Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie tak jak pisałem wyżej ACEA C1 i C2, to oleje lekkobieżne czyli z obniżoną lepkością. Z nimi trzeba ostrożnie - ogólnie nie nadają się do silnika 1.2 DIG-T (nie wiem jak do innych benzynówek Nissana, ale chyba też nie).

Oleje klasy ACEA C3 i C4 mają natomiast lepkość dynamiczną taką samą jak klasy ACEA A3/B4 więc nie widzę tu przeciwwskazań w użyciu ich w naszych silnikach.

Z tym, że należy jeszcze wziąć pod uwagę, że oleje klasy ACEA C3 (i C2), to oleje mid saps czyli ze średnią zawartością popiołów.

A oleje klasy C4 (i C1), to low saps czyli oleje praktycznie bezsiarkowe (z możliwie niską zawartością popiołów).

Dla silnika 1.2 DIG-T z tej grupy "C" możemy w zasadzie zalać tylko olej klasy ACEA C3. Z tej prostej przyczyny, że poza trochę obniżoną zawartością popiołów pozostałe parametry ma zgodne z klasą ACEA A3/B4 (zalecaną w instrukcji przez Nissana). Producenci skwapliwie to wykorzystują i na opakowaniu oleju klasy ACEA C3 często podają informację, że może być także stosowany do silników, w których wymagana jest klasa ACEA A3/B4. A ma to istotne znaczenie w przypadku gwarancji - serwis niech widzi, że przywieziony przez nas olej spełnia też ich zalecenia z instrukcji. Osobiście właśnie szykuję się do przeglądu i kupiłem olej, który spełnia zalecenia Nissana dla tego silnika czyli SAE 5W40 ACEA A3/B4 + C3. W ten sposób będzie wilk syty i owca cała. Spełnię wymogi ASO, a jednocześnie będę miał olej ze średnią zawartością popiołów. Za co powinien podziękować silnik i katalizator, który będzie dłużej czysty. Tak mi się przynajmniej wydaje. :D Jeśli chodzi o olej klasy ACEA C4, to nie mógłbym go zawieźć do ASO. Z tej prostej przyczyny, że o ile ACEA C3 pokrywa się z grubsza z wymaganą przez instrukcję Nissana normą ACEA A3/B4 (bo ma tylko trochę obniżoną zawartość popiołów), to ACEA C4 już nie i nie ma takiego oleju, który miałby na naklejce napis ACEA A3/B4/C4 (bo olej wysokopopiołowy nie może przecież być jednocześnie olejem niskopopiołowym :D).

TUTAJ jeszcze prosty opis klasyfikacji.

.Rura na wylocie jest w sadzy,to raczej normalne,ale sadza jest tłusta i lepka.

To, że rura jest tłusta i lepka może świadczyć o tym, że sprężarka wywala olej do wydechu (tak jak pisałem wcześniej), gdyby silnik palił olej (nieszczelność pierścieni) kolor spalin przy dodaniu gazu byłby charakterystyczny dla tego zjawiska ( kopciłby ).  

Jeżeli moje przypuszczenia miałyby się sprawdzić, wówczas problemem nie będzie ilość popiołu w oleju, tylko resurs między wymianami oleju w silniku. Kanały dolotowe doprowadzające olej do smarowania są bardzo małe i przy nieznacznym zanieczyszczeniu oleju zatykają się i pada wówczas sprężarka co objawia się tak dużym zużyciem oleju. Ale to tylko moje przypuszczenie,  a czas pokaże jak jest naprawdę.

Edytowane przez Burgi

Sam jestem ciekaw co tam spece z ASO stwierdzą w związku z Jacka silnikiem. Choć pewnie i tak nie będą chcieli zdradzić.

Odnośnie walenia sadzą przez benzynowe silniki z wtryskiem bezpośrednim można coś poczytać np. TUTAJ. Ogólnie czarna rura wydechowa w tych silnikach to norma.

A TUTAJ o problemach z odkładającym się nagarem w tego typu silnikach.

