sph3r3 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 dla mnie szklany dach to zbędny bajer - dostałem go bo nie dało się wziąć auta z relingami bez niego :/ , no ale skoro jest to czasem otwieram dla uciechy mojej pociechy. Sam nie widzę praktycznego zastosowania bo jeżdżę jedynie jako kierowca ale pasażerom na tylnym siedzeniu może się podobać / umilać życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) dla mnie szklany dach to zbędny bajer - dostałem go bo nie dało się wziąć auta z relingami bez niego :/ , no ale skoro jest to czasem otwieram dla uciechy mojej pociechy. Sam nie widzę praktycznego zastosowania bo jeżdżę jedynie jako kierowca ale pasażerom na tylnym siedzeniu może się podobać / umilać życie. Potwierdzam, w sloneczny dzien nie da sie jechac z otwartym oknem bo robi sie szkarnia. Gdyby jeszcze sie to otwieralo to zupelnie inna historia. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez CaptainRandall Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Potwierdzam, w sloneczny dzien nie da sie jechac z otwartym oknem bo robi sie szkarnia. Gdyby jeszcze sie to otwieralo to zupelnie inna historia. dla mnie szklany dach to zbędny bajer - dostałem go bo nie dało się wziąć auta z relingami bez niego :/ , no ale skoro jest to czasem otwieram dla uciechy mojej pociechy. Sam nie widzę praktycznego zastosowania bo jeżdżę jedynie jako kierowca ale pasażerom na tylnym siedzeniu może się podobać / umilać życie. Serio? Ja jeszcze nigdy nie zamykałem tego dachu - oprócz oczywiście dla próby czy działa. W UK nie robi się nigdy na tyle ciepło,żeby grzało jakoś mocno, a z zasuniętym dachem jest o wiele ciemniej. Ostatnio jechałem Audi Q3 znajomego - autko droższe niż QQ, a nie miało szklanego dachu - w środku o wiele mniej przestronnie,wręcz przytłaczająco trochę. W następnym samochodzie na pewno jest to coś co brałbym na 100%. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez gambiting Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Zdania jak zwykle podzielone. Ja również uważam jak Gambiting, że dzięki panoramicznemu dachowi wnętrze zyskuje na przestronności. Przyzwyczaiłem się do tego stopnia, że zasunięcie rolety powoduje u mnie poczucie klaustrofobii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CaptainRandall Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Nie wiem panowie, tego w zasadzie nie widac w ogole z pozycji kierowcy kiedy patrzycie na droge, plus wpuszcza swiatlo ktore utrudnia odczytywanie np. mapy z nawigacji. Po 5 minutach poczatkowego zachwytu nie widze zadnego praktycznego zastosowania tego wynalazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) Mi tam pasuje. Może dlatego, że jestem stary leniwiec i lubię wygrzewać się na słoneczku. Teraz przypomniałem sobie, że gdy przed zakupem QQ oglądałem Citroena Cactusa, to był on wyposażony w szklany dach bez rolety. Oczywiście Citroen ściemniał, że szyba tam zastosowana ma jakieś cudowne właściwości chroniące przed słońcem, ale w praktyce, to pewnie nieźle tam praży w pełnym słoneczku. Edytowane 22 Czerwca 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Ja szklanego dachu nie chciałęm ale ponieważ nie dało się "niby" skonfigurować N-tec-a bez tego dodatku zgodziłem się i powiem tak: Bardzo przytulnie jest w środku gdy wpada więcej światła. Dzieci szaleją za tym zwłaszzca jak nie świeci na nie przez to okno słońce a jeśli świeci to problem załatwia jeden przycisk rolety elektrycznej. Uważam że bardzo fajny dodatek i jestem zadowolony ze go mam w swoim aucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 No i zapomniałeś Pieer...onie o jeszcze jednym. Dzięki większej ilości światła jakie wpada do Twojego QQ, możesz zrobić ładniejsze zdjęcia swojej żonie. O czym zresztą zdążyliśmy już się przekonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieer Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Ano