Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak wlejesz Militeca to wypłynie Ci cały zawór a nie tylko okruszek ;):D. I łopatka turbinki... :D

Dlatego nie wlewałem. :thumbsup:  :spoko:

Honda Jazz lat 11  teraz córki lata jak rakieta wymiana oleju co roku

Bo regularna wymiana oleju jest najważniejsza. :spoko:

A ktoś mi wytłumaczy na taką pojemność 5l oleju a 1.2Tce  silnik tak trajkocze dzwięk okropny tych silników to nie na moje nerwy :|

Collins, co do spalania to kiepsko... :)

Mnie sie udalo zejsc moim 1.6 do 5.6l na obwodnicy Trojmiasta. Da sie? Da.

Nie 5 a 4.5 bodajże.A porównywać kolor oleju,silnika wolnossącego z turbodoładowanym i do tego na bezpośrednim wtrysku ,poroniony pomysł.

Collins, co do spalania to kiepsko... :)

Mnie sie udalo zejsc moim 1.6 do 5.6l na obwodnicy Trojmiasta. Da sie? Da.

Nie ma filmu nie ma dowodu trza tu zamieścić :)  

Nie ma filmu nie ma dowodu trza tu zamieścić :)

Ok. Nastepnyn razem bedzie film :)

Colins ja w swoim 1.6 przy tej jezdzie mialem ostatnio identycznie 5.9. Ale mozna zejsc nizej jadac np. 80. Rozumiem ze 215 zostawiles w ASO ZG filtr ich i robocizna a olej swoj tak? To skad cena 650 za 1 przeglad ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez nowakm

Ja mówię o normalnej jeździe. Bo jeśli zaczniemy mówić o rekordach w oszczędzaniu, to ja najniższe zanotowane w komputerze spalanie mam w wysokości 4.9 l/100 km. I co, zatkało kakao? B)

Pewnie zauważyliście, że ten śmieszny samochodzik już w założeniu producenta nastawiony jest na, że tak powiem, kreowanie postaw ekologicznych. ;)

Można powiedzieć, że producent uciekł się do chwytów psychologicznych. Bo samochód ocenia nas pod kątem ekojazdy i nagradza punktami, a swoje "rekordy" można zapisywać w pamięci komputera. Ma to za zadanie podświadomie wymusić na nas oszczędzanie.

I jak widać sprawdza się, bo potem my zamiast deptać do dechy, to licytujemy się kto więcej zaoszczędził. :D

A posiadacze silników 1.6 z tego co widzę to już całkiem dają się manipulować. Bo choć mocy im nie brakuje, to rekordy oszczędności próbują bić. :devil:

Rozumiem ja, ze swoim kosiarkowym 1.2. Podeptać nie podeptam, to chociaż oszczędnością się nacieszę. Ale Wy? :D  ;)

Edytowane przez colins
  • Upvote 1

Przy 100 mam 5.9 i mowie juz to po ulozeniu silniczka. Nikt z użyszkodników 1.6 nie bedzie oszczedzal na paliwie i dawal sie manipulowac . Po prostu jesli chodzi o niskie zuzycie w optymalnej i przepisowej predkosci 90km to spalanko jest takie jak w filmiku badz tez nizsze. Nie kupuje sie 1.6 by byc 1 na swiatlach gonic po zakretach i tankowac co chwile na stacji. Auto ma cechowac jego dynamika i zapas mocy

Edytowane przez nowakm

A ja nie mam ekopierd***a ,raz się spali 9,raz 8 l,innym razem7.5 i co mi z tego?Żeby to jeszcze się wylewało?

Colins ja w swoim 1.6 przy tej jezdzie mialem ostatnio identycznie 5.9. Ale mozna zejsc nizej jadac np. 80. Rozumiem ze 215 zostawiles w ASO ZG filtr ich i robocizna a olej swoj tak? To skad cena 650 za 1 przeglad ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, zapłaciłem 215 zł za ich filtr oleju i robociznę (podkładka pod korek spustowy jeszcze za 2 zety).

Olej mój.

Ceny za przeglądy są wysokie, bo niby serwis sprawdza auto zgodnie z wymogami producenta, podłączany jest komputer itd.

W praktyce najczęściej na pierwszym przeglądzie wymieniony jest tylko olej i nic więcej.

Niestety musimy zacisnąć zęby i płacić. No bo co zrobimy? A gwarancję mimo wszystko utrzymać chyba warto.