Mam na tyle dobre układy z chłopakami z ASO,że na pewno mi powiedzą,a poza tym chciałbym widzieć to co oni na endoskopie

Zmieniać olej po 2.000 kilometrów od nowości czy nie? Zmieniać nie zmieniać? Z filtrem czy bez? A może jednak zmienić? Wlać olej w/g instrukcji, czy z mniejszą zawartością popiołów? A może dać sobie spokój do I przeglądu. W/g starej szkoły powinno się zmienić. A może jednak nie zmieniać? Oto są pytania.

Edytowane przez Zając

Zmieniać olej po 2000 tyś. kilometrów od nowości czy nie? Zmieniać nie zmieniać? Z filtrem czy bez? A może jednak zmienić? Wlać olej w/g instrukcji, czy z mniejszą zawartością popiołów? A może dać sobie spokój do I przeglądu. W/g starej szkoły powinno się zmienić. A może jednak nie zmieniać? Oto są pytanie

Na pewno nie zaszkodzi ,choć ja nigdy nie zmieniałem ,jeśli nie było takiego zalecenia.Jeśli już ,to oczywiście że z filtrem.

Tak jak pisze manix, jeżeli chcesz dłużej jeździć tym samochodem warto wymienić olej+filtr po 2 tys. kilometrów. Koszt (ok. 400 zł w serwisie) na cały okres eksploatacji nie jest porażający. W motocyklu wymieniam olej i filtr co 6000 km, bo taki jest resurs i nie narzekam, gdzie koszt oleju i filtra jest podobny.

Nie zmieniałem  - nie widzę sensu. Nie ma to żadnego wpływ nu okres przez jaki będę posiadał samochód.

Ale jak chcesz to zmieniaj - zaszkodzić nie zaszkodzi.

A przy okazji hihih "2000 tyś. kilometrów" - 2000 tysięcy [o ile tyś. oznacza tysiąc - choć dziwny skrót - jakbyś pisał tyśąc, kto wie kto wie do jakiej szkoły chodziłeś hihihi], a więc 2000 tysięcy to 2 000 000km (2 miliony) - oooo po takim przebiegu to już nie będziesz miał w czym zmieniać.

Tak jak pisze manix, jeżeli chcesz dłużej jeździć tym samochodem warto wymienić olej+filtr po 2 tys. kilometrów. Koszt (ok. 400 zł w serwisie) na cały okres eksploatacji nie jest porażający. W motocyklu wymieniam olej i filtr co 6000 km, bo taki jest resurs i nie narzekam, gdzie koszt oleju i filtra jest podobny.

Czyżby w serwisie potaniało?

Bo gdy ja zapytałem z pół roku temu o taką wymianę oleju po przejechaniu kilku tysięcy km (od nowości), to walnęli mi cenę za sam olej koło 400 zł + filtr oleju 130 zł. W rezultacie zmieniłem ten olej po 3000 km, ale pojechałem ze swoim. Wlali bez gadania.

Na początku grudnia będę jechał na pierwszy przegląd gwarancyjny i znów kupiłem swój olej. Kupiłem także filtr oleju za - uwaga - 35 zł (markowy Purflux). 

W zeszłym tygodniu pytałem (na prośbę kolegi) w serwisie ile kosztuje wymiana oleju z filtrem do QQ 1,6 DIG, podano mi, że w 400 zł się zmieści.

Tematu nie drążyłem, bo wydawało mi się, że to uczciwa oferta.

Było za dużo o jedno zdanie,

Więc było i kasowanie....

:D

Dzisiaj raniutko zadzwonił do mnie pan z serwisu Bielsko z ofertą przedłużenia gwarancji na kolejne 2 lata (do 5)

Ale odpowiedziałem mu,że wszystko zależy od tego czy będę jeszcze miał Qashqai'a i opisałem mu problem z silnikiem.Odpowiedział mi ni mniej ni więcej,że Qashqai ma taką normę zużycia oleju! Do 0.5 l na 1000 km i nic z tym nie zrobię.

