Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne dla mnie tłumaczenie,skoro zalecają go do wysilonych silników sportowych? To przecież przy takim oleju i depnięciu jakie mają sportowe wozidła,to zanim się olej rozgrzeje i posmaruje wszystko,to te silniki padłyby w połowie trasy!

Dla mnie to czary-mary te softy i oleje.

Dzisiaj nie ma złych olejów,prestiż firmy na to nie pozwala,każdy olej dobry.

Ten bardziej reklamowany tylko droższy,ale dalej ten sam,bo baza olejowa jedna,wspólna dla Europy,plus dodatki,ale to szczegół.

Istotne, częstotliwość wymiany,gdzie 10 tys km to czasem już za dużo na jednym oleju,zwłaszcza jak krótkie trasy.

Auto ma jechać i żadne czary w tym nie pomogą, tylko solidny motor,a to zbyt duży koszt dla fabryki.

Przerabiałem to w Almerze i jakoś łańcuch nie powiedział pa pa na 5W50  a było 10W60 i przy -25 po odpaleniu silnik nie jechał tragedia ten lep trzymał tłoki  :D

Kiedy ten lep 10W60  ma dotrzeć do łożysk turbiny za tydzień ???

Takimi postami udowadniasz tylko to , że nie masz pojęcia o olejach. Castrol EDGE Professional TWS 10W-60 ( bo na takim oleju kolega jeździ) Temperaturę płynięcia ma  - 39 stopni ! Poczytaj ,popytaj lub sprawdź ,Nie pisz banialuk ,bo ludzie to czytają  i jeszcze wezmą Cię za "guru" Tu masz kartę produktu :

http://msdspds.castrol.com/bpglis/FusionPDS.nsf/Files/2A9C0A804F4DDE6180257976004BA289/$File/BPXE-8Q2LDJ.pdf

Manix z całym szacunkiem ,ale twój kolega nie jest guru w stosowaniu 10W60 i wyznacznikiem że olej CASTROLL można śmiało lać do wszystkich dzisiejszych nowoczesnych   silników  a takim jest 1.2 Tce  :)

Wyjaśnijmy sobie i kolegom z forum do jakich samochodów leje się 10W60 a leje się do sportowych i zabytkowych !

W mojej Almerze lałem Shella 10W60 ultra rancing temperatura płynięcia -45 Bo ASO zalecało !

I co i latem był mułem taczką a zimą od -20 silnik nie chciał wkręcać się w obroty HORROR !!!!

A 1.2Tce ani sportowy ani zabytek ,wydaje mi się że bronisz ASO!! że ASO to są guru olejowi tak oni zastosowali stary sposób na podjadanie oleju przez zużyte pierścienie a oni powinni wymienić te pierścienie i zalać  silnik olejem 5W40  :)

A na deser zdjęcia do czego doprowadza TEN konkretny olej  Castroll Edge Profesionall TWS 10W60 

No cóż Profesjonalnie to on pięknie szlami w tym jest zawodowcem  :)

1f574305b8b9ebba.jpg

d3bc5127332a60ff.jpg

Edytowane przez Edek01

Takie cuda to wychodzą jak się olej zmienia co 30 tysięcy ;)

Tu Edek ma rację.Przegladałem fora z Fordami z Evo i tam też mówią o szlamiastym Castrolu.Zdjęcia były podobne do tych co Edward zamieścił.

Tu Edek ma rację.Przegladałem fora z Fordami z Evo i tam też mówią o szlamiastym Castrolu.Zdjęcia były podobne do tych co Edward zamieścił.

Nie mówię że nie ma racji. Tak zagnoić silnik można każdym olejem jak się go wymienia co 30kkm, a o dziadowskim Castrolu słyszałem już 15 lat temu.

Edziu i znowu wyszło twoje "manewrowanie" obrazkami na prędce wyszukanymi w necie. Nie wziąłeś pod uwagę ,że w dzisiejszych czasach można wyszukać artykuł po ...grafice.TEN  konkretny jest zaeówno  o skutkach lania PODROBIONEGO MOTULA! Jak i 5w40 CASTROLA. Zdjęcia te gęsto są wklejane np. na forum opla i vw jako skutki lania castrol 5W40!a nie 10w60   Wstyd Edek!

mi po przejściu w almerze na 10w60 a później na 10w40 ,silnik chodził jak zegarek i zero od tego momentu  problemów z łańcuchem a auto ma baardzo duży przebieg.

I jeszcze jedno ,nigdzie nie napisałem ,że ten olej jest dobry do 1.2 dig -t

Wklej link strony gdzie znalazłeś że to 10w60  Professional TWS ? ....kombinuj.Wyraźnie to napisałeś.

Manix ...

