colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 No więc tak: oferta była promocyjna,nie wiem czy ogólna,czy skierowana imiennie,ale opiewała na...1000zł! Colinsie,nikt się nie wycofuje.Ja opisałem rozmowę z panem z serwisu w Bielsku,a serwisuję w Dąbrowie Górniczej więc rozmowa z Bielskiem nie była w jakimkolwiek stopniu zobowiązująca,Dalej czekam na telefon z DG,coś długo idzie ten laparoskop...z Chorzowa do Dąbrowy No to dobrze. Oby tylko na jakimś etapie im się nie odwidziało. Bo taki zapis o normie 0,5 l/1000 km rzeczywiście jest w instrukcji. Co można uznać za niezły żart, bo w zasadzie oleju nie musielibyśmy wymieniać wcale przy takim zużyciu, a jedynie dolewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Nie będę się upierał,przy tej kwocie,być może było to na rok,zbyt byłem rozkojarzony tą całą rozmową,aby jakoś przywiązywać do tego wagę.Mają jeszcze do mnie dzwonić. Powiedziałem mu ,że na razie nie jestem zainteresowany bo nie wiadomo,czy będę dalej jeździł Nissanem i zaczęła się w tedy rozmowa o silniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Zabawię się we wróżbitę - myślisz o Maździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Choć powiem szczerze,Qqłka bardziej mi się podoba i jeździ mi się super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Bądź dobrej myśli. Dostaniesz nowy silnik i będziesz miał znów nówkę sztukę. Czego z całego serca Ci życzę i trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jeśli 0.5l na 1000 km jest normą to gdzie sens i logika kupowania Hyper drogiego oleju jak zaraz trzeba będzie dolać????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A ktoś musi dolewać poza Jackiem? Bo ja nie słyszałem. Ja w każdym razie nie muszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karminadel Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Z tą lampką sprawdziłeś źaròwkę i przełącznik? Lampką już była raz sprawdzana i elektryk zakwalifikował ja do wymiany. I czekam i czekam i czekam i chyba zapomnieli. Efekt jest taki, że jak się ja naciska to na chwilę błyśnie. Myślałem, że tylko blaszki podgiąć - ale elektryk zakwalifikował do wymiany. Wiadomo ASO nie jest od naprawiania - a od wymienienia. Póki na ich koszt - to mogą wymieniać. Mieli zadzwonić - ale chyba o mnie zapomnieli. Tylko sprawa z lapmką nie była "na protokół" czy zlecenie - więc może w ich systemie nic nie zaczęli z tym robić. To teraz już podam oficjalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
njacek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ja na razie też nie dolewam, ale przejechane mam dopiero 14 tyś km. I albo nie ubyło, albo ubyło tak nieznacznie, że nie widzę różnicy. Inna sprawa, że w instrukcji obsługi są rysunki tego jak wygląda bagnet w zależności od wersji silnika. I ja mam 1,2 i wg mnie w instrukcji jest inny bagnet niż ja mam. I generalnie ten bagnet jest taki "usrany" cały Uprzedzając pytania: tak, sprawdzam po tym jak samochód postał pare godzin i tak najpierw wyciągam i wycieram, a potem sprawdzam jeszcze raz. Efekt jest taki jak w załączonym zdjęciu? Też macie taki ufajdany i też taki typ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Też taki typ Co do ufajdania,to nie wiem dokładnie o co Ci chodzi.Jest ubrudzony olejem,ale to norma,natomiast nie ma osadu i przypalenia z oleju.Po wytarciu jest czysty Jeśli 0.5l na 1000 km jest normą to gdzie sens i logika kupowania Hyper drogiego oleju jak zaraz trzeba będzie dolać????? Dokładnie o tym samym myślałem,i zastanawiałem się jak to by było.Jazda do Chorwacji,jazda po Chorwacji i powrót...raptem można przekroczyć 4 tys km.Trza by było brać bańkę oleju!,jak w dwusuwie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Njacek, taki czarny olej zrobił mi się po pierwszej dłuższej wycieczce, gdy przegoniłem QQ po autostradzie. To był właśnie jeden z powodów, że wymieniłem olej po 3000 km. Zalałem nowym i ten już tak bardzo nie ściemniał (przejechałem od tego czasu 9000 km). Z tym, że należy mieć na uwadze, że szybkie ciemnienie oleju nie jest jakimś wyznacznikiem jego zużycia. Szczególnie w silnikach z bezpośrednim wtryskiem (jak nasze, o dieslach nie wspomnę). Niepokoi mnie natomiast co innego na tej Twojej fotce. Czy ten Twój bagnet jest taki