Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz tak wyszlo a normalnie zrobie 10.000tys.

A ta głupia wkładka odmulila mi silnik .

Silnik budzi się szybciej i jest bardziej elastyczny.

Ja jestem bardzo zadowolony z tej wkladki.

Co Ty ,wkładka odmulająca mi potrzebna  :jump:  :laie_67:  :spoko:

Lód nic nie daje ,jak czytam ,,,,odparowuje w mgnieniu oka  :thumbsup:  a jak mi humor poprawiają te wkładki ,to moje  :whistle:

nie chce nikogo osmieszac ale nie raz bylo udowodnione ze te wszystkie przerobki garazowe psu na bude sie zdaja i tylko pieniadze tracicie.

wiem ze wielu zaraz napisze ze glupoty pisze ale jak sie wam wydaje? ze producenci samochodow wydaja setki milionow na technologie i testy a ostatnio nawet "pozyczaja" silniki/skrzynie jeden od drugiego i po co jezeli mozna "box" zalozyc za pare zlotych lub zmienic soft i juz (samochod lepiej przyspiesza mniej pali), uwazacie ze producent by tego nie zrobil?

Jak ktos wspomnial wczesniej zyskacie pare koni mechanicznych ktore w realnym uzyciu znaczenia miec nie beda a wydacie kase na naprawy podzespolow o ktorych byscie nawet nie pomysleli ...

jezeli ktos chce robic tunning to koszta sa naprawde ogromne a i sam samochod nie nadaje sie do "normalnego" uzytku po przerobkach  - mowie o zmianie zawieszenia, ukladu hamulcowego, ukladu wydechowego, kolumny kierowniczej, skrzyni biegow no i podniesieniu mocy silnika  - a i to wszystko jest wymienione w wielkim bardzo wielkim skrocie  - tylko kto by QQ przerabial ?

• Upvote 1

Manix a wiesz jak szybko filtr oleju K&N podaje na klawiaturę olej dużo szybciej jak fabryczny tyfus bo brak po drodze oleju blaszki i sprężynki :)

Mało tego silnik szybciej mi się nagrzewa a przeca Militec1 wlany   :D

Poprawiłem ci humor czy lud pomaga za mało przykładasz ?????

Dzisiaj robiłem testy, w sumie przez to że się przeziębiłem - wyłączyłem klimę pierwszy raz.

Zaskutkowało to znacznym zmniejszeniem spalania.

Z klimą na tej samej trasie dotychczas miałem średnio 7.8 L/100 km

Bez klimy miałem w dniu dzisiejszym 5.9 L/100 km

Aż litr różnicy ! Jechałem tak jak zawsze, z tą samą prędkością, nawet kilka razy mocniej przyciskając aby sprawdzić o ile zwiększyła się moc (tu na razie nie potwierdzam dużej róznicy choć silnik wydaje się być nieco bardziej elastyczny) . Sprawdzę to spalanie jeszcze przez kilka dni, tym bardziej że przeziębienie daje mi w kość i dam znać.

P.S. Z tego by wychodził że pomiary spalania producenta są robione bez włączonej klimatyzacji !

Edytowane przez sph3r3

Tak do testów  robią bez klimy i opony pompują do 3bar !!!

Pisali o tej praktyce w Motorze!!!

Przede wszystkim robi się to na stonowiskach testowych - na rolkach. Czyli bez oporu powietrza i bez wiatru ;)

• Upvote 1

A'propo,oprócz silnika ,mam wlany do skrzyni militec-1,teraz po ok 400km mogę powiedzieć ,że dwójka przestała haczyć,a biegi jeszcze lepiej wchodzą,bardziej miękko.

Jacko, też zastanawiam się nad wlaniem Militecu do skrzyni biegów (kiedyś używałem w Almerze i byłem zadowolony).

Sam wlewałeś? Jest wygodny dostęp do korka od skrzyni biegów i czy trzeba mieć specjalny klucz do niego ?

Odkręcasz lewe koło.Po odkręceniu ,na wprost widać plastikową nakrętkę na obudowie skrzyni-różnicowego,odkręca się palcami i tam wlewałem.

Edziu - na klawiaturę to Ty szybko i bez przemyślenia paluchy kładziesz, dlatego tyle postów generujesz.

A jak ktoś chce więcej mocy w QQ to niech kupi MR16DDT zamiast HR12DDT :) a nie dolewa świństwa i stosuje sportowe filtry do jazdy po mieście ;)

• Upvote 1

Ranger co jest grane VIP a nie Moderatur?????

A co ma być grane ? Przestałem być moderatorem a zacząłem być VIP`em :D. Coś źle ?

A ja właśnie wróciłem z majówkowych wojaży. Zrobiłem z 800 km, w tym ponad połowę autostradami i drogami szybkiego ruchu. Auto mocno załadowane, 4 osoby na pokładzie, klima większą część drogi włączona.