Przy 100 mam 5.9 i mowie juz to po ulozeniu silniczka. Nikt z użyszkodników 1.6 nie bedzie oszczedzal na paliwie i dawal sie manipulowac . Po prostu jesli chodzi o niskie zuzycie w optymalnej i przepisowej predkosci 90km to spalanko jest takie jak w filmiku badz tez nizsze. Nie kupuje sie 1.6 by byc 1 na swiatlach gonic po zakretach i tankowac co chwile na stacji. Auto ma cechowac jego dynamika.

Tak Ci się tylko wydaje, że nie dajesz się manipulować. :D

Zresztą pomijając już nawet te samochody, to na każdym kroku nami manipulują.

Poczynając od TV czy pracodawcy, a na własnej babie kończąc. :P

A ja nie mam ekopierd***a ,raz się spali 9,raz 8 l,innym razem7.5 i co mi z tego?Żeby to jeszcze się wylewało?

Mi tam parę razy się ulało, gdy za dużo wlałem. :D

Mówię w tym momencie o wodzie ognistej. :whistle:

• Upvote 1

Zakładaj śliniaczek...ni ma wyjścia :D

A co do przeglądu,jednak w D.Górniczej chce im sie oglądać całe auto.U mnie wyłapali kropelkę oleju na misie i zdejmowali i od nowa uszczelniali.

Jeszcze jedno. Na fakturze mam wyszczególniony numer katalogowy filtra oleju.

Wg.Nissana filtr oleju do silnika 1.2 DIG-T ma numer 1520800Q1E.

Wiadomo więc już na 100%, że jest to ten sam filtr (w formie wkładu), który jest stosowany w silnikach 0,9 TCe i 1.2 TCe ze stajni Renault.

Wobec tego mamy dostęp do szerokiej gamy zamienników.

Ja od siebie polecić mogę francuskie filtry Purflux, które często idą na pierwszy montaż.

W tym przypadku będzie to Purflux L441 (PX L441).

Może czas żeby założyć nowy temat, w którym będziemy wrzucać numery części eksploatacyjnych?

Edytowane przez colins

Zakładaj,przyda się.

Colins !

Trochę się dziwię .... ale jeśli wtykam nos ...to przepraszam .

Bardzo mi się podoba Twoja 'akcja"  przeciw "łupieniu" nas przez servisy !

Ale widzę jakby niekonsekwencję w Twym działaniu ? 

Ty "człowiek z branży" wymienić olej potrafisz a ta wymiana jest zalecana a nie obowiązkowa ? (chyba nic się nie zmieniło w tej kwestii z J 10)

Myślę ,że z tym zużytym olejem też byś sobie "poradził" w sposób właściwy (może podrzucając koledze z branży)

W tej sytuacji ten wpis też do gwarancji nic nie wnosi ?

Bo ja jestem człowiek ze starej szkoły  ;) czyli z czasów gdy samochód trzeba było docierać, a po paru tysiącach km wymienić olej.

Tutaj byłem nawet skłonny przestawić się na nowe myślenie i wymienić olej zgodnie z zaleceniami Nissana czyli po roku czasu (bądź po przejechaniu 20000 km).

Jednak zaniepokoił mnie wygląd tego oleju, bo po zaledwie 3 tys.km zrobił się mocno ciemny. 

No i wymieniłem dla spokoju ducha i lepszego samopoczucia. :)

Podejrzewam, że niepotrzebnie, ale z drugiej strony wyjdzie to tylko silnikowi na dobre.

Później dopiero doczytałem, że te nowe silniki z bezpośrednim wtryskiem "brudzą" olej znacznie szybciej niż stare, wolnossące benzyniaki, z którymi miałem wcześniej do czynienia. Czyli znów padłem ofiarą starej szkoły.

Jak widać człowiek uczy się całe życie. :)

A jeśli mowa, o branży, to owszem, skończyłem szkołę samochodową i wiele lat byłem związany zawodowo z motoryzacją (m.in. jako instruktor nauki jazdy). Obecnie trochę mniej, bo tak życie się potoczyło. Ale to ciągle moja pasja i jeśli pozwolicie, to będę nadal zanudzał Was moimi przygodami. :P

podejrzewałem też ,że to dziewczyny z salonu Ciebie 'zainspirowały" do... :D

...

A tak to "zanudzaj" .... przynajmniej nie jest nudno !  :banan:

Miło słyszeć takie słowa  :)

Panowie nie ważne czy silnik z takim wtryskiem siakim ,benzyna czy diesel to warto wymienić olej po 3000km i ułożeniu się silnika !

Wymiana  przedłuży  żywotność  :)

To nie ma znaczenia, bo i tak akurat w tym właśnie tygodniu go sprzedam. :devil:

Taaaaaaaaaaaaaaaaaa

Jasne o tydzień :D :D :D

W tej jednostce to ja nie wiem czy o dzień,tydzień,miesiąc,czy rok :)