ufajdany nawet po wytarciu? Chodzi o te czarne smugi powyżej miejsca pomiarowego, które wyglądają na tym zdjęciu jak jakiś nagar. A to nie powinno mieć miejsca i świadczy o przepracowaniu oleju. Jeśli to rzeczywiście nagar, to podobny syf masz też pod pokrywą zaworów. Jeśli chodzi o bagnet, to mam taki sam. Ale metalicznie czysty po wytarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 I tu Edzik na rację,ale zauważ że ,zarówno Colinsio jak i Strider nie narzekają na branie oleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Bo dobry olej, często zmieniany, w tym silniku to podstawa. Na szczęście chyba zdążyłem to zauważyć w porę. A po swoim przykładzie i tym, który wyżej wrzucił njacek widzę, że olej zalewany w fabryce nie jest najwyższych lotów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
njacek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Niepokoi mnie natomiast co innego na tej Twojej fotce. Czy ten Twój bagnet jest taki ufajdany nawet po wytarciu? Chodzi o te czarne smugi powyżej miejsca pomiarowego, które wyglądają na tym zdjęciu jak jakiś nagar. A to nie powinno mieć miejsca i świadczy o przepracowaniu oleju. Jeśli to rzeczywiście nagar, to podobny syf masz też pod pokrywą zaworów. Jeśli chodzi o bagnet, to mam taki sam. Ale metalicznie czysty po wytarciu. No właśnie to jest zdjęcie po wytarciu. To nad obszarem pomiarowy na żywo wygląda jak zwykły olej - tylko zetrzeć nie mogę. Tzn to ma "zerową" grubość. Co z tym zrobić? W sensie nie o bagnet się martwię, a o resztę. Edytowane 25 Listopada 2015 przez njacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Proponowałbym wymianę oleju. Pewnie ktoś zaraz doradzi też jakąś płukankę. Musisz liczyć się z tym, że skoro taki osad jest na bagnecie, to na innych częściach silnika też będzie. Ogólnie stwierdzam, że strasznie syfiaste są te silniki (w sensie generowania wszelakich dziwnych produktów spalania). W oleju błoto, z rury sadza. Nowoczesność, kurna ich mać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
njacek Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Proponowałbym wymianę oleju. Pewnie ktoś zaraz doradzi też jakąś płukankę. Za miesiąc mam przegląd, to już pewno przeczekam ten miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Zmotywowałeś i mnie do przeglądu. Jutro dzwonię i też się umawiam na ten po pierwszym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Colins ty u siebie w porę to zauważyłeś nie ubywanie a przybywanie oleju ! Już ci nie przybywa oleju???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colins Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A przybywało? Miałem przelany po wymianie. Odciągnąłem nadmiar i przez 9000 km poziom oleju nawet nie drgnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Proponowałbym wymianę oleju. Pewnie ktoś zaraz doradzi też jakąś płukankę. Musisz liczyć się z tym, że skoro taki osad jest na bagnecie, to na innych częściach silnika też będzie. Ogólnie stwierdzam, że strasznie syfiaste są te silniki (w sensie generowania wszelakich dziwnych produktów spalania). W oleju błoto, z rury sadza. Nowoczesność, kurna ich mać. A może ja bym mógł ewentualnie zastosować płukankę??? Różne myśli chodzą po głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jacko przecie ty jesteś na kontrolowanym przez serwis co do ubywania oleju!! To co ci pomoże płukanka jak tu trzeba silnik wymieniać a nie reanimować kiedy u ciebie wychodzi 1L na 1000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 To są tylko luźne myśli człeka strapionego,które ciężko zebrać do kupy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Edek01 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 A jak luźne to spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manix Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jacku ,ja Ci podpowiem. Wykup te 2 lata dodatkowej "gwarancji" I eksploatuj maszynę normalnie. Cos musi "pierdyknąć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JACKO29 Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Jacku ,ja Ci podpowiem. Wykup te 2 lata dodatkowej "gwarancji" I eksploatuj maszynę normalnie. Cos musi "pierdyknąć" Ten wariant też jest brany pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi