Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Miczipuczi czyli? Mam mieszane uczucia. Ja osobiście życzyłbym sobie samochód z francuską elegancją i komfortem, japońską precyzją wykonania i niemiecką ergonomią. Tylko, że takich nie ma.:(

A w ogóle co mnie tu imputujecie o jakichś wynalazkach nie związanych z tematem jak mieliśmy przecie tu gadać o 1.2 DIG-T.

To jak?

Fajny ten 1.2 DIG-T.;)

Za rok wręcz powiemy, że to silnik o dużej pojemności (biorąc pod uwagę fakt, że do Mondeo właśnie wsadzili 3-cylindrowy 1.0, a wyścig dopiero się zaczął).

Edytowane przez colins

Ja wiem,że już niedługo,Ci co kupili 1.6 będą żałować ,że nie kupili 1.2!

Fergul ty jak palniesz  :D

Mój szef bardzo lubi Mitsu ma Evo raketa i Pajero Dakar ale serwis i części to tragedia płać i płacz!!!

No na tle silników z komarka i motorynki to fajny taki , wręcz potwór i ta pojemność 1200cm3 w porównaniu do 49cm3 , no fakt wyścig się zaczął tylko dziwi pewna zależność im mniejsza teraz pojemność tym więcej pali :)

Serwis jest spoko , dostępność części bardzo dobra , a trzeba mieć rozeznanie co gdzie i od kogo (!) kupować .

Jest w Pabianicach pod Łodzią facet znany na całą Polskę co prowadzi sprzedaż do japońskich aut , nawet ja od niego kupuję . 

Dzięki forum mitsu znam swojego galanta co do śrubki .

Tak jak poznaję Nissana dzięki Wam .:)

Edytowane przez Fergul11

Panowie a co oznacza logo Nissana bo cofając się w czasie to najpierw był Datsun dat oznacza pędzącego zająca i były na samochodach zające   :)

Też miałem Jawę 350 TS w kolorze czarnym.

Z jedynki również można było ruszyć bez wciskania dźwigni sprzęgła na kierownicy. Nie wiem czy pamiętasz, ale Jawa miała taką jakby namiastkę sprzęgła półautomatycznego. :D Dźwigienka zmiany biegów była skonstruowana w ten sposób, że jej naciśnięcie nogą automatycznie rozłączało sprzęgło. Puszczając ją z wyczuciem lewą nogą załączało się powoli sprzęgło i można było ruszyć niemalże jak samochodem. :)

Zgadza się,też miałem ten wehikuł i można było ruszyć bez sprzęgła.

No na tle silników z komarka i motorynki to fajny taki , wręcz potwór i ta pojemność 1200cm3 w porównaniu do 49cm3 , no fakt wyścig się zaczął tylko dziwi pewna zależność im mniejsza teraz pojemność tym więcej pali

Fergullo,Ty też już stary jesteś i w pale Ci się nie mieści, że downsizing stał się faktem.;) Tak jak nie mieści się Edkowi, bo też jest dziad, Manixowi, bo jego holownik ma kilka tysięcy litrów pojemności, Grzmotowi, bo jeździ Kamazem, a i mnie do niedawna się nie mieścił bom równie stary cap.;)

Ale już mi się mieści, bo ja szybko się dostosowuję.

Więc fajny ten 1.2 DIG-T.;)

Edytowane przez colins

Nie no już fajniejszy jak 1.0T ecoboost i tyfusiaki 1.4TSI   :)  

Edytowane przez Edek01

Fergullo,Ty też już stary jesteś i w pale Ci się nie mieści, że downsizing stał się faktem. ;) Tak jak nie mieści się Edkowi, bo też jest dziad, Manixowi, bo jego holownik ma kilka tysięcy litrów pojemności, Grzmotowi, bo jeździ Kamazem, a i mnie do niedawna się nie mieścił bom równie stary cap. ;)

Ale już mi się mieści, bo ja szybko się dostosowuję.

Więc fajny ten 1.2 DIG-T. ;)

O!!! Jaka cenna samokrytyka :D

Przepraszam, że nie wspomniałem o Tobie Jacku. Zrobiłem to celowo, bo chyba jesteś z nas najstarszy (sądząc po Twoim awatarze ;)). W związku z tym nie znalazłem stosownego określenia na Twoją osobę. :devil:  ;)

A ja żem stary cap więc już wiesz dlaczego masz mi przywieźć muzułmańską kozę? :D

Edytowane przez colins

Chcesz powąchać? :D

Dobra ...wróćmy mooże do teeematu?:D

Jakoś tu pusto. :blink:

Dla podtrzymania wątku napiszę, że po kilku dniach od wymiany oleju mam następujące przemyślenia.

