Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No to ja już zgłosiłem,branie oleju,brak alarmu,szarpanie sprzęgła.

W poniedziałek na serwis.

Będziemy kibicować i czekamy na relację. :dribble:

PS.

Właśnie w TV widziałem reklamę nowej KIA Ceed. "Teraz już z silnikiem 1.0 Turbo!"  :devil:

Możemy chyba powoli zaczynać mówić, że my w QQ mamy duże silniki. :D

Edytowane przez colins

Co do szarpania sprzęgła,to w czasie jazdy pan z serwisu zauważył,że występuje to na prawie wszystkich biegach.Powiedział również aby zatankować 95 shell nitro+ ,mieli już takie przypadki i działo się tona wskutek prawdopodobnie przytkania układu paliwowego,a nitro dobrze myje i po takim zabiegu wszystko wracało do normy.

Czasami też tak ma,że nim szarpie na jałowym.Naleję i zobaczę,przekonam się dość szybko,bo już księgowy podgląda.

Spróbować nie zaszkodzi. Kupiłbym jeszcze na Twoim miejscu jakiś środek do czyszczenia wtryskiwaczy wlewany do zbiornika (Edziu strzel z nazwy ;)) i przegonił auto kilkanaście kilometrów z wysokimi obrotami. 

Czasami też tak ma,że nim szarpie na jałowym.Naleję i zobaczę,przekonam się dość szybko,bo już księgowy podgląda.

Powiem tak - też mam czasami takie szarpanie. Porównałbym je do takiego jak wypada co któryś zapłon. Do tego wskazówka obrotomierza porusza się skokowo w rytm tych "wyskakujących zapłonów". Wspominałem o tym w ASO, powiedzieli żeby przypomnieć następnym razem to zobaczą czy nie ma zapisanych jakiś błędów. Dodam, że mam wrażenie, że częściej to się dzieje przy niższych temperaturach - coś jakby silnik sobie nie radził z wolnymi obrotami na ssaniu.

Edziu strzela -Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy benzyny STP !!!!

1442_img1_1a5534b3cf30204e54711ed5245680

Dostępna na każdej stacji BP i Orlen  :P

Edytowane przez Edek01

Dzięki Edziu w imieniu swoim i Jacka.

Swoją drogą stosowałem kiedyś właśnie takiego STP w jednym z samochodów.

No i... nic nie pomógł. :D Na szczęście też nie zaszkodził więc lać można bez obaw. :spoko:

O STP myślałem,jako,że pomógł mi w Note.Tak,tak,Silnik od jakiegoś czasu fundował mi kangury,po zastosowaniu jak ręką odjął.

Dzięki Edziu w imieniu swoim i Jacka.

Swoją drogą stosowałem kiedyś właśnie takiego STP w jednym z samochodów.

No i... nic nie pomógł. :D Na szczęście też nie zaszkodził więc lać można bez obaw. :spoko:

No co Ty, niektórym auta potrafią odfrunąć po tym specyfiku, a że Ty lałeś go do Vaga to...

umarł.

STP stosuje od lat i bardzo go sobie cenie, zawsze odtykał wtryski czy to w benzynie czy dieslu  :)

Ale to aż dziw bierze że Jackowi wtryski się pozatykały, co to za silnik że już takie cuda wychodzą  :wacko:

No co Ty, niektórym auta potrafią odfrunąć po tym specyfiku, a że Ty lałeś go do Vaga to...

umarł.

Mylisz się Grzmocie. Lałem go do Meganki, którą kiedyś powoziłem.

Mylisz się Grzmocie. Lałem go do Meganki, którą kiedyś powoziłem.

Ale tu chodzi o efekt placebo :D a Reni to nic już nie pomoże, zwłaszcza półśrodki :)

W Reni szwankowała jedynie elektronika - Jak to w Reni. Silnik natomiast był nie do zarżnięcia.

W Vagu szwankował silnik - jak to w Vagu. Reszta się trzymała.

W Nissanie szwankuje i to i to. :devil:

Biorąc pod uwagę moje wcześniejsze doświadczenia z silnikami reniowymi napiszę jak zwykle przekornie.

Niepotrzebnie Nissan grzebał w dobrych dotychczas reniowych silnikach, bo chyba coś popsuł. :devil:

Jakoś dziwnie się ostatnio zgadzamy Edziu. :D Chyba cisza przed burzą. :P

Dodam, że mój egzemplarz jakoś specjalnie na razie nie szwankuje. Jednak wyciągam wnioski na podstawie lektury forum.

No i widzę, że niektóre problemy pojawiają się stanowczo za wcześnie. Bo np.duże zużycie oleju w nowych silnikach nie powinno mieć miejsca. A widzę, że problem ten pojawia się coraz częściej zarówno w 1.2 jak i 1.6 DIG-T.

A teraz wpadną NINJA z Nissana i zrobią z nami porządek.

Bo swoimi wpisami zrobiliśmy Nissanowi niezłą antyreklamę. :devil:

18nd45zwkpkazjpg.jpg

Edytowane przez colins

Ja zastanowiłbym się nad zmianą stacji benzynowej, może z paliwem coś nie ten teges.

Jak mają nie spalać oleju jak olej rozrzedzony paliwem nie smaruje to i pierścienie zjada ,ale to jest w większości marek w silnikach z Turbo.

I tu się nie zgodzę! Jeździłem przez parę lat Skodą Octavią z silnikiem 1,8T 20V. Kupiłem kiedy miała ok. 130 kkm a sprzedałem przy 200 kkm i z silnikiem nic się nie działo. Z tego co wiem obecny posiadacz ma ok 300 kkm i ciągle ją sobie chwali. To był znakomity silnik, skonstruowany zresztą przez Audi.

Edytowane przez Yan_2007

To była już teraz niemal legendarna turbobenzyna 1.8 ze stajni VAG.

Gdy swego czasu siedziałem na forum Audi (tak, tak, Audi też kiedyś miałem :P), to o silniki 1.8 T niemal się zabijali, a każde auto które pojawiło się na giełdzie, schodziło na pniu. Ale to była epoka kiedy silniki i ogólnie auta projektowali inżynierowie, a nie księgowi jak teraz.