Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Bubel łancucha to wciska VW w TSI i FSI  :)

Jak kupowałem Almere to serwisant mnie już przestrzegał aby nie schodzić poniżej 2000 obr/min bo koszt wymiany jest drogi.

Almerą przejechałem 180.000 a łańcucha nie było słychać!!

Zobacz tu na naszym forum ile jest tematów o rozciągniętym łańcuchu rozrządu  .

Edytowane przez Edek01

Weź pod uwagę Edwardzie, że silnik wyposażony w turbosprężarkę ma nieco inną charakterystykę pracy niż stare wolnossaki, na których się wychowałeś.

Nowe turbobenzyny osiągają maksymalny moment obrotowy często poniżej 2000 obr./min i jazda w tym przedziale obrotów nie jest dla nich jakąś męczarnią.

• Upvote 1

Co za różnica jaki motor. Każdy lubi pow. 2000 obr/min.(oprócz S 312) ;) Żywotność łańcucha to sprawa producenta :) .

W turbomotorynkach ze stajni Renault od jakichś 3-4 lat. 

Nie słyszałem do tej pory o problemach z łańcuchami rozrządu w tych silnikach.

Czego nie można powiedzieć o podobnych silnikach z koncernu VW.

Co za różnica jaki motor. Każdy lubi pow. 2000 obr/min.(oprócz S 312) ;) Żywotność łańcucha to sprawa producenta :) .

To, że lubi to inna inszość. :D

Chyba że się ma pasek...

Z czasem wszystko się wyciąga. Nie zauważyłeś po sobie? :devil:

Tak zauważyłem przykre ale prawdziwe :12:  

Chyba że się ma pasek...

Najlepszy pasek rozrządu to teraz robi Ford do EcoBoost pasek który pracuje w oleju tak jak nasze łańcuchy !!

Ale co to ma do Nissana?

Po dwóch tygodniach użytkowania przedstawię wam moje spostrzeżenia:

- spalanie w cyklu mieszanym około 8,2 L / 100 km (70 % droga szybkiego ruchu przy 120 km na tempomacie, 30% miasto, wszystko w terenie górzystym więc w jedną stronę mniej z powrotem więcej)

- moc silnika 1.2 umiarkowanie słaba, ale tego się spodziewałem i wiedziałem w co się pakuję przesiadając się z 1.9CDTI 88 kw 290Nm/2000 obr na 1.2 TBenzyna 85 kw 190Nm/2000 obr . Tak naprawdę: przyspieszanie w przedziale 0-70 km/h jest ok i nie mam nic do zarzucenia. Problem dopiero występuje powyżej 70km/h bo poprostu brak kopyta a silnik i tak żre że aż świszczy w baku ;)

- powyżej 130 km/h przyspieszanie na piątym biegu pod górkę bardzo trudne, na szóstym biegu to już tylko z górki da się przyspieszyć (i to z wiatrem).

-5,6 L/100 km...powinni ich za kratki za takie pociskanie kitu wpakować ale i ja w to nie wierzyłem jak autko kupowałem. Jak mi wyjdzie średnia 8.0 L / 100 km to będę umiarkowanie zadowolony.

a propo baku: ja po pierwszym tankowaniu spaliłem cały bak i zajechałem na stację benzynową jak mi pokazywało benzyny na 6 km :D. Jak odkręciłem korek to tak zassało powietrze że aż się wystraszyłem że mnie wciągnie z dyspozytorem włącznie :D.

Przy drugim tankowaniu już nie ssało ;)

U mnie ssie cały czas :D   I w dołku i w baku :D

Wydaje mi się,że w korku powinien by\c zawór ,który zmniejsza podciśnienie.Być może w większości korków nie działa prawidłowo?

Dziś zrobiłem rundkę po A2 do Poznania i z powrotem. Razem bez mała 400 km. 

Nie będę chyba odkrywczy jeśli napiszę, że QQ z silnikiem 1.2, to nie jest wóz na autostrady.

