;)

Podpowiecie mi proszę za co się powinienem wziąć, mimo działania??? Jakiś rozrząd przynajmniej?

Pozdrawiam

Piotrek

Świece,paski osprzętu,olej w skrzyni.

Niech sobie piszą że nie wymienia się,ja wymieniłem i różnica w pracy skrzyni była zauważalna.

Powiadasz co 40 tys km?

Co ty  :)

Jak ktoś dba to wymienia olej w skrzyni co 60.000 km

Świece nasze platynowe wymiana  co 90.000 km 

Co do pasków napędu to ja oglądam je i jak coś mi się nie spodoba wymiana ale przy 100.000km warto sprawdzić napięcie i stan.

Powiem tak,namówiono mnie na wymianę pasków coś około 70 tys przebiegu.Później pokazano mi jak wygladały,niby nic nie było widać w komorze silnika,ale po wyjęciu widać było na obwodzie mikropęknięcia gumy i paski były twarde jak skórzane.w porównaniu do nowych to  nowe były jak wata.Tak wygląda starzenie się gumy,a w konsekwencji również zużycie łożysk,na które jest większy nacisk.

poza tym w 1.6 nagminnie piszczały, właśnie ze względu na sztywność i serwisy wymieniały je.

Świece nasze platynowe wymiana  co 90.000 km 

W Note świece co 60000 lub co trzy lata. Mnie ASO zaproponowało wymianę po 4 latach, bo miałem po 3 coś około 40000 przebiegu. Tak zrobiłem.

Mam wpisane w książce obsługi Tiidy świecę platynowe( PLZKA6A-11) 90 000 km -W  czyli wymiana.

A dziwne że Note z tym samym silnikiem W co 60.000 km ???

Edytowane przez Edek01

Tiida to nie Note,niby silnik ten sam i producent ten sam...ale.Właśnie nie wiadomo czym producent się sugerował smarując odrębną książkę serwisową.

Edytowane przez JACKO29

Chyba wiem czym ,przyjął że mały samochód jeździ więcej w mieście i ma większe wyeksploatowanie części.

A dla mojej chyba wyliczył eksploatacje po autostradach  :)

A czy jednostki 1.4,1.2 też pracują na świecach platynowych NGK PLZKA6A-11 ??

Ktoś co ma Note 1.6 na NGK PLZKA6A-11  niech spojrzy do książki i napisze  co ile wymiana ??

Notek 1.6 świece platynowe wymiana pierwsza 57.385 km....wymiana druga 108.261 km (ASO Nissana w Hamburgu)

Teraz ma 118.873 km na liczniku. Kupiony 114.382 km

• 4 tygodnie później...