widzisz - ten mały ale jak ważny szczegół uciekł mi z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Jak już o szklanym dachu - hihih - ja za swój musiałem specjalnie dopłacić 2700 - i w ogóle nie żałuję. "Zakochaliśmy" się z żoną w pokazowym modelu z oknem dachowym, i jak na jeździe próbnej był bez to.... oboje wiedzieliśmy, albo z dachem albo w ogóle. Najważniejsza funkcja tego okna to.... że Qashqai lepiej wygląda. Wnętrze wydaje się dwa razy większe niż jest. Gdy w duuuuże upały jakie były tydzień temu - miałem go zamknięty zanim klima dobrze nie schłodziła - DUSIŁEM się z braku przestrzeni - klaustrofobia - chociaż nigdy bym siebie o to nie podejrzewał. I dodam, że o ile latem może słońce grzać na łysą łepetynę - to zimą jakim cudem może być przez to zimniej? Komuś uszy zmarzły mimo ogrzewania w samochodzie? W nogi ciepło - w uszy zimno? hihihih Oprócz ostatniego weekendu mocno gorącego - nie zamykałem dachu od zakupu (grudnia). Na pewno był za to zapłacił jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregson Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 A ja doplacilem za szklany dach i widzac jak sie dziecku podoba to nie zaluje tej decyzji. A gdy jest zbyt goraco to sie zaslania roleta i po problemie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 (edytowane) no może moja opinia wynika z tego że dopiero co kupiłem auto i bardzo często jest teraz słoneczko które wali mi do środka większość dnia na parkingu przed pracą a przegrzanym autem jeździć nie lubię. W zimie natomiast jestem prawie pewien że nie będę tego pięknego dachu roletką zasłaniał . No a tak lekko zmieniając temat: wczoraj do mojego auta zapakowałem maks ludzi: 2 os.dorosłe z przodu + 3 os. dorosłe z tyłu(i to całkiem spore).Środkowa osoba z tyłu powiedziała : ale ty tu masz nisko sufit, prawie dotykam głową. Prawda taka: miał 1-2 cm jeszcze luzu nad głową. Osobie zrobiło mu się głupio jak kazałem mu wsiąść do jego laguny kombi na tylne siedzenie na środku i...musiał schylić głowę bo tarł nią o sufit No i kto tu ma nisko sufit ? btw.: przy tej ilości osób autko nadal przyzwoicie przyspieszało pod górkę na niskich biegach. Niestety nie miałem okazji wjechać na dwupas żeby coś bardziej wytestować ale może kiedyś ... Edytowane 22 Czerwca 2015 przez sph3r3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Nie do końca jest tak kolorowo, bo i tak mimo rolety jest wyraźnie goręcej i zimniej w zimie. Jak pogładzisz w duży mróz swoją roletę to czuć, że takie zimno bije od niej... zimą to ja wolę głaskać moją ciepłą żonę niż moja zimną roletka Edytowane 23 Czerwca 2015 przez sph3r3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 http://kepler.am.gdynia.pl/~rmaksys/Pliki/tabfizyczne.htm Przewodność cieplna: Przewodność cieplna [W/mK] stali: 84 Przewodność cieplna [W/mK] szkła: 0,84 http://kepler.am.gdynia.pl/~rmaksys/Pliki/tabfizyczne.htm Stal 0,11 - 0,12 Szkło 0,0022 A więc przewodność cieplna szkła jest 100 razy niższa. Do tego szkło w dachu jest grubsze niż normalnie stosowana stal. Po zasłonięciu roletą wg mnie "poduszka" powietrzna jest grubsza między roletą/szkłem a stalowym dachem/podsufitką. Przecież przy normalnym dachu podsufitka tez nie jest źródłem grzania ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Sph,Karminadel.W normalnym dachu też w lato jak się dotknie podsufitki to jest gorrrąca! A w zimie lodowata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) zimą to ja wolę głaskać moją ciepłą żonę niż moja zimną roletka Bez zdjęcia się nie liczy.Pewnie widziałeś, że ostatnio modne jest prezentowanie biżuterii swoich żon w QQ więc do dzieła. Edytowane 23 Czerwca 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfi Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Znaczy się,przy szybie wcale nie jest goręcej ani zimniej..; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fergul11 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 ....ale po depilacji !