Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Turbinie żyje się dobrze. To znaczy taką mam nadzieję. :D W każdym razie pracuje całkowicie bezgłośnie. Nie licząc krótkiego, cichego świstu przy zmianie biegów. Ale to normalna praca zaworu upustowego sprężarki.

Odnośnie moich tekstów, to może po prostu potrafię poczynić więcej ciekawych obserwacji niż inni.

Tak zresztą jak i Ty Edziu, bo przecież obaj od lat siedzimy w tych śmierdzących, warczących wynalazkach, co nie? :P 

A przecież nie każdy z kierownicą w ręku się urodził. ;)  

Dokładnie czuć samochód to dar i to wielki, bo kto nie czuje to dużo traci  :)

Ale jeszcze trochę i wydaje mi się że sprzedasz tego swojego QQ bo to bubel jest na prawdę,dobrze tylko że oleju na razie nie przybywa !!

Nie wyczuwasz ironii w moich opisach. Tak naprawdę, to jaja sobie robię i bardziej szukam dziury w całym niż borykam z rzeczywistymi problemami. :D

Ser Colinsie.Prędkość kosiarki 180km/h jest jak najbardziej prawidłowa.Zauważyłem pewną zależność licznika(prędkości) ze wskazaniami prędkości z GPS-u.I jeżeli do 120 licznik zaniża prędkość o ok 5-8km/h,to im wyższa prędkość tym róznice są coraz mniejsze.by w końcu w okolicach 155 zrównać się ze wskazaniami GPS-u.Tak więc wiatr we włosach miał jak najbardziej prawidłową prędkość... :D

Co do koloru pięt podczas zgłębiania francuskiego,nie wypowiem się,ale sądzę,że to musiała być jakaś latynoska,albo, basztard z czarnego lądu :D

Soft raczej niedostępny.Z olejem również mnie zmartwiłeś,bo miałem nadzieję na konsorcjum z COLINS OIL COMPANY ew.sp.z O.O :D

A tu taki niewypał .Obroty w mojej kosiareczce czasami też skaczą jak ciśnienie na widok jakiegoś kociaka,nie wspomnę o bólu szyi :D

Czekaj, czekaj Jacku. Co do przybywania oleju, to na razie pewności nie mam więc na dwoje babka wróżyła.

Natomiast jeśli chodzi o oprogramowanie silnika, to jestem dobrej myśli. Od czasu do czasu wchodzę na angielskie forum QQ i gdzieś tam wyczytałem, że Nissan obiecał aktualizację softu. Tylko nie pamiętam w związku z jakim problemem. :D

Widziałem, że tam dość ostro gnębią Nissana i np.udało się niektórym w ramach gwarancji wykonać naprawę/wymianę wadliwych relingów (o wadliwej powłoce lakierniczej pisałem i ja w innym wątku).

Musimy więc i my pognębić naszego lokalnego Nissana - niech nam coś naprawi. :D

Tylko co, skoro w zasadzie nie trafiają nam się powtarzalne usterki? :wacko:

No właśnie.Nawet na konkurencyjnym forum namawia gostek do gnębienia serwisu w związku z zanikającymi falami radiowymi

Obserwuj te fora anglońskie,bo to jest ciekawe.Ja słyszałem ,że właśnie 1.2 ma za duży apetyt,jest przelewane.Może to o to chodzi?

5kkm po przeglądzie 20kkm i zmianie oleju. Jest OK - nic nie przybywa.

Wynika z tego, że olej był przelany w fabryce. ;)

No właśnie.Nawet na konkurencyjnym forum namawia gostek do gnębienia serwisu w związku z zanikającymi falami radiowymi

Obserwuj te fora anglońskie,bo to jest ciekawe.Ja słyszałem ,że właśnie 1.2 ma za duży apetyt,jest przelewane.Może to o to chodzi?

Odnośnie fal radiowych, to na jednym forum widziałem ciekawą dyskusję o tym, że QQ nie mieści się w normach dopuszczalnego, że tak powiem, promieniowania. Nie znam się akurat na tym, ale chodziło o to, że wszystkie te elektroniczne gadżety typu bluetooth, GPS itd. generują szkodliwe "fale", które w przypadku nowego QQ nie mieszczą się ponoć w przyjętej normie.

Odnośnie "przelewania", o którym piszesz, to moja hipoteza jest właśnie taka, że wszelkie te drobne nieprawidłowości w pracy silnika można wyeliminować poprzez aktualizację softu dla silnika. Bo na moje oko takie objawy jak podwyższone obroty na biegu jałowym czy wzrost poziomu oleju spowodowany wspomnianym przez Ciebie przelewaniem, to efekt za bogatej mieszanki, który naprawić może aktualizacja oprogramowania. W każdym razie przy okazji wizyty w ASO poruszę ten temat.

No właśnie,jak rozmawiałem z ludźmi z 44Tuning to m.innymi wspomniano też o korekcji zasilania i softu.Dlatego na montaż chipu trzeba zarezerwować sobie cały dzionek.

No widzisz. To tylko potwierdza moje domorosłe przypuszczenia co do niedoskonałości fabrycznego softu.

Tylko dlaczego producent nie wydaje poprawek?

