Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może ruskie dadzą radę.

Znalazłem takie cuś w sieci:

Jeśli Twój problem z kartą jest innego rodzaju – elektroniczny, nie związany z wyłamanym ząbkiem zabezpieczającym, to narzędziem właściwym, nadającym się do formatowania pamięci przenośnych oraz kart pamięci jest program „HPUSBDisk”. Program ten radzi sobie z formatowaniem często niedostępnej nawet z poziomu eksploratora pamięci.

No i właśnie gdzieś czytałem, że zabezpieczenie siedzi w tej części karty niedostępnej do odczytu w normalnym trybie.

Musiałby być odpowiedni program penetrujący kartę dogłębnie. :D

Ale czy wskazany przez Ciebie Jacku da radę, to nie wiem.

W praktyce po jego użyciu NC może już nie odczytać takiej karty.

Dlatego dobrze by było wykraść większy zapas oryginalnych kart z ASO by mieć na czym eksperymentować. :P

He he, to sprawdze na swojej B jak sie pojawi D :). Bo teraz mimo posiadania C nie chce formatowac B -trzymam ja jako zapas, gdyby mialo sie okazac ze cos z C jest nie teges.

Edytowane przez gregson

Colins masz tylko trochę racji. Po pierwsze nikt z czołowych producentów już nie produkuje systemów nawigacyjnych opartych na Windows. Wyjątek stanowi Mio. Reszta to plankton - połączenie chińskiej elektroniki z lokalnymi mapami. Tom Tom produkuje swoje urządzenia i ma swoje mapy. Inni mają swoje Urządzenia i mapy innych producentów. Platforma Windows stoi i umiera...

Dzisiaj Windows CE nie ma żadnych zalet - poza możliwoością uruchomienia Auto Mapy. Wszystkie nowe systemy powstają na Androida. Android Auto - jako platforma, aplikacje do monitoringu samochodu i centrum multimedialne - to wszystko jest albo będzie na androida. Na Windows CE mamy tylko Auto Mapę... Patrzysz na to przez pryzmat odblokowania i uruchomienia Auto Mapy. To tego jakieś Manty, GeClevery i inne wynalazki są fajne. Ale na świecie nikt na to nie patrzy. Rozwój idzie w kierunku androida.

Windows CE egzystuje u nas dzięki chińskim markom urządzeń, które dają możliwość uruchomienia auto mapy. Na świecie o Windows CE już prawie wszyscy zapomnieli. Producent auto mapy zaprzestaje wsparcia kolejnych wersji Windows CE. Moim zdaniem to tylko kwestia czasu kiedy rozwijana będzie tylko platforma android.
Mam Mio 480 która sam odblokowałem i odpaliłem na niej automapę. Leży w szufladzie bo ta na androidzie działa lepiej...

Dlatego namawiam na zakup urządzeń z androidem. Tam będzie możliwość uruchomienia Auto Mapy i setek inych ciekawych aplikacji dla samochodu. Dla urządzeń z windows pozostanie już tylko Auto Mapa i całkiem możliwe, że i ona się niebawem skończy. Każdy sam wybierze co lepsze.

Colins masz tylko trochę racji. Po pierwsze nikt z czołowych producentów już nie produkuje systemów nawigacyjnych opartych na Windows. Wyjątek stanowi Mio. Reszta to plankton - połączenie chińskiej elektroniki z lokalnymi mapami. Tom Tom produkuje swoje urządzenia i ma swoje mapy. Inni mają swoje Urządzenia i mapy innych producentów. Platforma Windows stoi i umiera...

Dzisiaj Windows CE nie ma żadnych zalet - poza możliwoością uruchomienia Auto Mapy. Wszystkie nowe systemy powstają na Androida. Android Auto - jako platforma, aplikacje do monitoringu samochodu i centrum multimedialne - to wszystko jest albo będzie na androida. Na Windows CE mamy tylko Auto Mapę... Patrzysz na to przez pryzmat odblokowania i uruchomienia Auto Mapy. To tego jakieś Manty, GeClevery i inne wynalazki są fajne. Ale na świecie nikt na to nie patrzy. Rozwój idzie w kierunku androida.

Windows CE egzystuje u nas dzięki chińskim markom urządzeń, które dają możliwość uruchomienia auto mapy. Na świecie o Windows CE już prawie wszyscy zapomnieli. Producent auto mapy zaprzestaje wsparcia kolejnych wersji Windows CE. Moim zdaniem to tylko kwestia czasu kiedy rozwijana będzie tylko platforma android.

Mam Mio 480 która sam odblokowałem i odpaliłem na niej automapę. Leży w szufladzie bo ta na androidzie działa lepiej...

