ranger Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Else nie wie co to Militec i dlatego mu nie łyka oleju . Przepraszam, już nie będę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 No nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Widzicie, nie wie . Colins wie ale nie stosuje, a jemu też nie łyka oleum . A przypominam, że Edkowi też zaczyna podjadać i to nie byle co, tylko balsam 5W50 . Dobra, koniec . Na dziś wyczerpałem zapas złośliwości pt. "Militec" . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Niby tak się nabijamy, że Qashqai to już ma tylko znaczek nissana - a jest właściwie renault. Ale porównajcie warunki gwarancji: Qashqai: 5 lat lub 150 tys. km Kadjar (niby bliźniaczy): 5 lat, ale tylko 80 tys,km Co to jest 80 tys, km. Prawie dwa razy mnie. Ciekawe dlaczego Renault tak słabo ocenia swój produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Jeszcze należałoby wspomnieć o przebiegach naszych dziwnych motorków. Bo Jacko ma chyba koło 30 tys.km i mu zaczął łykać, Else pewnie ma mniej więc mu nie łyka, a ja tymczasem mam symboliczne 12000 km więc mi przybywa. Tzn. przybywało do pewnego czasu, teraz nie łyka, więc mam zapewne etap przejściowy, po czym zacznie łykać jak u Jacka. Biorąc po uwagę ten tylko parametr należy przyjąć, że góra 100 tys.km i będziemy pukać do Nissana po nowe silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Else nie wie co to Militec i dlatego mu nie łyka oleju . Przepraszam, już nie będę Kadjar 80 tys? Chyba czują pismo nosem... Ciekawe jak w kontekście takich podwyższonych zużyć oleumu,będą się plasowały silniki 1.6 DiG-T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Spójrz Jacku do działu Juke na naszym forum, gdzie właśnie poruszają podobny temat o nadmiernym zużyciu oleju w 1.6 DIG-T. Do tego dochodzą problemy z rozrządem, które tamten silnik miał też wcześniej w Juke (na zagranicznych forach można poczytać), a które nie wiadomo czy wyeliminowano obecnie. Miejmy nadzieję, że wyeliminowano, a nasze problemy też są tylko jednostkowe. Edytowane 11 Października 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 W dziale Juke Już o tym wspominają . O Colins mnie wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Jeszcze należałoby wspomnieć o przebiegach naszych dziwnych motorków. Bo Jacko ma chyba koło 30 tys.km i mu zaczął łykać, Else pewnie ma mniej więc mu nie łyka, a ja tymczasem mam symboliczne 12000 km więc mi przybywa. Tzn. przybywało do pewnego czasu, teraz nie łyka, więc mam zapewne etap przejściowy, po czym zacznie łykać jak u Jacka. Biorąc po uwagę ten tylko parametr należy przyjąć, że góra 100 tys.km i będziemy pukać do Nissana po nowe silniki. Else ma coś ok 37kkm czyli zaraz 2-gi przegląd. Kto ma więcej niech napisze, czy są jakieś problemy z olejem w 1.2 DIG-T ... Tylko wolałby aby był to stały bywalec na forum a nie Newbie Na początku "przybywało" bo był przelany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Ranger ale mi mniej odparowuje 5W50 jak w pierwszym roku użytkowania mego silnika na 5W30 Ranger śmiejesz się z Milicjanta a skrzynia ma badziewiasta France pracuje jak złoto na nim Edytowane 11 Października 2015 przez Edek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ooo, to zwracam honor Else. Wobec tego należy sądzić, że skoro Twój wóz jeszcze się nie rozpadł ani oleju nie pożera, to może nasze zrzędzenie dotyczy tylko jednostkowych przypadków. Ponieważ jednak ja lubię zrzędzić na wszystkich i wszystko więc napiszę, że pewnie Twój QQ był składany jeszcze w czasach, gdy jego montażem nie zajmowali się jeszcze uchodźcy, a roboty nie były wyklepane jak teraz. Bo potem było już tylko gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elsebo Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 :D To może być dobry trop... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 1.2 robią już od dawna i od dawna montują w Reniach. To raczej nie to Colinsie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Eliseee,mam ponad 27 tys i olej znika.Po 3 tys,mam pół bagnetu,oczywiście połowa między kreskami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Jacko a nalewasz do max?? I po 3000km jest połowa na bagnecie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 1.2 robią już od dawna i od dawna montują w Reniach. To raczej nie to Colinsie . W Renówkach też spotkali się z tym problemem. Gdzieś tu wyżej wrzucałem nawet link do polskiego forum Megane (z którego zresztą tak trochę ogródkami, ale do Was przybyłem ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AK47 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Dają 5 lat gwarancji wraz z przeglądami za 1 zł.i to jest chyba powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ubytek oleju,już pierwszy,zauważyłem po pierwszym przeglądzie ,ponad 17 tys miałem wtedy.I zauważyłem to po wymianie na ELF-a,miałem max a nagle po iluś tam km(nie zwróciłem uwagi na przebieg) na bagnecie ubyło!dolałem resztkę z bańki,a że było mało dokupiłem 1 L i dolałem...cały litr!!! W tedy było max.Zaznaczyłem sobie to zerowym przebiegiem na liczniku B.Od tej pory przejechane mam ponad 3400km i na bagnecie jest połowa,powiedziałbym nawet że ciut mniej niż połowa! Skoro w tedy na bagnecie był mniejszy ubytek,a weszło ponad litr,to śmiem twierdzić,że ubytek mam rzędu ok,1l na 1000km!!! Rozpędziłem się...może mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 To nie dobrze a olej masz Elf 5W40 tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 No niestety,taki jak Twój...5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Elf Evolution SXR 5W40 - też go mam w silniku już przez prawie 9000 km bez najmniejszych ubytków. Osobiście choć bardzo się staram zgłębić temat, to nie wiem dlaczego ten sam silnik, a zużycie olejów różne u różnych ludzi. Na jednym tylko zagranicznym forum znalazłem, że u kogoś na pierwszym cylindrze był założony wadliwy tłok. Nie wiem dokładnie czy to była wina samego tłoka czy pierścieni. W każdym razie tak to ktoś opisał i dlatego silnik żarł olej. Ale przecież niemożliwe żeby u wszystkich było tak samo. Sam już nie wiem w czym rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Może od Dacii założyli Albo od Taty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfi Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Ja pierdzielę, jak tak sie Was poczyta,to odchodzi mi ochota na QQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) Żeby jeszcze Nissan chciał poczytać. Z drugiej strony Elfi, piszemy raczej o pojedynczych przypadkach więc masz dużą szansę, że problem Ciebie ominie. Albo może inaczej - wymień jakiś konkretny model samochodu innej marki, a ja znajdę Ci jego wady. Bo takiego bez wad jeszcze nikt nie wymyślił. Edytowane 11 Października 2015 przez colins Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranger Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Zwłaszcza, że tzw. apetyt na olej jest domeną bardzo wielu samochodów, w tym w szczególności z ulubionego przez Polaków koncernu, który dziś dodatkowo ma jeszcze inne problemy . Teraz już wiadomo czemu producenci tak przywiązują wagę do norm ekologicznych w olejach :) . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi