Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Albo i troszkę więcej :D po tuningu :D

Nie wiem czy może być lepszy ten sam silnik 1,2 o mocy 130KM od tego 115konnego ? W mocy minimalnie tak ale w trwałości napewno nie.

Z drugiej strony, niektórzy producenci potrafią z 2 litrów wyciągnąć 360 koni i nie boją się dać na taki silnik gwarancji 5 lat(Mercedes GLA45), więc z małej pojemności da się wycisnąć dużo bez zbytniego szkodzenia trwałości - to jest tylko kwestia mocnego doładowania.

w Nissanach znaczek może się podobać ... bo tylko tyle z "niego " zostało  :(

Teraz dylematem będzie wybór między francuzkimi markami Renaultem a Nissanem  :)

Nissan dalej istnieje z fajnymi opcjami,ale nie w Europie. Wystarczy sobie zobaczyć na ofertę w stanach - wybór silników o wiele większy, oraz parę modeli których wcale nie ma w Europie(Nissan Titan przykładowo).

Edytowane przez gambiting

ja jeszcze w temacie szklanego dachu - generalnie byłem sceptyczny i kupiłem tylko temu bo w N-Tecu nie ma relingów bez okna a relingi musiały być! dzieciaki u mnie to istne szaleństwo za tym dachem, same otwierają jak zamknięty bo jak stoi pod firmą w słonku to zamykam ale jak one wchodzą do auta nie ma opcji ,,tata okno" mnie to generalnie lotto bo z przodu nic nie widać przez nie ale z tyłu fajnie i jak się zamyka to dopiero się czuje, że zmniejsza się przestrzeń bardzo...:)

a tu wierszyk na tę okoliczność własnej twórczości na kacu:)

Można mówić o głosach, o wietrze we włosach, o wojnie i strachu ale bez szklanego dachu jak powiada gazda to nie jest jazda:)

• Upvote 3

Mysle, ze to powszechne jest odczucie Wiekszej przestrzeni w aucie gdy okno dachowe jest odsloniete.

Tylko gorąco jak w piekarniku... :P

No tak jak ktos jest tak malo inteligentny zeby zostawic auto na parkingu z odslonietym oknem to owszem -efekt szklarni. Ale jak ktos tylko podczas jazdy odslania to nie ma zadnego problemu.

a ja tam się nie przejmuje i pomidorki w doniczkach na tylnej kanapie wożę , mają jak w raju jak zostawię odsłonięte okno dachowe na 8-9 godzin w robocie :D

a tak na serio: teraz przy tych 33 - 36 stopniowych upałach to bym się nie odważył tego ustrojstwa odsłonić ...

Edytowane przez sph3r3

ktos wspomnial ze chyba w kaktusie nie ma zaslanianego dachu. Tam to dopiero jest szklarnia :D

kaktus lubi ciepełko...

Wczoraj był test klimy (temperatura na wyświetlaczu 34'C) i.... w porównaniu do (poprzedniego) Scenica II (w którym klima oczywiście prawna, wiosennym uzupełnieniu czynika, temperatura na wylocie nawet 2-3'C przy 2 tys. obrotów silnika)  - ta w QQ chłodzi bardzo szybko i sprawnie i to całą kabinę. W Sceniolu nagminne było, że pasażerowie z drugiego rzędu się uskarżali, że cieeeepłoooo !!! i to nawet na długich jazdach (np, do Chorwacji, po nocnej jeździe zaczyna wschodzić słońce i zaczynać być zbyt ciepło  w kabinie, klema w Sceniolu na Min, naweiw na prawie max, środkowe kratki nawiewu na nas i ... ciepłoooo), a i ja z przodu też zachwycony nie byłem. To w lanosie rodziców mogłeś mieć szron na włosach u nóg hihihi.

Po wczorajszym - mimo, że QQ stał w pełnym słońcu i jechaliśmy około 12:00 w południe - szybko było przyjemnie w kabinie. Naprawdę duży plus dla QQ za klimę. Oczywiście mam świadomość, że porównuję to do pseudo klimy ze Sceniola.

Edytowane przez Karminadel

no nie wiem. Ja z wczoraj i w porównaniu do scenica II mam zupełnie inne odczucia.

Wczoraj przy 34'C , koło 13:00 włączyłem autko na parkingu pod restauracją w samym słońcu , klima na Lo (minimum) i zostawiłem tak stojące z włączonym silnikiem aby się schłodziło (tutaj ciekawostka - wyszedłem z auta z kluczykiem a auto dalej miało włączony silnik i klimę działającą pomimo oddalenia się od auta na odległość 30-40 metrów) to po 15 minutach z zegarkiem w ręku wewnątrz temperatura nie była za ciekawa. Także później w czasie jazdy ustawiłem 25 stopni (coby się nie zaziębić) ale miałem wrażenie że coś słabo idzie. No a w scenicu II to jak jechałem całą rodziną na wczasy to mogłem właśnie szron z nóg strzepywać już po ustawieniu 22-23 stopni.