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) no sorki ale moja nie nosi biżu bo ma uczulenie (ja zresztą też mam uczulenie na ceny biżu więc się cieszę . wracając do tematu: trudno powiedzieć co lepsze: szyba któa przepuszcza światło i nagrzewa środek czy też dach który sam się nagrzewa i robi za darmową falerkę skierowaną na głowę... najlepiej to chyba mieć cabrio , wtedy problem z(nad) głowy a tak zmieniając temat: wiedzieliście że ten silnik jest taki taniusi ??? Przeca za 4 koła można go nabyć: http://allegro.pl/nissan-qashqai-j11-14r-silnik-1-2-dig-t-115km-9tys-i5418592988.html Edytowane 23 Czerwca 2015 przez sph3r3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Kompletny silnik dla starszych aut można kupić w kwocie poniżej 2 tys.zł więc ten pokazany przez Ciebie, to chyba nie jest jakaś specjalna okazja. Należy mieć na uwadze, że to silnik bez osprzętu czyli w praktyce goły "słupek" pozbawiony pewnie nawet wtryskiwaczy. Do tego najprawdopodobniej z rozbitka, co też może stwarzać różne zagrożenia, które wyjdą w krótkim czasie i już oferta przestaje być atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) hmmm..czytałem właśnie artykuł o renault kadjar (http://moto.wp.pl/kat,125,page,2,title,Renault-Kadjar-podporzadkowany-modzie,wid,17674785,wiadomosc.html) . Piszą w nim że ten przerobiony na modłę renault qashqai ma silnik 1.2 o mocy 130 KM , 204 Nm i rozpędza się do 100 w 10,1 s ! To nie można tego samego osiągnąć na naszych silniczkach 1.2 ? Przecież są praktycznie takie same .... btw.: I tak zdecydowanie wolę QQ, w kadjar te tandetne plastiki, wyświetlacz tylko elektroniczny w desce rodzielczej oraz wygląd zadu mnie odpychają .... chyba tylko z frontu wygląda w miarę. Edytowane 1 Lipca 2015 przez sph3r3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gambiting Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Kadjar jest o 100kg lżejszy od QQ w wersji 1.2 ;-) Ale wcale bym się nie zdziwił jakby po prostu Renault zostawiało mocniejsze silniki dla siebie, nie oferując ich swoim partnerom wcale,żeby nie szkodzić swojej marce. Ale to taka teoria spiskowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) No i droższy od Tekny jak go doposażyć, a i tak wszystkie co w Teknie mieć nie będzie. W Kadjar nie ma w ogóle kamer 360', FullLED tylko w wersji Bose (od 119 tys), chassis control (system aktywnej zawieszenia) Ale ma: doświetlanie zakrętów przeciwmgłowymi, spryskiwacze reflektorów. Ogólnie ten sam samochód. Ale znaczek Nissana bardziej mi się podoba ;-D EDIT No jedynie w czym bije na głowę Qashqaia to systemem R-Link 2 zamiast NissanConnect. Można nawet na tym oglądać filmy i zdjęcia (w czasie postoju), odczytywać SMSy plus konfiguracja dla każdego innego kierowcy (każdy może po swojemu skonfigurować system i parametry pojazdu. Edytowane 1 Lipca 2015 przez Karminadel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toruńczyk Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Kaminadel Smutno mi się zrobiło (co trafnie napisałeś) ,że w Nissanach znaczek może się podobać ... bo tylko tyle z "niego " zostało Teraz dylematem będzie wybór między francuzkimi markami Renaultem a Nissanem Nie wiem czy może być lepszy ten sam silnik 1,2 o mocy 130KM od tego 115konnego ? W mocy minimalnie tak ale w trwałości napewno nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sph3r3 Opublikowano 2 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2015 Nie wiem czy może być lepszy ten sam silnik 1,2 o mocy 130KM od tego 115konnego ? W mocy minimalnie tak ale w trwałości napewno nie. mnie bardziej kręci te 204 Nm .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi