Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, JACKO29 napisał:

Na mój gust...zmień stację paliw.Możesz profilaktycznie wyczyścić przepływomierz.Reszta,gdyby zachodziła potrzeba to czyszczenie przepustnicy,dolotu i zaworów,ale to już w jakimś ogarniętym serwisie.Na początek może spróbuj,poszukaj dodatków do paliwa które czyszczą wtryski,nagar ect...wiele tonie kosztuje ,a może da radę.

Dziękuję bardzo, już mi sie jawiła wymiana uszczelniaczy zaworowych albo pierścieni :)

Dziwne bo na Orlenie tankuje Verva 98 ale sprobuje na innej stacji

Dzięki za pomoc i komentarz

W dniu 10.02.2025 o 21:47, Agamek12 napisał:

W czwartek jade do serwisu który specjalizuje się w japończykach. Może coś znajdzie.

Zła korekta wtrysków. Będę czyścił lub wymieniał na nowe.

2 godziny temu, Agamek12 napisał:

Zła korekta wtrysków. Będę czyścił lub wymieniał na nowe.

Sprawdzali Ci te wtryski komputerem czy wymontowali je i sprawdzali na maszynie? Zastanawiam się dlaczego akurat zła korekta wtrysków a nie kończąca się pompa wysokiego ciśnienia.

W dniu 14.02.2025 o 12:18, gradu napisał:

Sprawdzali Ci te wtryski komputerem czy wymontowali je i sprawdzali na maszynie? Zastanawiam się dlaczego akurat zła korekta wtrysków a nie kończąca się pompa wysokiego ciśnienia.

Sprawdzali wtryski komputerem diagnostycznym - podobno takim jak w ASO.

Ilu mechaników tyle teorii. Ja walczę z wysokimi ujemnymi korektami długoterminowymi. Jedni mówią wtryski, inni pompa paliwa.  Najchętniej wymieniliby wszystko łącznie z czujnikami i sondami lamda. O korektach wtryskiwaczy,  decyduje ecu a powodem tych korekt niekoniecznie muszą być same wtryski.  Niestety ciężko znaleźć fachowca który zdiagnozuje temat kompleksowo. Sugeruję Ci znaleźć zakład w którym sprawdzą Ci te wtryski na maszynie i zakwalifikuje je bądź nie do regeneracji a potem da Ci na piśmie wyniki sprzed i po czyszczeniu/regeneracji. U mnie w  aso i w paru innych miejscach sugerowali  odpusćić temat wtrysków bo w ich przypadku usterkowość jest marginalna.

Edytowane przez gradu

Dziś pojawił się błąd p0170. No nic, biore się za wtryski.

Co do kosztów przy regeneracji/czyszczeniu. Montaz/demontaz 200-300zl. Sprawdzenie/czyszczenie 500-600zl+. Uszczelki 200zl. Razem przynajmniej 900zl.

Nowe wtryski Renault. Montaz/demontaz 200-300zl. Nowe wtryski 1300zl. Uszczelki dolotu 50zl. Razem przynajmniej 1550zl.

Edytowane przez Agamek12

• 2 tygodnie później...
W dniu 23.02.2025 o 19:44, Agamek12 napisał:

Dziś pojawił się błąd p0170. No nic, biore się za wtryski.

Co do kosztów przy regeneracji/czyszczeniu. Montaz/demontaz 200-300zl. Sprawdzenie/czyszczenie 500-600zl+. Uszczelki 200zl. Razem przynajmniej 900zl.

Nowe wtryski Renault. Montaz/demontaz 200-300zl. Nowe wtryski 1300zl. Uszczelki dolotu 50zl. Razem przynajmniej 1550zl.

No i doopa. Po zmianie wtryskow żadnej zmiany nie zaobserwowałem. Wciąż wolne obroty są niestabilne, wciąż w okolicach 2,2krpm delikatne szarpanie.

Błędów brak, dolot bez nagaru...