Czyżby miał w tym cel, bo kondycja silnika ucierpieć może, a klient i tak głupi więc nie będzie wiedział z jakiego powodu? :angry:

Byłoby zbyt głośno o akcji,a taki rozgłos na pewno nie służyłby firmie.Co innego gdyby chodziło o bezpieczeństwo,w tedy musieliby.

Jeżeli zmiana softu stałaby się faktem,to na pewno robiliby to podczas przeglądu,kto by zdążył to by miał,jak nie to też by jeździł,więc nie robią koło tego wielkiego halo.

Gdzieś kiedyś czytałem, że przy okazji przeglądów producenci bardzo często wykonują tzw. ciche akcje serwisowe. W samochodach wykonuje się cały katalog poprawek a robi się to po cichu, żeby sobie nie robić złej prasy. Zawsze się zastanawiałem czemu przeglądy czasem trwają tak długo. Co można robić przy samochodzie przez np. 4 godziny?? To może być odpowiedź. Wniosek jaki płynął z tego opracowania był taki, że warto robić przeglądy w ASO, żeby nie stracić tych cichych poprawek.

No Colinsowi tak po cichu samochód ponaprawiają że będzie V-Max 240  i  olej zacznie ubywać  :D

A czy ja gdzieś pisałem, że jest popsuty? :devil: 
Raczej szukam dziury w całym, bo nie lubię, gdy nic się nie dzieje i nie ma powodu pod maską pogmerać. :P

Zresztą jeszcze się taki nie narodził, który by mi dogodził.

Mówię oczywiście o samochodzie. :D

Edytowane przez colins

A jak Colinsowi coś się popsuje w tym świetnym 1.2 to naleje Mobil 1 5W50 i wszystko się naprawi. Zresztą w razie czego w odwodzie jest jeszcze Militec, więc możliwości samo naprawy jest wiele ;)

• Upvote 1

Panie kochany Mobil1 5W50 i Militec-1 nie są do naprawy silników!! ,ale są po to aby ich nie naprawiać i cieszyć się ich długą bezawaryjną pracą  :D

Do naprawy to jest mechanik dziś- wymieniacz :D

Ale pamiętajcie 5W30 najlepszy olej do kosiarki ogrodowej  :spoko:

Edytowane przez Edek01

Proponuję Edwardzie żebyś swoje przemyślenia na temat olejów o lepkości 5W30 przekazał do producentów takowych olejów. Nie zapomnij o wytwórni Mobila, bo też ma taki olej w swojej ofercie. Niech dowiedzą się w końcu jakie guano produkują. Cała rzesza inżynierów, chemików i innych fizyków zajmujących się na co dzień wąchaniem, smakowaniem i ogólnie testowaniem owych olejów pójdzie na szczaw. A zarząd załamany swoją dotychczasową nieświadomością, ze skruchą poprosi Ciebie o doradztwo w branży olejowej. Wybiegając myślami w przyszłość już widzę na półkach sklepowych bańki z olejem Mobil "ŁAN" 5W50. Każda 5-litrowa banieczka zintegrowana będzie z zasobnikiem Militeca, tak aby przy nalewaniu do silnika powstała odpowiednia mieszanka mobilowo-militekowa. Coś na podobieństwo jogurtów z Biedry, gdzie połowę pojemniczka stanowi jogurt, a drugą połowę polewa truskawkowa. :P  Oczywiście na bańce będzie napis Mobil-Militec Company i obrazek biegnącego Edwarda z bańkami tej przedniej oliwy. Coś na wzór maskotki Michelina z oponami. :D

W razie czego pamiętaj Edziu, że ta prorocza wizja jest mojego autorstwa więc miej na uwadze moją kandydaturę na rozwoziciela tegoż oleju. ;)

• Upvote 2

Panowie...znowu prowokujecie.

Wielu z Was jest po wymiane oleum wiec może mi poradzicie, przywitał mnie dziś taki komunikat:

https://www.dropbox.com/s/ktj1odgn6wq9hym/2015-05-23%2021.16.50.jpg?dl=0

do 20k km mam jeszcze ponad 4k a do roku 2 mc-e, czy takie info to standard przy takim przebiegu i moge poczekać jeszcze czy "go to ASO" mnie czeka

Acenta za biedna...Tekna to co innego...po n-tecu też bym się cudów nie spodziewał :D

To chyba nie ma znaczenia jaka wersja wyposażeniowa auta. Raczej stawiam tutaj na prosty przypominacz uaktywniający się po upływie mniej więcej roku od ostatniego przeglądu. Bo nie wierzę, że Nissan tak zaszalał, że zamontował do silnika czujnik wykrywający utratę właściwości smarnych oleju.

I Edi jako spiker z M1 w ręce :D;) .

Colins było kupić Tekna to byś miał komunikat  :D

A Ty widział w ogóle co ja napisał, he? :devil:  A napisał, że komunikat nie ma związku z wersją wyposażenia pojazdu. A przynajmniej tak mi się wydaje. :D Zresztą nawet jeśli ma, to dla mnie jest zbędny, bo do roku zliczyć potrafię i żaden gadżet przypominać mi nie musi o zbliżającej się wymianie oleju. :)

I Edi jako spiker z M1 w ręce :D;) .

:spoko: