Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Może oni postanowili pozbyć się szybciej problemu? 

po prostu odstąpili problem klientowi???

Na zagranicznych forach parę osób pisało o wadliwe zmontowanych pierścieniach na którymś z tłoków.

Ale w takim przypadku miałbyś raczej problem od początku z tym olejem. A przecież początkowo Ci nie brał oleju, z tego co pamiętam. Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć w wadę produkcyjną w sytuacji, gdy składa to robot/maszyna (chyba?).

Osobiście mam jeszcze jedną tezę na tę okoliczność. Daleko wysuniętą zaznaczam.

A mianowicie stosowanie nieodpowiednich olejów silnikowych, w wyniku czego zapiekają się pierścienie tłokowe. I stąd potem branie oleju.

Dlatego właśnie renówka w bliźniaczych silnikach zaleca stosowanie olejów niskopopiołowych.

Ale to tylko takie moje przypuszczenie, które nie musi wcale być prawdą.

I tu Colinsie nie do końca masz rację ,a wiara Twa , w maszyny zadziwia  :whistle:

A jak myślisz, jeśli nissan zna juz rozwiązanie problemu w nowszych silnikach ,czyż nie oznacza to że problem był?  :devil:

Nie tną ,tylko czekają aż poziom tak spadnie ,że już nic nie pomoże. Na to wychodzi.

Taaaa,poziom tak spadnie,że silnik padnie.A później wina na klienta,że oleju nie pilnował.

A skąd Manixio wiesz, że Nissan wie i rozwiązanie zna? :devil:

Gdyby znał, to by tak nie czarował w przypadku silnika Jacka, tylko wymienił i już.

Naprawdę ?

oni muszą mieć "grubo" by centrala łyknęła,tak już jest.

Ni dy rydy na milicjancie. :D

I tu pies pogrzebany  :devil:

No dobra Manixio. Więc spytam z drugiej strony. ;)

Skąd Ty wiesz, że Nissan wie?

Bo ja z kolei wiem, że ten problem nie jest do końca zażegnany i nowsze egzemplarze też potrafią sobie łyknąć oliwy w nadmiarze.

Tak sobie przynajmniej wmówiłem. :D

Bo Nissan dopuszcza przecież "zwykłe" oleje ACEA A3/B4.

Skoro jednak można zastosować "czyściejszy" olej, to dlaczego sobie (silnikowi) żałować. :P

Tak sobie przynajmniej wmówiłem. :D

Bo Nissan dopuszcza przecież "zwykłe" oleje ACEA A3/B4.

Skoro jednak można zastosować "czyściejszy" olej, to dlaczego sobie (silnikowi) żałować. :P

Niech zgadnę ,bo ma łańcuch?

Lepkość pozostaje bez zmian Manixio. W każdym przypadku olej o lepkości 5W40 (dla silnika 1.2 DIG-T) więc dla łańcucha rozrządu będzie chyba bez różnicy, że olej będzie niskopopiołowy.

To czemu ,dla niektórych silników , jest nie dozwolony ,skoro to to samo ,tyle że jeszcze lepsze?

To do mnie Manixio było? 

Bo jeśli chodzi o oleje niskopopiołowe, to do których nowych silników są niedozwolone?

Różnią się jedynie obniżoną zawartością popiołów, siarki, fosforu itd., co w praktyce pozwala im spalać się czyściej i wolniej zapychać filtry cząstek stałych czy katalizatory. Pozostałe parametry czyli lepkość dynamiczna, temperatura zapłonu itd. są takie same jak w olejach wysokopopiołowych (myślę tu o olejach spełniających normę ACEA C3).

Ogólnie w normie ACEA C3 zawiera się norma ACEA A3/B4 więc nie widzę tu żadnego problemu w zalewaniu silników 1.2 DIG-T takim niskopopiołowym olejem.

Dopiero norma ACEA C1 i C2 różni się znacznie od ACEA A3/B4, bo oleje spełniające te normy, to oleje "lekkobieżne", które nie nadają się do silników 1.2 DIG-T.

Jeśli natomiast chodzi o normę ACEA C3, to znam przynajmniej dwóch forumowiczów, którym ASO zalała silniki taką oliwą.

A nie , ja tez nie widzę problemu. Tyle że np .ford ,jak pamiętam zalecał Oleje klasy ACEA C1 o lepkości HT/HS ≥ 2,9 mPa*s ,gdzie np: nasze reno/nysa Oleje klasy ACEA C4 o lepkości HT/HS ≥ 3,5 mPa*s 

O znalazłem w zakładkach

http://www.e-autonaprawa.pl/artykuly/3516/niskopopiolowe-oleje-silnikowe.html

"Oleje do samochodów osobowych

W tym sektorze olejowego rynku różne wymagania wielkich producentów samochodów spowodowały utworzenie aż czterech norm od ACEA C1 po C4.

Oleje klasy ACEA C1 o lepkości HT/HS ≥ 2,9 mPa*s zapewniają oszczędność  paliwa ≥ 3,0%  i są preferowane przez koncern Forda w Europie, a zalecane do silników Diesla Mazdy, Forda i Jaguara.

Oleje klasy ACEA C2 o lepkości HT/HS ≥ 2,9 mPa*s zapewniają oszczędność paliwa ≥ 2,5% i są preferowane przez koncerny Fiat i PSA (Peugeot, Citroën).

Oleje klasy ACEA C3 o lepkości HT/HS ≥ 3,5 mPa*s zapewniają oszczędność  paliwa ≥ 1,0%, a są preferowane m.in. przez koncerny BMW, MB, VW.

Oleje klasy ACEA C4 o lepkości HT/HS ≥ 3,5 mPa*s zapewniają oszczędność paliwa ≥ 1,0% (dla klas lepkości SAE xW-30), są preferowane przez koncern Renault-Nissan i firmy montujące jego silniki w swych samochodach 
(np. Suzuki)."

Oj długo .............................................................................. :rofl:

Tak dla ciekawostki u mnie HTHS 4.4 to tam łańcuch ma jak pączek w maśle  :D