Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zapomnij się podpisać jak kiedyś---> SŁAWOMIR UPIERDLIWIEC :D

Zawsze podpisuję się zgodnie z potrzebą chwili. ;)

Nie wiem tylko dlaczego moje pytania wzbudzają taką panikę u lokalnych przedstawicieli Nissana? :o

Teraz muszę im wręcz odpisywać, że NIE, NIE JESTEM ukrytym klientem, podstawionym przez centralę.

Musi ich ta centrala nieźle gnębić. :D

Dobra, zobaczymy. Na razie powysyłałem maile do większości serwisów Nissana w Polsce z tymi samymi pytaniami (jak wyżej).

Nie będę komentował każdej otrzymanej odpowiedzi z osobna. 

Zrobię natomiast małe podsumowanie, gdy spłyną odpowiedzi.

Wyślij też do Łodzi. Proszę.

Dobra, uchylę już teraz rąbka tajemnicy drogi Zającu.

To właśnie z Łodzi sam kierownik serwisu z ul.Brzezińskiej, pan Piotr S. odesłał mnie do rzecznika prasowego firmy Nissan w Warszawie.

Teraz już nie wiem czy to była prośba czy groźba. :|

Maile rozesłałem praktycznie do wszystkich serwisów w Polsce, dane kontaktowe zbierając z oficjalnej strony Nissana.

Dodatkowo pytanie poszło do centrali Nissana w Warszawie.

Na okoliczność, gdyby jednak zajrzał tutaj jakiś przedstawiciel którejś z ASO Nissan, pragnę jeszcze raz uspokoić, że nie jestem tzw.ukrytym klientem ani nie jest moim celem psucie opinii o marce Nissan ani tym bardziej żadnemu serwisowi Nissana w Polsce.

Moje pytanie miało jedynie związek z nurtującym nas tu na forum problemem związanym z nadmiernym zużyciem oleju w niektórych silnikach 1.2 DIG-T. I oczekiwałem tylko krótkiego wyjaśnienia, które pozwoliłoby nam rozwiać wątpliwości.

W podobnym tonie odpisałem zresztą kierownikowi serwisu z Łodzi. Po czym ów pan nabrał wody w usta. :mellow:

Dobra, uchylę już teraz rąbka tajemnicy drogi Zającu.

To właśnie z Łodzi sam kierownik serwisu z ul.Brzezińskiej, pan Piotr S. odesłał mnie do rzecznika prasowego firmy Nissan w Warszawie.

Teraz już nie wiem czy to była prośba czy groźba. :|

Maile rozesłałem praktycznie do wszystkich serwisów w Polsce, dane kontaktowe zbierając z oficjalnej strony Nissana.

Dodatkowo pytanie poszło do centrali Nissana w Warszawie.

Na okoliczność, gdyby jednak zajrzał tutaj jakiś przedstawiciel którejś z ASO Nissan, pragnę jeszcze raz uspokoić, że nie jestem tzw.ukrytym klientem ani nie jest moim celem psucie opinii o marce Nissan ani tym bardziej żadnemu serwisowi Nissana w Polsce.

Moje pytanie miało jedynie związek z nurtującym nas tu na forum problemem związanym z nadmiernym zużyciem oleju w niektórych silnikach 1.2 DIG-T. I oczekiwałem tylko krótkiego wyjaśnienia, które pozwoliłoby nam rozwiać wątpliwości.

W podobnym tonie odpisałem zresztą kierownikowi serwisu z Łodzi. Po czym ów pan nabrał wody w usta. :mellow:

Ciekawe czy się utopił, czy boi się wypluć.

W centrali też nie wiedzą? :(

To o czym mówią w serwisie Jackowi, mając na myśli różne wersje oprogramowania (że już niby kolejna jest)?

Zresztą może mi też coś powiedzą, bo do ASO Dąbrowa Górnicza też wysłałem maila. :D

No nic. Nawet jeśli nie dowiem się nic, to chociaż będę miał pogląd na metody działania różnych serwisów Nissana na drodze kontaktów elektronicznych z klientami. A potem, jeśli pozwolicie, podzielę się przemyśleniami.

@colins zapytaj też w Sosnowcu  -tam wgrali mi nowy soft ale nie z powodu poboru oleju, więc ciekawe co powiedzą.

W ogole to wszystko bardzo dziwne - może rzeczywiście nie wszystkie ASO wiedzą o najnowszym sofcie, a może mają od górne powiedziane żeby tematu nie nagłaśniać?

Jest jeszcze opcja w przypadku Jacka, że ten najnowszy soft to może.. powrót do starego?