Silnik pracuje ciszej zarówno na zimno jak i na ciepło. :o

Nie wiem cóż za olej zalany był fabrycznie, ale nie był chyba najwyższych lotów, bo po odpaleniu zimnego silnika aż do złapania przez niego odrobiny temperatury słyszałem wyraźne postukiwanie popychaczy. :wacko:

Teraz pracuje cichutko zaraz po starcie, a na ciepło też jakby bardziej "miękko".

Pracuje jak nowy :D i to wszystko bez Militeka. ;)

Dla nieobcykanych z tematem przypominam, że olej zmieniłem po przejechaniu 3000 km od nowości i wlałem olej Elf Evolution 900 SXR 5W40.

Czyżby w tym silniku konieczna była wymiana co 2 tys.km? :huh:

a może fabrycznie zalany jest jakiś półsyntetyk albo nawet minerał? Nie wiem jak w samochodach, ale ja w nowym motocyklu marki Honda miałem zalany na pierwszy 1000km olej mineralny.

Nie przy turbinie, 

Szybko by załatwił taki olej łożyska

Zobaczę co będzie za kolejne 2-3 tys.km. Ucho mam raczej wyczulone na wszelkie nietypowe dźwięki więc wysłucham gada. :angry:

Dla nieobcykanych z tematem przypominam, że olej zmieniłem po przejechaniu 3000 km od nowości i wlałem olej Elf Evolution 900 SXR 5W40.

Ten olej jest wykonany tylko w technologii syntetycznej , nie jest to olej w pełni syntetyczny.Średniak i tyle.

http://www.edpol.pl/frontend/files/ELF/ulotkaElfproduktyA5nowalast.pdf

żeby nie było ,sam zalałem teraz elfa

ELF Evolution FULL-TECH FE 5W30

Dlatego też nie napisałem, że wlałem full syntetyk, bo to tzw. "hydrokrak".

Zresztą większość producentów oszukuje nas, że sprzedają full syntetyki, a w praktyce są to oleje hydrokrakowane.

Ważniejsza przy wyborze była dla mnie aprobata producenta, która w przypadku Renault ukrywa się pod nic nie znaczącą nazwą RN0710.

Edytowane przez colins

dla mnie też REANULT: RN 0720 ACEA: C4, poziom C3

Tak, bo Ty do klekota więc z normą RN 0720.

Dodam, że do klekota z filtrem cząstek stałych.

Na forum Megane jest rozpiska, który Elf do którego Renault. :DO TUTAJ.

Edytowane przez colins

Jakie macie doświedczenia z serwisem Nissana jeśli chodzi o auta zastępcze? Jutro oddaję Qq na dwa dnia w związku ze szwankujacym wyświetlaczem i nie dadzą mi auta zastępczego. Trochę lipa, bo w Toyocie nie było problemu.

Dadzą

Tak, bo Ty do klekota więc z normą RN 0720.

Dodam, że do klekota z filtrem cząstek stałych.

Na forum Megane jest rozpiska, który Elf do którego Renault. :DO TUTAJ.

Nie ,do mojego wystarczył by 0710 , ale tak kupilem "nowość"

Jakie macie doświedczenia z serwisem Nissana jeśli chodzi o auta zastępcze? Jutro oddaję Qq na dwa dnia w związku ze szwankujacym wyświetlaczem i nie dadzą mi auta zastępczego. Trochę lipa, bo w Toyocie nie było problemu.

Trzeba płacić ,coś ok.80zł po negocjacjach za dobę niestety.Przy standardowych naprawach oczywiście

Rzeczywiście, gdy byłem ostatnio w ASO, to widziałem cennik za dobę użyczenia auta zastępczego. Można było sobie wybrać model Nissana (od Micry po jakiegoś dużego grzmota) i co mnie zaciekawiło, to możliwość wypożyczenia auta nawet na godzinkę.

Trzeba płacić ,coś ok.80zł po negocjacjach za dobę niestety.Przy standardowych naprawach oczywiście

No właśnie powiedzieli, że aktualnie nie mają aut zastępczych. A naprawa nie jest standardowa, bo ja o awarię wyświetlacza się nie prosiłem. Trzeba będzie pożyczyć auto od rodziców lub teściów.

Rzeczywiście, gdy byłem ostatnio w ASO, to widziałem cennik za dobę użyczenia auta zastępczego. Można było sobie wybrać model Nissana (od Micry po jakiegoś dużego grzmota) i co mnie zaciekawiło, to możliwość wypożyczenia auta nawet na godzinkę.

W Polsce jest cennik jakiś?? W UK zostawiając auto do naprawy nic nie płaciłem w warsztacie Nissana za wynajęcie auta na cały dzień.

Ale też trzeba się wcześniej umówić żeby mieli, z dnia na dzień nie mają aut.