Dlatego namawiam na zakup urządzeń z androidem. Tam będzie możliwość uruchomienia Auto Mapy i setek inych ciekawych aplikacji dla samochodu. Dla urządzeń z windows pozostanie już tylko Auto Mapa i całkiem możliwe, że i ona się niebawem skończy. Każdy sam wybierze co lepsze.

Całkowicie się zgadzam z tą drobną poprawką, że na Windows CE działa jeszcze MapaMap oraz taka państwowa nawigacja Navigo 9 (mapy PPGK).

Ostatnio sprawdzam nawigację na Androida TomTom Mobile Go i jak dla mnie jest to znakomite rozwiązanie konkurujące z NaviExpert'em. Próbowałem także nawigację Sygic ale ona nieco odstaje od tych poprzednio wymienionych. Automapa na Andoida ma jeszcze sporo do zrobienia. Ale jednak Android to przyszłość.

Edytowane przez Yan_2007

Na Windows działa wiele programów nawigacyjnych. Wspomniana Automapa, MapaMap, IGO i wiele, wiele innych podobnych. U mnie w robocie cały system monitorowania pojazdów łącznie z terminalami zamontowanymi w pojazdach także oparty jest na Windowsie CE (i czegoś na kształt Automapy). Wiele jeszcze czasu upłynie zanim Android wyprze Windowsa na naszym rynku. A pisząc o tym należy przede wszystkim mieć na uwadze specyfikę lokalnego rynku. Rynku, na którym króluje ta wyszydzana chińszczyzna. Notabene nawet ta wydawać by się mogło markowa elektronika, oparta jest bardzo często na chińskich podzespołach. Nie widzę więc sensu przepłacać za TomToma (choć doceniam jego rozwiązania) skoro mogę mieć to samo, a nawet lepiej w niższej cenie. Tyle, że bez markowej etykietki. Akurat w przypadku urządzeń nawigacyjnych naprawdę nie ma sensu (bo są tak podobne). Przynajmniej takie jest moje zdanie. Zdanie najwidoczniej nie odosobnione, co można zaobserwować po ilości sprzedawanych urządzeń GPS na polskim rynku. Dobra, nie zaśmiecajmy wątku - najważniejsze że ciągle pojawiają się nowe rozwiązania. A to czy będą one oparte na Androidzie czy innym systemie nie ma raczej większego znaczenia. Ważniejsza w tym wszystkim wydaje się możliwość samodzielnej aktualizacji. A na tym polu niestety Nissan nie popisał się, bo jesteśmy skazani jedynie na ich drogie mapy.

Generalnie piszemy o różnych sprawach. Pozwolę sobie zatem na podsumowanie tego co ja miałem na myśli

1. Owszem, jest jeszcze wiele aplikacji nawigacyjnych działających w środowisku windows ce

2. Moim zdaniem nie ulega raczej wątpliwości, że dla bardzo wielu kierowców sprawą pierwszrzędną jest posiadanie nawigacji lub systemu w samochodzie pozwalającego na uruchomienie auto mapy

3. Platforma Windows CE jest przestarzała i skończona. Są wprawdzie ciągle dostepne urządzenia z windows ce ale wg. mojego przekonania celują one w klienta, który jest przywiązany do konkretnego systemu nawigacyjnego.

4. Skoro bez dyskusyjnie Android to przyszłość także w fabrycznych systemach audio w motoryzacji i skoro mamy już bardzo sprawnie działajacą Auto Mapę na Androida, to przy zakupie nowego sytemu audio do samochodu nie ma sensu wbijać się w urządzenia z windows, które są w dzisiejszych czasach platformą zamknięta

5. Na Androida powstaje cała masa apliakcji i systemów dla motoryzacji. Przy dostępnej Auto Mapie dla tej platformy daje to dodatkowe ogromne możliwości. Platfrma wibdows ce nie daje już praktycznie nic.

Dlatego uważam, że nie warto kupować urządzeń audio z windows.

Widzę, że Windows CE nadal wiążesz tylko z Automapą. A to nieprawda, co próbowałem wcześniej zasygnalizować. Automapa, MapaMap czy IGO to tylko niektóre z programów nawigacyjnych, które cały czas są rozwijane pod Windowsa (niektóre tylko dla Windows). I nie są to jakieś niszowe aplikacje, bo wspomniana MapaMap, to bezpośredni (choć niedoceniany) konkurent Automapy na naszym rynku, a IGO zwykle jest wybierany przez kierowców samochodów ciężarowych (bo ma bardzo dobry moduł "prowadzenia" takich samochodów).

Zauważ, że GPS-y TomToma, na którego wcześniej się powoływałeś również nie pracują na Androidzie tylko na swoim własnym systemie, opartym na Linuxie.

Wobec tego należałoby je w ogóle wykluczyć z rynku, bo ich przydatność pod kątem używania innych aplikacji jest w zasadzie żadna. A przecież tego nie robimy, bo wiemy, że TomTom jest klasą samą w sobie.

