Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Co do przyspieszania na dwójce,to na starym sofcie było ciężko,na nowym spoko.

hm.. no to mnie zastanawia; w reklamowce piszą że 90% momentu dostępne od 1500 obr/s. No to są właśnie te okolice przecież i powinien iść jak przecinak..

A nowy soft ponoć miał uspokoić maszynę a nie unarowić? :)

Jurand...Na dwójce przy starym sofcie jadąc od tych 10km/h musiałem dodać dużo gazu i delikatnie operować sprzęgłem na dłuższym odcinku,aby złapał właściwe obroty,inaczej potrafił zgasnąć lub walić kangury.Z nowym softem nie muszę już tak go trzymać na gazie,spokojniej wchodzi w obroty i spokojniej się rozkręca.Wygląda tak,jakby był mocniejszy w niższym zakresie obrotów.

To harakterystyczne dla turbodziury. Jest taki moment w silnikach turbo ,że nie pojedzie i tyle.Ja w moim dci na początku często się wkurzałem, a teraz podświadomie troszkę później zmieniam bieg.

Ja dziś złym doświadczeniem Jacko i strachem wywołanym przez kolegę colins znów otwarłem maske (naszczęscie dzięki Jacko bez wjekszego wysilku) i sprawdzilem poziom oleju. Stan jest taki jaki był czyli prawie maksimum. Pytanie czy skoro może i ubyć i przybyć to czy nie spala na co wskazuje taka jakas mało ciekawa końcówka wydechu i nie zaciąga paliwa. Może mam jakiś stan równowagi:) 

To harakterystyczne dla turbodziury. Jest taki moment w silnikach turbo ,że nie pojedzie i tyle.Ja w moim dci na początku często się wkurzałem, a teraz podświadomie troszkę później zmieniam bieg.

No tak, ja na turbodziurę robię poprawkę; to nie piewsze moje uturbione autko. Dziura to opóźnienie zanim turbinka zacznie na dobre pompować. U nas dobrze słychać turbinę, także łatwo zauważyć kiedy się rozkręca.

Spróbuję po ODB2 obadać wartość doładowania przy przyspieszaniu.

Ja tam turbiny nie słysze u swojego....

Hm, no kwestia ucha myślę :)

Polecam ćwiczenie - na 5/6 biegu, obroty około 2k odpuszczać i dociskać gaz. No i słuchać ;)

Po namyśle - jednak odradzam; Jak ktos raz usłyszy, to już potem zawsze będzie słyszał :))

Edytowane przez Jurand15

Ja raz słyszałem,no może kilka razy po wymianie na 5W30 i szybko zmienialem na 5W40,ale ogólnie nie słyszę turbinki

No gdzie 5W30 do silnika z turbiną, jaki by nie był ,to jest idiotyzm i szybsze jej zużycie :thumbsdown: 

5W40 to minimum do turbiny !! 

Edwardzie,ale o tym już było :D

Edek tu jest specjalistą. Ja się z Nin tylko mogę zgodzić :). Bo na olejach się całkowicie nie znam mimo wykrztalcenia technicznego ....mocno technicznego.

Ciągle nie wiem gdzie wy ta turbine slyszycie. Dziś jechałem i słuchałem i nic nie słyszę. Te 1.2 są zbyt ciche dla mnie :)

Ja nie jestem specjalista ,ale 5W30 to za cienka ochrona turbiny  :)

Jacko ja wiem że było ale ja będę cały czas powtarzać to jak mantrę :) 

Pierr kiepski masz słuch albo mało pałujesz silnik Jacko lubi pałować to słyszy ja też słyszę turbiny jak dostaje samochód z turbiną  :P

Przeca pisołek,że nie słysza tego smigiełka!

• Upvote 1

Aaaa pudło nie 1.9TDI aaaaa 1.0 T-DGI benzyna zalana Lotosem   :P

W 1.0 EcoBoost też słyszę  :)

Edytowane przez Edek01

W stresy wpadam po lekturze waszych postów ;) i po siedmiu latach zalewania 5w30 (bezproblemowego dla turbo),zaleję 5w40 albo dla pewności Edkowe 5w50  :devil: i to z milicjantem. :whistle:

Manikso ale mnie Shell kupił i wlewam zaraz Gazowego 5W40  :D

Dobrze że Jacko głuchy nie jest i potwierdza głośniejszą prace turbiny na 5W30  :)

Edytowane przez Edek01

Jak byś nie wiedział ,to ostatnio coraz częściej 0w20 jest normą w wielu firmach.

Ja już jestem starawy i przygłuchawy :P, ale turbinkę słyszę.

Grunt to umieć wyłapać ten dźwięk, bo w tym akurat silniku jest bardzo cichy, ale jak się wie, gdzie ucho nadstawić, to się usłyszy. :whistle:

No gdzie 5W30 do silnika z turbiną, jaki by nie był ,to jest idiotyzm i szybsze jej zużycie :thumbsdown:

5W40 to minimum do turbiny !! 

hm.. każdy silnik ma inaczej. w VW TSI 5w30 jak najbardziej się leje "do turbiny" (w/g instrukcji producenta)

Grunt to umieć wyłapać ten dźwięk, bo w tym akurat silniku jest bardzo cichy, ale jak się wie, gdzie ucho nadstawić, to się usłyszy. :whistle:

No nareszcie ktoś bez miodu w uszach :)

Edytowane przez Jurand15

Ja mam chory kręgosłup...nie mam zamiaru jeździć z uchem przyklejonym do deski...a niech se bziucy,byle nie za głośno,bo to już będzie źle :D