A na deser zdjęcia do czego doprowadza TEN konkretny olej  Castroll Edge Profesionall TWS 10W60 

No cóż Profesjonalnie to on pięknie szlami w tym jest zawodowcem  :)

1f574305b8b9ebba.jpg

d3bc5127332a60ff.jpg

Jak bym kradł to bym się wstydził :)  jak znajdę czas to poszukam ,Castroll szlamił szlami i będzie szlamić  :)

A Jacek nie powinien się zgadzać na lanie do 1.2Tce 10W60 nie ważę czy Elf,Shell czy syf Castroll  :)

Nie ,nie będę się godził na lanie 10W60.Niech zaleją własciwym,tym które leją na gwarancji.Jak bedzie dalej brał,no to wymiana pierścieni i...chyba do żyda.Mówię chyba bo może się w tedy naprawi po wymianie :D

Nie będę szedł drogą serwisu,który sobie coś wymyśli by testować słuszność swojej racji.Centrala jednoznacznie określiła warunki postępowania,więc bedę się tego trzymał.

Tak myślałem , Edwardzie,tak myślałem. Chcesz? mogę wstawić link.

A oto co napisał sam AUTOR tych zdjęć ,niejaki Pan uki82 cytuję

"Witam wszystkich.

Dzisiaj w silniku 1.8 20V T (150 KM) wymienić chciałem uszczelkę pod pokrywą zaworów bo zaczynał się sączyć olej. Naszykowałem sobie graty i po zdjęciu pokrywy zobaczył takie oto nieprzyjemne widoki:
1f574305b8b9ebbam.jpg,d3bc5127332a60ffm.jpg,d8448bb9ce1efe99m.jpg,3ca5c9211308d6f8m.jpg,246136481d944774m.jpg,56c742fe3f92d0c8m.jpg,fa843590f0a3926cm.jpg.

I mam pytanie, czy ktoś się z tym spotkał i jak sobie poradził?? Jest taka maź jak śmietana, nie ma żadnych twardych grudek, tylko po przyciśnięciu paluchami rozgniata się. Dodam tylko że silnik oleju zużywa jakieś 0,5 L na 10000 km, jeździ jak trzeba, zalany jest Castrolem 5W-40.",,,
"samochód został sprowadzony od makaroniarzy, to oni tak go załatwili. Castrol lany jest od 15 000 km, wymieniany co 10 000 km, więc to nie jest wina Castrola, ale poprzedniego właściciela który nie wymieniał oleju. Jak to zobaczyłem też się przeraziłem. Teraz trzeba to jakoś usunąć. Z silnikiem się nic nie dzieje. Nic więcej nie rozbierałem, ale na pewno cały silnik tak wygląda. Tego syfu jest tyle że płukanie silnika po przez częste wymiany trwało by lata."

Co powinien Jacek ,pozwól ,że sam zdecyduje.Nie urodził się wczoraj. 

Jacek , w dobrej cenie teraz są iXy  :wave:

P.S. Robienie kolegów w balona ,to nie kradzież. To fakt.

Nie no,wyluzujcie.Nic się nie dzieje takiego,co zmuszałoby mnie do aż takich kroków.Poza tym IXy nie są w moim typie,nie przemawia do mnie ten samochód.

A może w tym 1.8 20T ktoś dodawał jakieś magiczne składniki, że na chwilkę uszczelnić silnik przed sprzedażą? Żelatynka? Mazucik? :|

A może w tym 1.8 20T ktoś dodawał jakieś magiczne składniki, że na chwilkę uszczelnić silnik przed sprzedażą? Żelatynka? Mazucik? :|

Prawie na pewno ,dostał od handlarza  "doktorka" na eksport do PL

Każdy Castroll szlami fest Manix ale tu nie o Castrolu dziadostwie rozmowa tylko o 1.2Tce na bankach powinno pisać Szlamiarz tws rs fst dupest.

Jacko bardzo dobra decyzja niech się zatrze nie będą mieli wyjścia aby nie naprawić naprawić wymienić silnik  :D

I tutaj prawdopodobnie padłem ofiarom własnej przezorności...Wiedzą,że będę kontrolował olej.Jedynie można udać głupa nie brał i wziął.

Otóz z uzyskanych informacji jakich mi udzielono w serwisie,silniki które wymieniono,miały uszkodzone gładzie.Uszkodzenie powstalo na wskutek niskiego poziomu oleju i jego braku kontroli.Jazda z poziomem poniżej minimum powoduje uszkodzenie gładzi wobec tego.

A co czujnik ciśnienia oleju na taki zbyt niski poziom?? Toż to nawet F 125p świecił na fioletowo o ile pamiętam, jak mu olej "znik"

No ,ale wtedy to wina klienta ,bo nie pilnował i koło się zamyka  :thumbsdown:

Jednak "coś"musiało być na rzeczy skoro wymieniali inie mieli obiekcji.

Jacko, jak mają jeszcze trochę Castrola w głowie, to powinni iść Ci na rękę, żebyś już nie psuł im opinii na "internetach" :)

No chyba że już im gładzie poszły... ;)

Raczej innego,bez szlamowania,bo to opóźnia myslenie :D