Moje wrażenia są takie - na drogach lokalnych i przy przepisowych prędkościach do 90-100 km/h mój QQ potrafi spalić poniżej 6 l/100 km.

Przy prędkościach autostradowych 130-140 km/h można zmieścić się w 8 l/100 km.

Przy szybszej jeździe ten silnik żre jak smok i z łatwością przekroczymy 10 l/100 km.

Natomiast przy nieprzepisowej prędkości maksymalnej jaką testowo zaryzykowałem czyli ok.180 km/h zrobił się taki wir w zbiorniku, że gdy zjechałem na stację paliw i odkręciłem wlew paliwa, to tak zassało, że mało mnie nie wciągnęło do zbiornika. :D

Mam mieszane odczucia jeśli chodzi o ten motor - choć w ogólnym rozrachunku tragedii nie było, bo wg.komputera spaliłem średnio 7.8 l/100 km (realnie całkiem podobnie).

Z drugiej strony podobne wartości na trasie uzyskiwałem w dwulitrowej benzynie więc stąd moje mieszane odczucia.

W porównaniu do tego co piszą koledzy w dziale Pulsara tutaj widać, że ten mały silnik 1.2 w QQ ma znacznie większą robotę do wykonania i po prostu bardziej w tej "przypakowanej" budzie się męczy.

Jeśli chodzi o klimę, to po jej włączeniu czuć spadek mocy - nieduży, ale zauważalny.

Do skuteczności klimatyzacji nie mam zastrzeżeń, bo działa wydajnie i nawet przy odsłoniętym szklanym dachu schładza nagrzane wnętrze szybko.

Sama jazda też bardzo przyjemna, ale to wiecie z własnego doświadczenia. ;)

Aha - widziałem siedzibę radia Maryja. :o  :innocent:  :D

Podobne wartości na dwulitrówce wolnossącej nie dziwią - pewnie jej moc była zbliżona :)

Bo np. wysilony 2.0 R6 w Lexusie chętnie żłopie więcej.

Mały silnik mniej spali w korku, więcej - gdy przyciśnięty.

No kurde nie było. Jeszcze kazali mi aparat chować, bo ponoć każdy turysta z aparatem traktowany jest jako paparazzi lub wcielenie szatana rodem z TVN24 czyli najnormalniej w świecie może na niego być klątwa rzucona.  :D

Nie ryzykowałem więc, ale siedzibę ową w pamięci mam. :whistle:

Bez dwóch zdań antena ojcu stoi i jest długa. :D

Edytowane przez colins

colins

Samo Radio to jest pikuś .... Może to moja wina .... bo nie podpowiedziałem Ci ,że imperium ojca dyrektora jest przy" porcie drzewnym" - kierunek Bydgoszcz . Właśnie tam stoi jego Wyższa Szkoła Medialna i wykańcza przebogaty kościół .... nie będę więcej pisać bo nie wolno nam politykować tutaj ;)

Nie dopisałem Ci o tym w przewodniku "moim" bo mówiłeś ,że nie jedziesz do niego ... Ale nic straconego .... możesz jeszcze wykupić "cegiełkę" dla tej świątyni ... Jak tam torunianki ...pewnie oglądały się za Qq ? :)

Edytowane przez nowy 2011

No właśnie nie widziałem tam innych QQ. 

Ogólnie moje auto stało głównie na podwórku u rodzinki, a my jeździliśmy całą familią 7-osobową Zafirką.

Torunianki są bardzo ładne, a Toruń jeszcze ładniejszy.

Muszę wybrać się do Was na dłużej, bo ledwo liznąłem miasta, a już trzeba było wracać.

Dziękuję za cenne wskazówki i pozdrawiam. :wave:

colins

Samo Radio to jest pikuś .... Może to moja wina .... bo nie podpowiedziałem Ci ,że imperium ojca dyrektora jest przy" porcie drzewnym" - kierunek Bydgoszcz . Właśnie tam stoi jego Wyższa Szkoła Medialna i wykańcza przebogaty kościół .... nie będę więcej pisać bo nie wolno nam politykować tutaj ;)

Nie dopisałem Ci o tym w przewodniku "moim" bo mówiłeś ,że nie jedziesz do niego ... Ale nic straconego .... możesz jeszcze wykupić "cegiełkę" dla tej świątyni ... Jak tam torunianki ...pewnie oglądały się za Qq ? :)

Kurcze ja w swoich propozycjach zapomnialem o Rydzyku. Ale faktycznie siedziba Radio Maryja oraz Szkola Medialna wraz z Kosciolem to faktycznie takie- must see- w Toruniu.

Moze to smieszne ale faktycznie jesli komukolwiek wspominam, ze mieszkam w Toruniu to zawsze jest pytanie o Rydzyka :D

Edytowane przez gregson

Ostanio nikt nic nie narzeka na choroby wieku nowego QQ. Pewnie to co miało wyjść już wyszło. Wczoraj w onecie w rankingu sprzedawanych aut QQ znowu był w pierwszej dziesiątce - jako jedyny z crossoverów!