Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przeginajcie.

Dzisiaj dostałem info z serwisu o kolejności diagnozy.

Najpierw sondą z kamerą sprawdzą gładź,a później wyjmą tłoki,czy przypadkiem pierścienie zgarniające nie są zatarte

No, no, robi się ciekawie. A co jeśli wyjmą tłoki i pierścienie będą OK? Złożą wszystko do kupy i oddadzą samochód mówiąc, że nie zauważyli żadnych nieprawidłowości? Osobiście miałbym w takim wypadku pewne obawy. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić ponownego złożenia silnika przez serwis z fabryczną dokładnością. 

No, no, robi się ciekawie. A co jeśli wyjmą tłoki i pierścienie będą OK? Złożą wszystko do kupy i oddadzą samochód mówiąc, że nie zauważyli żadnych nieprawidłowości? Osobiście miałbym w takim wypadku pewne obawy. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić ponownego złożenia silnika przez serwis z fabryczną dokładnością. 

Nie no,pod tym względem nie są chyba laikami

Już to chyba gdzieś na forum opisywałem, że kiedyś był problem z braniem oleju w pierwszych silnikach VVT-i Toyoty. Niby nie było akcji serwisowej, ale robili to nawet po gwarancji. W Corolii rodziców po remoncie w 4 roku życia, nie było żadnych problemów przez kolejne 8 lat, kiedy poszła dalej do ludzi.

Edytowane przez myszorek

Po tym co piszecie ostatnio, a spotkać też można na zagranicznych forach (problemy z silnikami, ładowaniem, wariującą elektroniką itd.) muszę chyba stwierdzić, że mój egzemplarz nie jest jednak tym składanym na poniedziałkowym kacu. Silnik oleju nie bierze, a wszystko inne też działa tak jak powinno.

Jakaś taka tymczasowa sielanka. :whistle: Pewnie cisza przed burzą. :D

Po tym co piszecie ostatnio, a spotkać też można na zagranicznych forach (problemy z silnikami, ładowaniem, wariującą elektroniką itd.) muszę chyba stwierdzić, że mój egzemplarz nie jest jednak tym składanym na poniedziałkowym kacu. Silnik oleju nie bierze, a wszystko inne też działa tak jak powinno.

Jakaś taka tymczasowa sielanka. :whistle: Pewnie cisza przed burzą. :D

Spokojnie... Twój jest nieco młodszy :D :D

sprawdzajcie poziom oleju w 1,2 DIGt raz na tydzień bo się zdziwcie. We wrześniu miałem stan trochę poniżej połowy. Pojechałem do trójmiasta i potem zakorkowana warszawa przez miesiąc - tydzień temu sprawdzam - poniżej minimum. Dolałem ok 300 ml. i jest w połowie. Wycieków pod autem w garażu nie zauważyłem.  

sprawdzajcie poziom oleju w 1,2 DIGt raz na tydzień bo się zdziwcie. We wrześniu miałem stan trochę poniżej połowy. Pojechałem do trójmiasta i potem zakorkowana warszawa przez miesiąc - tydzień temu sprawdzam - poniżej minimum. Dolałem ok 300 ml. i jest w połowie. Wycieków pod autem w garażu nie zauważyłem.  

Vgli,raczej udaj się do serwisu.Trzeba to nagłaśniać,bo później odwrócą się tyłem,a od kreski do kreski na bagnecie to jest 1.2 L

Nic prostszego! Samochód musi stać aż do lekkiego wystudzenia.Pomiar zawsze robiony w jednym,poziomym miejscu.W tedy masz dokładne odniesienie.

Zgadza się co do warunków, ale bagnet jest tak zrobiony, że olej się po nim rozpływa. W Toyocie bagnet był ponacinany w krateczkę i zostawał wyraźny ślad, dokąd sięga olej. 

No przecież na bagnecie widać dokładnie!

Wystarczy bagnet po wyjęci przetrzeć papierem,szmatką i powtórnie włożyć imasz pomiar!Dokładnie widać przedział suche-zaolejone!