Widać co sztuka auta to inaczej to działa...

To ja porownam do starego Golfa z 2006 r., klima zaraz po serwisowaniu dzialala co najwyzej przecietnie, zeby nie powiedziec miernie, zdarzalo sie ze stopniowo dzialala coraz gorzej az do momentu kiedy nie dzialala wcale. W QQ ustawionym na 21 i na auto jest total, powiew zimnej bryzy od oceanu bez zadnej czkawki czy przerwy.

(tutaj ciekawostka - wyszedłem z auta z kluczykiem a auto dalej miało włączony silnik i klimę działającą pomimo oddalenia się od auta na odległość 30-40 metrów)

No ale to w żądnym aucie się nie wyłącza (np. w Scenicu II też). To nie jest antynapad. Gdyby tak było to strach by było jeździć gdy na autostradzie nagle pada bateria w kluczyku albo są inne zakłócenia hahahaha

No dla mnie to nowość bo w scenicu tego nie testowałem (a scenica 2 miałem rzadziej bo to autko mojego ojca) a wcześniej miałem auta jedynie ze stacyjką na kluczyk. Zakładam że jakbym chciał ruszyć to po paru metrach immobilizer by to auto zatrzymał/wyłączył silnik.

A tak na marginesie nie wiem czy wiesz, ale ten kluczyk działa również jak nie ma baterii - wtedy trzeba go przylozyc do przycisku, costam porobic (w instrukcji to masz) i dopiero wtedy mozna przycisnac przycisk start.

Tak wiem - ale to tylko immobilizer - tak jak w zwykłym kluczyku nie potrzebuje baterii (zasilania) do działania, ale trzeba przyłożyć blisko transpondera.

Ooo właśnie.. przed urlopem muszę sobie zrobić ksero instrukcji, bo jak pamiętam to trochę "skomplikowana" operacja była.

A nie mozna po prostu otworzyc ukrytym kluczykiem?

my tu mówimy o uruchomieniu silnika samochodu  ;)

my tu mówimy o uruchomieniu silnika samochodu   ;)

Ja rowniez. Drzwi otwiera sie ukrytym kluczykiem, a motor odpala odsuwajac zaslepke kluczyka w kolumnie kierownicy?

motor odpala odsuwajac zaslepke kluczyka w kolumnie kierownicy?

Serio ? Ja myślałem że mam zaślepkę i że pod nią nic nie ma ... chyba sprawdzę jak będę miał chwilę ale jestem przekonany że nie ma pod zaślepką stacyjki bo by o tym pisali w instrukcji. Zresztą po co by ją chowali pod zaślepką ?

Glowy nie dam ale wydaje mi sie, ze na pewnym filmiku instruktarzowym widzialem sztuczke z zaslepka pod ktora byla normalna stacyjka...

Nie ma tuta nic za zaślepką (choć jej nie wyrywałem) . Przykłada się kluczyk i robi się jakie czary mary w stylu naciśnij dwa razy na hamulec raz na sprzęgło i takie tam abrakadabra.

Zobaczę dzisiaj w instrukcji.

A kluczyk służy tylko do otwierania drzwi.

Jak mamy wyladowana baterie to zbliżamy po naciśnięciu sprzęgła i hamulca bryloczek do przycisku start .Po chwili słyszymy dźwięk i mamy 10sekund na odpalenie owym przyciskiem .

A kluczyk służy tylko do otwierania drzwi.

dokładnie, jestem przekonany że fizyczny kluczyk jest tylko do tego.

• 5 tygodni później...

Dzis oddalem auto do serwisu. Aby zrobili cos z szumami w samochodzie. Dodatkowo powiedzieli mi, ze auta zalapuje sie na jakas akcje serwisowa -cos z rozrzadem, nie znam szczegolow.

Pisałem o tym jakiś czas temu. Swego czasu był problem z rozrządem w silnikach 1.6 DIG-T montowanych w Juke (można znaleźć opisy na zagranicznych forach). Nissan wymieniał wtedy rozrządy w ramach akcji serwisowej. 

Jak widać nie wyciągają jednak wniosków z wcześniejszych błędów i problem istnieje nadal.

No cóż, widocznie taniej im zrobić akcję serwisową niż zmodernizować napęd rozrządu. :wacko:

Kto bogatemu zabroni. :D

Mnisan tak zmodernizował te rozrzady jak te kolumny kierownicze z drążkami i już sławetne Plastikowe łożysa Mcperesona  :D

Edytowane przez Edek01