Co teraz wymienić? Które czujniki?

KZFR.

Edytowane przez aquariusmax

9 godzin temu, aquariusmax napisał:

KZFR.

Niby wymienione z kompletnym rozrządem około 5kkm temu...

Jeśli wtryski są zweryfikowane, a jest błąd związany z mieszanką paliwo/powietrze, to pozostaje sprawdzić ciśnienie paliwa / pompkę oraz szczelność układu podciśnienia powietrza.

Jakie masz podciśnienie na luzie? Możesz odczytać przez OBDII.

16 godzin temu, aquariusmax napisał:

Jeśli wtryski są zweryfikowane, a jest błąd związany z mieszanką paliwo/powietrze, to pozostaje sprawdzić ciśnienie paliwa / pompkę oraz szczelność układu podciśnienia powietrza.

Jakie masz podciśnienie na luzie? Możesz odczytać przez OBDII.

jedyne ciśnienie które mi pokazuje, to w dolocie o wartości 100kPa...

W dniu 7.03.2025 o 20:40, aquariusmax napisał:

KZFR.

Niby wymienione z kompletnym rozrządem około 5kkm temu...

Godzinę temu, Agamek12 napisał:

jedyne ciśnienie które mi pokazuje, to w dolocie o wartości 100kPa...

100 kPa to ciśnienie atmosferyczne, a ja pytałem o podciśnienie na biegu jałowym podczas pracy ciepłego silnika, czyli niższe ok. 29-35 kPa powinno być.

32 minuty temu, aquariusmax napisał:

100 kPa to ciśnienie atmosferyczne, a ja pytałem o podciśnienie na biegu jałowym podczas pracy ciepłego silnika, czyli niższe ok. 29-35 kPa powinno być.

Jedyne co podaję mi ciśnienie, to ciśnienie jak niżej.

Screenshot_20250309_214117_Gallery.jpg

Aha, auto nagrzane do 50stC pokazuje mi takie napiecia na sondach... czyżby pierwsza sonda była uwalona?

Screenshot_20250309_193049.jpg

Fabrycznie sonda nie powinna mieć 0V (pierwsza sonda powinna oscylować chyba 0.1-0.9V, zaś druga utrzymywać stałą wartość).
Pierwsza sonda jest łatwo widoczna w silniku w kolektorze wydechowym. Zobaczy, czy przewody w niebieskiej otulinie nie są przerwane.

Jakie auto wybrałeś w CarScanner? Wybierz Kadjar 1.2 i sprawdź ponownie, powinno odczytać dużo więcej parametrów np. wypadanie zapłonów.

Parametry miałeś sprawdzać na rozgrzanym silniku, a nie przy 50 stopniach i 900 obrotach (na luzie powinno być ok. 750).
Korekty wtrysków są tragiczne nawet jak na zimne auto.

Jeśli faktycznie nie masz żadnego podciśnienia w dolocie, to szukaj dziur w gumowej/szarej rurze turbo, uszczelkach przy turbinie i chłodnicy turbo.
Albo czujnik MAP w plastikowej rurze do kolektora jest walnięty, wykręć i wyczyść delikatnie.

U mnie w Car Scannerze pozycja "Czujnik tlenu 1 Bank 1 Napięcie" też jest 0 więc ten wskaźnik w tym programie jest bezużyteczny. Zainwestuj w wersję płatną tego softu, odblokuj pozostałe wskaźniki i pokaż też inne dane np. wypadanie zapłonów, knocki itp. 

W Polsce się zrujnujesz zanim coś zwojujesz.

Poza tym, cena aut z tym silnikiem jest niska, bo rekompensuje kolejnym kupującym ewentualne problemy z silnikiem. 

Ja miałem "poprawiny" samochód z 2018 r., a i tak miałem z nim problemy, ale już nie z pierścieniami.