Edytowane przez equinoxe

Equi,to by jaja były :D

@colins zapytaj też w Sosnowcu  -tam wgrali mi nowy soft ale nie z powodu poboru oleju, więc ciekawe co powiedzą.

Dzięki. Zgodnie z życzeniem wysłałem też do nich.

Ciekaw jestem końcowych wniosków, z doświadczenia wiem że często pracownicy nie są zainteresowani klientem jak i opinią o serwisie a klient  dla nich to upierdliwy gość.  

Póki co to będą musieli :D 

A później to go najwyżej mogą cmoknąć :D

Póki co to będą musieli :D

A później to go najwyżej mogą cmoknąć :D

Wężykiem Jasiu, wężykiem.

ale za co mają go "wieszać" ? Toż przecież pełnej kultury pismo zmalował. Nic zdrożnego  :bezradny:

Dostałem jak na razie jedną wiele wyjaśniającą odpowiedź (poza kilkoma odpowiedziami zbywającymi). Odpowiedź przyszła z ASO JAPAN MOTORS ul.Krasnobrodzka 5 w Warszawie. Pan z serwisu pokusił się nawet o trochę mniej oficjalne stanowisko.

Jednak potrzymam Was w niepewności do jutra i wieczorkiem (po robocie) napiszę co się dowiedziałem.

Do tego czasu może otrzymam więcej odpowiedzi, to wiedza będzie pełniejsza.

Proszę więc o odrobinę cierpliwości.

Nie wiem Striderze. Moja "ankieta" polega jedynie na ocenie sprawności odpowiadania serwisów na maile, a nie na ocenie fachowości napraw.

Jeśli chodzi o rzeczowość odpowiedzi, to jak na razie ten warszawski serwis ma wg. mojej oceny mocną piątkę w szkolnej skali ocen.

Ale nie zdradzam do wieczora szczegółów, bo popsuję sobie i Wam zabawę. :D

Panowie mam przejechane 38 000 i auto zaczyna brać olej czy zauważyliście w swoich QQ ten temat, czy warto to zgłosić na drugim przeglądzie i czego się spodziewać po ASO

i jeszcze jedno średnie spalanie mojego QQ na trasie to 8,2 przy prędkości średnio 120/160  a wmieście 5,8 nie powinno być na odwrót  moje wcześniejsze auta więcej paliły w mieście niż w trasie.

Ostatnio jeździłem trochę po górach  QQ 1.2 to straszny muł w takim terenie bez redukcji na 2 nie pojedziesz. Pod górę i zakręty 3 bieg już nie zbiera auta potrzeba redukcji na 2.

Miałem też moment że zużycie paliwa na odcinku 30 km utrzymywało się na poziomie 3,4 -  3.8 chyba się wtedy zawiesił  choć ruchy miał nieco do góry

Mułowaty bo silnik 1,2 a bryła spora wiec nie spodziewaj się że ruszy z kopyta w dodatku pod górę. Co do spalania czy to oleju czy paliwa. Jeździsz z dużymi prędkościami więc nie dziw się, chłopu do pługa tez musisz dać więcej jak krawaciarzowi z za biurka. W mieście pali Ci mniej bo jeździsz wolniej.

Miras, jedź już teraz do serwisu i zgłoś problem. QQ dostanie aktualizację i zużycie oleju powinno spaść.

Przy najbliższym przeglądzie zmień też olej na 5W40 (bo widziałem, że masz 5W30) co może również ograniczyć zużycie oleju.

Co do spalania, to masz normalne. Zwolnij poza miastem - będzie oszczędniej, przyjemniej, a co najważniejsze bezpieczniej.

Wybaczcie mi, ale ja czegoś nie rozumiem :bezradny:

Ostatnio  w tym temacie nie słyszałem już o problemie brania oleju . Dziwiłem się , że nawet Jacek chwalił swój silnik . Manix z wiarygodnych żródeł zapewniał o braku problemu ... . Strider choć wybredny to złego słowa nie dał powiedzieć .... Były tylko dywagacje na tematy mocy , momentu obr., które każdy wg swoich upodobań chwalił czy ganił . Już myślałem ,że tą przypadłość "wieku dziecięcego" wyleczono odpowiednim oprogramowaniem silnika ? Aż miło było czytać forum w którym  zapanował " luzacki klimat" do którego jestem tu przyzwyczajony (że tak powiem :) )

Zupełnie szczerze Wam się przyznam ,że też zastanawiałem  się czy aby moje wybory w tej sytuacji były słuszne ?

A tu taka "petycja" ?! :(

Edytowane przez nowy 2011

Problem występuje nadal w niektórych silnikach 1.2. Teraz jestem w robocie, ale wieczorem napiszę jak to widzą serwisy.