Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Fergul wyprzedził to co chciałem napisać. Jak myślicie , ile już po świecie jeździ aut  z tymi silnikami ? milion? a może już nawet dwa? A jak często ludzie o tym słyszą że coś nie halo? Jednostki mimo wszystko. Pożyjemy zobaczymy . Dzisiaj rozmawiałem z kolegą posiadaczem audi ,od nowości bierze mu pół litra oleju na 1000km a ma go już 10lat! i 230kkm na budziku .Ten model tak ma , powiedzieli mu w aso.

Jeden wymyślił "COŚ"madrego(chyba tak mu się wydawało)

A drugi mądry ze swymi rewelacjami mu wtóruje. Porter,czy Ty nigdy nie przestaniesz? Co rusz powtarzasz swe frazesy które w tym temacie kupy d*py się nie trzymają. W Twojej Nexii szaleje silnik z Kadeta z lat 70tych ze spręzaniem nominalnym 9.0 Więc proszę Cie nie dyskutuj w temacie w którym omawiamy silniki ze sprężaniem 14.1 i wykonane wręcz w technologii kosmicznej,porównując je do Twojej ulubionej Nexii.Nie masz nic mądrego do powiedzenia to nie podgrzewaj atmosfery niepotrzebną  dygresją .

No nie wytrzymałem i musiałem, trochę z nudów bo niedziela,ale od jutra do pracy to dam trochę na luz. Swoją drogą Waszym wehikułom niewiele mogę pomóc, - TTTM, ale zaglądają też tu przyszli,potencjalni nabywcy tych mniej czy bardziej awaryjnych zabawek i to pewnie z myślą o nich.

ale zaglądają też tu przyszli,potencjalni nabywcy tych mniej czy bardziej awaryjnych zabawek i to pewnie z myślą o nich.

Masz rację, że potencjalni nabywcy szukają opinii.

Tylko, że akurat nasze zabawki należą do tych mniej awaryjnych (w porównaniu do np. VW).

A z perspektywy rocznego użytkowania downsizeing ogólnie uważam za  icon_butt.gif, która mi przynajmniej nic nie daje. 

Masz rację, że potencjalni nabywcy szukają opinii.

Tylko, że akurat nasze zabawki należą do tych mniej awaryjnych (w porównaniu do np. VW).

A z perspektywy rocznego użytkowania downsizeing ogólnie uważam za  icon_butt.gif, która mi przynajmniej nic nie daje. 

Też masz racje,bo zabawki to dzisiaj już wszyscy robią.

Zauważyłem to po przesiadce z solidnej starej Nexii do obecnego Nota,i całe szczęście, nie jest to większa zabawka od Note II.

Dlatego tak często niektórym w dziale QQ podnoszę ciśnienie swoimi wpisami, licząc na mniejszą sprzedaż i powrót producentów aut na właściwe tory, w projektowaniu prawdziwych samochodów.

Edytowane przez porter59

Prawie 100 osób w dziale QQ ma ten motorek 1.2 i pewnie kilkadziesiąt w Juke i Pulsarze.

O rzeczywistych problemach pisze czy pisało kilku co daje pi razy oko jakieś 0,01% niezadowolonych. :D;)

Chwilka, chwilka... Mi się jednak wydaje, że spore grono jeździ z tymi silnikami bezawaryjnie. Problemy ma jakiś niewielki jednak procent.

No ja bym nie chciał się znaleźć w tym niewielkim procencie,słysząc w serwisie - "jeździć i obserwować".

Bez przesady... równie dobrze może Ci cegła na bezawaryjny samochód spaść albo coś jeszcze innego - to tylko maszyny.

Lepiej nie,bo już straciłem gwarancję i też bez AC.

Dzisiaj przy okazji wymiany kół na zimowe podpytałem w serwisie o to, czy powinno się wymienić olej po pierwszych 2000 km. Serwisant powiedział, że wg ich informacji w fabryce Qashqai dostaje już docelowy olej, silnik jest docierany itd. i nie ma potrzeby wymiany przed pierwszym przeglądem (czyli po 1 roku lub po 20.000 km) :) Ale ponoć "jest część klientów, którzy i tak wymieniają po 2.000 km, 5.000 km czy 8.000 km - na własne życzenie". 