Prędkość 130 km/h jest szybkością graniczną, po przekroczeniu której ten silnik zaczyna pić więcej niż ja ze szwagrem razem wzięci. :D

Powiedzmy, że do tej prędkości i przy zachowaniu nieco samodyscypliny jestem w stanie zmieścić się ze spalaniem w okolicy 8 l/100 km.

Przy szybszej jeździe spalanie potrafi bez trudu zawędrować w okolice dyszki. Dużo jak na taką małą kosiarkę. :wacko:

Jako ciekawostkę dodam, że w drodze powrotnej trafiłem na Stefana :P (ten huragan, który dziś grasował nad naszym dzikim krajem). Stefan dmuchał tak skutecznie (z przeciwka), że trzymając 130 km/h na tempomacie spaliłem ponad 10 l/100 km. :o

Teraz nie dziwię się, że reklamują Qashqaia jako miejskiego crossovera. :P

W mieście nie ma miejsca na parkowane roweru a co dopiero mówić o QQ  :D

Wydaje mi się Edwardzie,że w większości przypadków Twoje posty są oderwane od rzeczywistości.Nie panujesz nad tym co piszesz,chcąc zaistnieć.

Qqiem się nie da?A BMW X5...X4...Mazdą CX5? lub innymi da się???

Zastanów się,bo Tiidą też w takim razie nie zaparkujesz ,przecież jest tylko o 9cm węższa,co w porównaniu do rowera jest zgubne....

Ja tam penetruję wszystkie dziury. ;) Aż sam się dziwię, że dotąd nigdzie się nie otarłem. :D

Mówię oczywiście o parkowaniu QQ. :whistle:

Czasami "listwy " się przydają :D

• Upvote 1

W pełni popieram sph3r3 i colinsa.

Qq 1.2 jest idealnym autem na miasto. Wystarczająco dynamiczny przy prędkości do 80-90 km, przy umiejętnym traktowaniu potrafi być oszczędny.

Co innego w trasie, trochę brakuje pary, zwłaszcza jesli ktoś przesiadł się z ropniaka.

Po raz kolejny potwierdza się również teza, że powinni wkładać silnik w wersji takiej jak Meganka (130 KM i 210 Nm) lub Daster (125 KM i 205 Nm).

Różnica z pewnością byłaby odczuwalna.

A co parkowania Qq. Po przesiadce z Avensis - sedan o długości 4,65 m, Qq wjeżdzam wszędzie i bez żadnego problemu. Ale jak czasem widzę męczarnie ludzi w autach wielkości np. Pandy, to nie wiem, czy się śmiać, czy płakać.

Edytowane przez myszorek
  • Upvote 2

Odnośnie parkowania, to mam podobne pozytywne odczucia jak Myszorek. Bardzo fajnie się QQ manewruje, do tego te wszystkie kamerki choć początkowo wydawały mi się zbędnym bajerem, to w praktyce potrafią być pomocne. Czasem specjalnie korzystam z ich "pełnej mocy" podjeżdżając na styk do innych pojazdów. Strach w oczach innych szoferów bezcenny. :D Zdarzyło się kilka razy, że ci bardziej "miętcy" uciekali w obawie, że ich zarysuję. Ale gdzież tam - QQ dba sam o siebie i piszczy w odpowiedniej chwili.

Ciekawe kiedy się pomyli albo noga omsknie się na sprzęgle? :blink::P

Edytowane przez colins
  • Upvote 1

Jak bym chciał zaistnieć to bym wskoczył na golasa na jednego lwa przed pałacem prezydenckim o wtedy to bym zaistniał.

No w moim mieście nie ma wolnych miejsc, ludzie rowerami jeżdżą albo tramwajem bądź autobusem.   

Wobec tego musisz być szczęśliwy,bo nie ma korków!!!

Korki je bitne rano do centrum po południu z centrum super miasto super  :spoko:

Nawet ćwaniaki co się wyprowadzili po za miasto do 30km rano stoją w korka do miasta !!