Dzisiaj raniutko zadzwonił do mnie pan z serwisu Bielsko z ofertą przedłużenia gwarancji na kolejne 2 lata (do 5)

Ale odpowiedziałem mu,że wszystko zależy od tego czy będę jeszcze miał Qashqai'a i opisałem mu problem z silnikiem.Odpowiedział mi ni mniej ni więcej,że Qashqai ma taką normę zużycia oleju! Do 0.5 l na 1000 km i nic z tym nie zrobię.

A ile sobie zaśpiewał za dodatkowe 2 lata gwarancji? 

Powiedzcie mi, czemu po 2 tys. kilometrów dobrze jest wymienić filtr i olej? Przy odbiorze auta w ASO nic mi o tym nie wspominali. Ale czytam wasze posty i się zaczynam zastanawiać, czy tego nie zrobić. Co to daje i dlaczego już po tak krótkim przebiegu należy to zrobić? Na razie mam na liczniku 1500 km :whistle:

Kiedyś był taki wymóg ze względu na docieranie.Od wielu lat technologia sprawiła że takich wymian się nie przewiduje,ale niektórzy trwają przy zasadzie ,że na zimne lepiej dmuchać i wymieniają.

Jest też pogląd,źe fabryka na docieranie leje pół syntetyczne oleje więc trzeba zmienić.Gdzieś jednak czytałem ,że auto trafiając do sprzedaży ma już olej właściwy.

"A ile sobie zaśpiewał za dodatkowe 2 lata gwarancji?"

Zapewne zgodnie z cennikiem NIssana: 2910,00

Ja bym brał (i mam, ale akurat była akcja, że dawali gratis. Gdyby nie gratis też bym wziął).

Szczególnie teraz gdy na poniedziałek mam pierwszy przegląd i do listy:

- nie działająca lampka

- skrzypienie układu kierowniczego

- źle tryskająca jedna dysza spryskiwacza (pierdoła)

doszła awaria regulacji odcinka lędźwiowego fotela kierowcy.

Nawet nie miałem pojęcia, jakie to ma znaczenie. Od jakiegoś tygodnie codziennie boli mnie w krzyżu. Kurde, z czego myślałem? Zacząłem regulować odcinek lędźwiowy może tak, a może tak,  a może inaczej i zero różnicy. Potem oglądam i porównuję z fotelem pasażera - wajcha się rusza, ale zero efektu.

Ciekawe czy coś wyskoczyło, połamało czy coś jeszcze i czy zrobią to na gwarancji.

Mam cicha nadzieję, że w końcu te usterki się uciszą i zapomnę o tm złym wrażeniu jakie robi na mnie niessan - ale na ten moment chyba bym nie chciął znów nissana.

Edytowane przez Karminadel

Z tą lampką sprawdziłeś źaròwkę i przełącznik?

Nie brać tej gwarancji w przypadku silników turbo,hardcor .Teraz dają ja do suvów gratis

No więc tak: oferta była promocyjna,nie wiem czy ogólna,czy skierowana imiennie,ale opiewała na...1000zł!

Colinsie,nikt się nie wycofuje.Ja opisałem rozmowę z panem z serwisu w Bielsku,a serwisuję w Dąbrowie Górniczej więc rozmowa z Bielskiem nie była w jakimkolwiek stopniu zobowiązująca,Dalej czekam na telefon z DG,coś długo idzie ten laparoskop...z Chorzowa do Dąbrowy   

Jacko,

za 1000zł za dodatkowe 2 lata to ja też byłbym zainteresowany.

Ja patrzę w "cennik promocyjny"

http://www.nissan.pl/content/dam/services/PL/prices_brossure/prices/EW_website_PL.pdf

Mamy:

- 1000zł - +1rok

- 2100zł - + 2 lata (limit 100.000km)

- 2555zł - + 2 lata (limit 100.000km)

dzwoniłem do Nissana Polody i próbowałem coś z tego urwać - niestety bezskutecznie - twierdzili że ten "produkt' to ubezpieczenie i mają na tym minimalne marże...hmmm