Facety (i facetki), a widzieli, że na angielskim forum QQ robią już Nissanowi dym w związku z problemem olejowym?

Łooo TUTAJ.

A u nas nadal udajemy, że nic się nie dzieje czy jak? :devil:

No i dobrze.Ja byłem dzisiaj w serwisie i umówiłem się,że jak przejeżdżę 2000km to podjadę i komisyjnie uzupełnimy,a kontrolę silnika zrobimy po świetach,ewentualnie przed przeglądem(luty)

Może grają na zwłokę. A potem skończy się gwarancja i przyjmą Cię z otwartymi rękami na ekspresową wymianę silnika. Oczywiście już wtedy za Twoje, a nie ich dolary. :D

Ja wczoraj (gdy byłem na przeglądzie) cały czas siedziałem z nosem na szybie obserwując co robią przy moim QQ. :D  No więc mechanik nie ukradł mojego oleju (co zasugerował jeden z kolegów tu na forum ;)) ani nie zrobił nic co by mnie zdenerwowało. Ba, nawet do koła zapasowego dopompał powietrza. :P

Na koniec dopiero wyszła jego złośliwość. Oczywiście tradycyjnie przelał mi olej ponad stan.

Dziś odessałem nadmiar i jest OK - jeszcze beka mi się syntetykiem. :D;)

Zawsze i wszędzie do pełna :D

Poprzednio przez 4 tys zjadł cały patyk,a teraz się zatrzymał w połowie po 1200km

Colinsie,a nie mruceli na olej???

Nie Jacku, nie marudzili. Już drugi raz zawiozłem im swój olej, a tym razem także filtr oleju. Specjalnie w karton między olej, a filtr wcisnąłem fakturę i dodatkowo ulotkę reklamową oleju. Bo pewnie pamiętacie, że zalałem dość egzotycznym Eneosem. Przez szybę widziałem, że zebrało się konsylium 3 mechaników i dobre 5 minut czytali ulotkę. :D

Olej odessałem oczywiście stosownym sprzętem - duża strzykawka żaneta plus cienki cewnik do odsysania umarlaków robi swoje. :P

Gębą nie dałbym rady. Bo olej nawet jeśli ciepły, to swoją gęstość ma więc choćbym ciągnął jak pierwszorzędna kurtyzana, to i tak nie dałbym rady. Po drugie w otwór po bagnecie oleju wejdzie tylko bardzo cienki cewnik, bo w połowie drogi jest jakiś opór. No i tylko cieniutka słomka się przeciśnie. Tym bardziej ciężko ssać. :D

Jeśli chodzi o bekanie, to i bez ssania mi się beka - w końcu prawdziwy jeleń musi od czasu do czasu zaryczeć na rykowisku. :D

No właśnie, Edi mnie ubiegł. 

Muszę przyznać, że w tym wypadku Edi zna się na rzeczy i ma plusa. :spoko:

A Striderze masz minusa, bo Warszawka, to nie cała Polska.

Kurna, gdzie jest minus? :D

Zamknęli przez Ciebie? :D

Troszku się przyczyniłem bo oni bardzo chętnie naprawiali i wymieniali części na gwarancji  :D

Mechaników też mieli dobrych i szło się dogadać przy biurku o wymianę tego i tamtego  :P

I na prawde w stosunku do mnie działało stare powiedzenie Pan się nie martwi będzie dobrze zrobione ,i tak było  :spoko:

Natomiast części kupuje na Puławskiej tam jest lux sprzedawca  :spoko:

Edytowane przez Edek01

Dyskusja dosyć szeroko prowadzona i wiele opinii jest takich że 1.2 to silnik odkosiarki i jeszcze z turbo . 

To teraz ja dorzucę :)

Silnik o pojemności nawet nie 1 litra , a 700ml , trzy cylindry , turbodoładowany , z tą różnicą że to PIĘCIOSUW  ! , około 130 150 koni mech. 

• Upvote 1

Właściwie to trzeba przyznać, że te 115KM z 1.2 litra to nie jest jakieś kosmiczne wyżyłowanie - to poniżej 100KM z litra, a to dalekie jest od kresu wytrzymałości silnika benzynowego z turbo.

140 km byłoby super dla Qqłki.I gdyby nie olej myślałbym nad podniesieniem do tej wartości