Android, przyznaję, jest rozwojowy, ale na dzień dzisiejszy, gdybym miał kupić urządzenie GPS, to nadal wybrałbym takie oparte na Windows CE, bo choć może ten system nie jest rozwojowy, to dostępne na niego programy nawigacyjne są po prostu dopracowane.

Czego nie można powiedzieć o Automapie w wersji na Androida, która cały czas w tym wydaniu "raczkuje".

Dobra, dziękuję za rzeczową dyskusję.

Póki co pozostańmy może na swoich stanowiskach, a co kupi Jacek, czas pokaże. :D

• Upvote 1

Zauważ, że GPS-y TomToma, na którego wcześniej się powoływałeś również nie pracują na Androidzie tylko na swoim własnym systemie, opartym na Linuxie.

Nieprawda! Jakiś czas temu TomTom wypuścił aplikację TomTom Mobile Go na urządzenia z Androidem (np smartfony) i sprawdza się ona znakomicie.

Jest to otwarty system i można go stosować na różnych urządzeniach a roczny abonament na Polskę kosztuje ok. 80 zł. a więc tyle co Automapa.

Można też używać wersji próbnej (bezpłatnej), pozwalającej nawigować 75 km w miesiącu. Warto sprawdzić.

Edytowane przez Yan_2007

Aplikację mówisz. A ja mówię o URZĄDZENIACH TomTom.

Oryginalne urządzenia GPS tego producenta (czyli te przenośne nawigacje przyklejane na szybie) działają na Linuxie.

A to, że TomTom próbuje też szczęścia w Androidzie, to już inna inszość. :D

Panowie, dajcie już spokój, bo się przyczepiliście jak rzep psiego ogona.

Oczywiście jeśli nie dacie, to będę odpisywał, bo nie lubię pozostawiać pytań bez odpowiedzi. :D

Właśnie flachę otwieram na tę okoliczność. :drinkchampagne:

Wiem jednak, że jesteście porządne chłopy i dacie mi się nacieszyć spokojną degustacją. :)

Zdrówko. :beer:

Edytowane przez colins

Wszystko co szukam i znajduję do J11 to jest na Antku,ceny 350-440 USD

To teraz musisz dokonać wyboru. Czy zwiększanie mocy czy miód na uszy. :D

No chyba, że pociągniesz małżonkę na obie zachcianki.

Najwyżej będziecie mieli ciche dni. ;)

Hehe,ja nie muszę ciągnąć małżowinki :D

Na takie rzeczy mam własną kasę...choć teraz trochę susza :D

Widzę, że Windows CE nadal wiążesz tylko z Automapą. A to nieprawda, co próbowałem wcześniej zasygnalizować. Automapa, MapaMap czy IGO to tylko niektóre z programów nawigacyjnych, które cały czas są rozwijane pod Windowsa (niektóre tylko dla Windows)

Pisałem o tym ad.1 :). Dobra koniec. Dodam tylko, że używam Auto Mapy na androidzie i działa bardzo dobrze. Nie gorzej niż na win a nawet lepiej. Wszystko zależy pewnie od urządzenia jakie ją napędza ;).

A to co robi Tom Tom, jedynie świadczy o słabości Windows CE, które sobie po prostu już nie radzi z obsługą nowoczesnej elektroniki. Pisanie nakładek jest kosztowne i nie efektywne. Android rozpowszechnia się lawinowo i ciągle rozwija. To przyszłość :). No dobra, miałem kończyć :D. Jacku, wybór w Twoich rękach i portfelu ;).

No i super Rangersiku. Człowiek uczy się całe życie więc i ja nie będę się upierał na swoim stanowisku.

Zdrówko. :beer:

No kurde! Gdzie człowiek nie zajrzy tam gorzała! :D

• 2 tygodnie później...

Potwórzę tu bo chyba w złym topicu napisałam

Koledzy czy ten mój QQ spala prawidłowo coś za dużo pali chyba  ;)

Przejechałam 400 km - średnie spalanie 9,6 (a nie jestem typem rajdowca  - raczej sunę)  . OK stałam kilka razy w korkach w Warszawie ale kurna 9,6.... DUŻO!!! W katalogu jest chyba 6 litrów podane w cyklu mieszanym nosz kurna czy to przez ten cholerny EURO 6 ??

To jest automat ...

Jazda w korkach plus klimatyzacja i spalanie rośnie. Wyrusz na nieśpieszną wycieczkę za miasto, to zobaczysz jak spalanie ładnie spadnie w okolice 6 l/100 km.

Średnio dynamiczna i 4.5???

Nie uwierzę,to było czołganie przez pełzanie.

• Upvote 1