Jak ktoś tanio kupi, to musi być przygotowany na wydatek 5-10 tys. na silnik. Tylko trzeba udać się do kogoś, kto zna ten silnik znakomicie i go naprawi kompleksowo i skutecznie, a nie do przypadkowego serwisu, gdzie będą wymieniać niepotrzebnie multum części.

W dniu 10.03.2025 o 00:03, aquariusmax napisał:

Jeśli faktycznie nie masz żadnego podciśnienia w dolocie, to szukaj dziur w gumowej/szarej rurze turbo, uszczelkach przy turbinie i chłodnicy turbo.

Albo czujnik MAP w plastikowej rurze do kolektora jest walnięty, wykręć i wyczyść delikatnie.

Nie mam dziur w dolocie - pi zaslanieciu dolotu przy filtrze powietrza rura dopływu powietrza "imploduje" i auto gasnie. Pisząc o czujniku masz na myśli ten czujnik? https://allegro.pl/oferta/czujnik-cisnienia-doladowania-bosch-clio-megane-15226223337?bi_s=ads&bi_m=productlisting:mobile:query&bi_c=NTNhMmMxNmQtY2RiZC00ZWQ5LTllYmEtYmQ0MTliMzlhYTZiAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=58180977-c72d-4f98-a04e-468df178ec7c

W weekend planuje doszczelnic wszystkie połączenia związane z zasilaniem w powietrze. Za tydzień oddaje auto do sprawdzenia nowego (5kkm) rozrządu.

Z dobrego: po 2kkm nie obserwuje żadnego ubytku oleju, płynu chłodniczego, itp. Spaliny nie śmierdzą, auto nie kopci na szaro/niebiesko...

6 godzin temu, aquariusmax napisał:

Poza tym, cena aut z tym silnikiem jest niska, bo rekompensuje kolejnym kupującym ewentualne problemy z silnikiem. 

Ja miałem "poprawiny" samochód z 2018 r., a i tak miałem z nim problemy, ale już nie z pierścieniami.

Jak ktoś tanio kupi, to musi być przygotowany na wydatek 5-10 tys. na silnik. Tylko trzeba udać się do kogoś, kto zna ten silnik znakomicie i go naprawi kompleksowo i skutecznie, a nie do przypadkowego serwisu, gdzie będą wymieniać niepotrzebnie multum części.

Oddałem do warsztatu który robi tylko japończykach, a i tak blednie stwierdzili, że wtryskiwacze trzeba wymienić (prawie 2000zl niepotrzebnie poszło w pi.du)

Oddałem do warsztatu który robi tylko japończykach, a i tak blednie stwierdzili, że wtryskiwacze trzeba wymienić (prawie 2000zl niepotrzebnie poszło w pi.du)

Jeszcze jedno. Zrobiłem fote MAP sensora - po wpisaniu numerów z niego wychodzi na to, że to nie jest czujnik do tego auta.

Internety mowia, ze powinienem mieć 2508500q0c (numer Bosch: 0281002996).

Czyżby problemem był niewłaściwy MAP Sensor? Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia?20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg

Jeszcze jedno. Zrobiłem fote MAP sensora - po wpisaniu numerów z niego wychodzi na to, że to nie jest czujnik do tego auta.

Czyżby problemem był niewłaściwy MAP Sensor? Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia?20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg

A skąd gościu od japończyków ma się znać na francuskim silniku?

Znajdź speca od silników 1.2 tce H5F, co już skutecznie naprawili choć kilka takich silników (na forum ludzie podawali serwisy lepsze lub gorsze w tym temacie).

Pisałem, że wątpię we wtryskiwacze, ale się upierałeś.

Odczytaj w darmowym CarScanner wartość podciśnienia. Jak będzie ok, to bez sensu jest dalsze szukanie w tym zakresie. Możesz poszukać na forum gotowego Dashboardu do 1.2, gdzie wrzuciłem na ekran wartościowe parametry.

16 godzin temu, Agamek12 napisał:

Czyżby problemem był niewłaściwy MAP Sensor? Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia?20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg

Czyżby problemem był niewłaściwy MAP Sensor? Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia?20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg20250311_173834.thumb.jpg.3ea3b68452b5fa427b50ff9f3744caec.jpg

U mnie sensor jest dokładnie taki sam (QQ z 2015). "Najlepsze" jest to, że po odczepieniu czujnika od wiązki auto pokazuje błąd wiązki ale po podłączeniu car scanera wartość podciśnienia zmienia się jak gdyby nigdy nic (wydawałoby sie, że powinien podawać wartość stałą).  Podpinałem do niego kiedyś woltomierz żeby sprawdzić napięcia podczas pracy silnika (uważaj na zwarcia jakby co!).

8 godzin temu, aquariusmax napisał:

A skąd gościu od japończyków ma się znać na francuskim silniku?

Znajdź speca od silników 1.2 tce H5F, co już skutecznie naprawili choć kilka takich silników (na forum ludzie podawali serwisy lepsze lub gorsze w tym temacie).

Pisałem, że wątpię we wtryskiwacze, ale się upierałeś.

Odczytaj w darmowym CarScanner wartość podciśnienia. Jak będzie ok, to bez sensu jest dalsze szukanie w tym zakresie. Możesz poszukać na forum gotowego Dashboardu do 1.2, gdzie wrzuciłem na ekran wartościowe parametry.

Serwis się zarzekał ze miał już taki przypadek z takimi samymi objawami i że wymiana/naprawa wtryskow pomogła... cóż, u mnie nie.

Co do podcisnien - sprawdzę ponownie i dam znać.

Za dwa tygodnie oddaje go na sprawdzenie rozrządu w warsztacie, który go wymieniał.

Na carscaner odczytałem właśnie poniższe dane. Co powinno niepokoić?

Screenshot_20250312_181432.jpg

Screenshot_20250312_181417.jpg

Screenshot_20250312_181406.jpg

Screenshot_20250312_181354.jpg

Screenshot_20250312_181345.jpg

Screenshot_20250312_181334.jpg

Screenshot_20250312_181319.jpg

Screenshot_20250312_181309.jpg

Screenshot_20250312_181253.jpg

Screenshot_20250312_181242.jpg

Screenshot_20250312_181230.jpg

Screenshot_20250312_181219.jpg

Screenshot_20250312_181209.jpg

Screenshot_20250312_181151.jpg

Screenshot_20250312_181138.jpg

Screenshot_20250312_181116.jpg

Screenshot_20250312_181106.jpg

Screenshot_20250312_181056.jpg

Screenshot_20250312_181044.jpg

Screenshot_20250312_181034.jpg

Screenshot_20250312_181019.jpg

W dniu 9.03.2025 o 21:08, aquariusmax napisał:

Jaka nazwę ma ten parametr w carcsanerze? Ja odnajduje tylko dane dla cisnienia w układzie dolotowym - i cały czas pokazuje 100kPa (nawet po przegazowce)

Zrobiłeś odczyt na nierozgrzanym silniku (temp. oleju 70 stopni). Powinieneś zrobić rundkę jakieś kilkanaście km i wtedy odczytać dane (bez gaszenia silnika). Możesz też odczytać kody błędów i zrobić autotest samochodu (wszystko w darmowym CarScanner).

Z tego co widzę: zbyt mała próżnia (jest 500 mBar, powinnalo być poniżej 350 mBar, czyli nieszczelność lub przedmuchy w silniku), akumulator niedoładowany 69%, u mnie było zazwyczaj 86-90%), coś niedobrego się dzieje na 3 cylindrze, bo są wypadające zapłony i więcej stuków niż w innych cylindrach).

Jednak to opinia laika i na zimnym silniku bez wykonanej jazdy.

Zaglądałeś do zaworów wydechowych na cylindrze 3 (liczymy od skrzyni biegów, choć ASO twierdzi odwrotnie)? Może któryś jest przegrzany/ukruszony. To częsta usterka tych silników.