Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kuba a dlaczego nie serwisujesz na górczewskiej jak tam kupiłeś QQ ?

Gdyby istniał Odsysek na w alejach to by ci już ze dwa silniki wymienili :)

Nie byłbym sobą gdybym nie podrążył tematu. :D

Właśnie wysłałem zapytanie do centrali Nissan Polska o treści:

Dzień dobry
Jestem właścicielem Nissana Qashqai z silnikiem 1.2 DIG-T, nr VIN (tu nr VIN).
Czy prawdą jest, że w ostatnich dniach ukazał się biuletyn serwisowy zalecający aktualizację oprogramowania w związku z nadmiernym zużyciem oleju silnikowego w silnikach 1.2 DIG-T 115 KM? Jeśli tak, to proszę o odpowiedź czy aktualizacja dotyczy wszystkich silników czy tylko tych, w których problem wystąpił?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Sławomir Upierdliwiec :D 

Ciekawe co odpiszą?

O ja Cie!:D 

Kuba a dlaczego nie serwisujesz na górczewskiej jak tam kupiłeś QQ ?

Gdyby istniał Odsysek na w alejach to by ci już ze dwa silniki wymienili :)

Przy myciu zeszedł mi lakier bezbarwny z tylnego zderzaka. Przy Górczewskiej powiedzieli mi: Nissan nie uznał gwarancji i 700 zł płace i malują. (Nissan wtedy doszukał się małej plamki czarnego plastiku na czerwonym i znalazł podstawę do odrzucenia reklamacji.)

Wziąłem u nich 2 auta w odstępie 3 miesięcy a oni zero podejścia. Mogli powiedziec damy rabat albo sami postaramy się pogadać z nissanem bo jesteśmy dealerem itd. Oni nic. Albo kasa albo spadaj.

Dlatego pojechałem do Zaborowskiego. Przed nim krótki epizod w Pacyfic Cars przy Jerozolimskich ale zamknęli się niestety.

Widzisz Kuba ja ten salon znam, tam nie idzie się dogadać Odyssey to tragedia KASIORA tylko im w głowach .

A Pacific był super właśnie w naprawach na gwarancji u nich nie było problemu z niczym super byli :spoko:  szkoda wielka że byli bo nie mam teraz warsztatu :icon_cry:  

Edytowane przez Edek01

Tak  to jedz do Odyssey o tam na gwarancji to wymieniają z prędkością światła i wszystkie reklamacje gwarancyjne są rozpatrywane pozytywnie!!!!

Oni kalkulują z prędkością światła ile wydoić od właściciela który ma gwarancje :D

Miałem gwarancje a oni wystawiali mi rachunek za wymianę łożysk Macphersona!!!!!

Dziś to ja, ja im wystawiam ale opinie..........

Edytowane przez Edek01

Manix to że ty masz swoje super ASO Nissan , to nie oznacza wszędzie takich samych standardów w Polsce  a w szczególności w stolicy  :D

Ja miałem swoje super  ASO Nissan Pacific Cars ale je zlikwidowali :mad:  

Na Okęciu to kołują tylko na dobiegu, bo do rozbiegu to tylko wytaczali wypychaczem na sztywnym holu ,z wielką niechęcią obsługi  linie lotnicze ELALa :D

Edytowane przez Edek01

Generalnie z naprawami gwarancyjnym z reguły nie ma większego problemu, bo co to za problem dla dealera? Jedynie zysk przecież! ASO zarabia na takich naprawach gwarancyjnych.

Nie do końca rozumiem tej logiki, którą stosują niektóre ASO. Przecież same reklamacje uznaje Nissan. ASO jest tylko wykonawcą, który realizuje naprawę, której koszt pokrywa Nissan. Idąc tym tropem, ASO powinno maksymalnie zależeć na wykonywaniu napraw, bo to żywe pieniądze dla nich. Powinni wręcz namawiać do napraw a nie zbywać. Wniosek może być tylko jeden. Niektóre ASO mają prawdopodobnie słabych mechaników i naprawy są dla nich problemem merytorycznym i technicznym. Więc wolą zbyć klienta niż pakować się w kłopot. Wyjście wydaje się być tylko jedno. Poszukać innego, dobrego ASO.

• Upvote 1

A może być tak , że drobne naprawy usterek są zryczałtowane i mieszczą się w marży Dealera ? A te większe wykonywane są za aorobatą Nissana za zryczałtowaną zapłatą? Tylko jak Servisy mają takich fachmenów to na tych naprawach ciężko im zarobić

.Najlepiej jest zarobić na przeglądzie tech. i nieświadomym kliencie bo można mu naściemniać i odpowiednio skasować .

• Upvote 1

Adam tak dokładnie tak -na ściemniać i odpowiednio skasować :)  

Ranger oni nie zbywają ale wmawiają że jak śtuka ,skrzypi ,nie działa, to z twojej winy! gwarancja tego nie obejmuje i wymiana będzie kosztowała !!!!

Jak jeździłem dwoma samochodami na gwarancji do mojego super ASO ,to tak tam widać było że z napraw gwarancyjnych mają kasę i przyjemność  :D

Bliżej Ci do Torunia .Nasze też jest ok.

Ale Ty Edziu możesz jeździć obecnie tylko do teściowej bo jedynie ona jest Twoim gwarantem ;)

Edytowane przez nowy 2011

Nie no mam jeszcze w razie co Zaborowskiego na Puławskiej  tam Stider jest ustawiony to jakoś się dogadamy :D  

Co do teściowej to tak gwarantem ale  jej ostatniej woli .........u mnie lipy nie ma będzie zadowolona   :laie_67:

Edytowane przez Edek01

Przez cały czas myślę o tej nowej wersji softu. Pytanie jest takie, czy jak Nissan "dostosowywał" ten silnik do swoich samochodów, to czy w wystarczającym stopniu zmodyfikował oprogramowanie jednostki sterującej. Wiemy, że turbina jest w Nissanach inna. Tak jak to wcześniej pisał Strider, "tylko" inna turbina, to bardzo często "aż". Być może ta zapowiadana zmiana softu to pełniejsze dostosowanie do innej turbiny a w konsekwencji innych parametrów pracy silnika. Jakaś myśl w tym jest - bo jeżeli mniejsza turbina to i stopień doładowania i w konsekwencji sprężania. Mniejsze ciśnienia mogą powodować konieczność korekty cykli pracy zaworów dostosowanych w obecnej wersji softu do większych ciśnień. To może przekładać się na ograniczenie zużycia oleju poprzez ograniczenie jego rozpuszczania przez benzynę i spalania. To tylko teoria, ale być może nie pozbawiona sensu ;).

• Upvote 1

Na moje zapytanie w tej sprawie centrala Nissana też jeszcze nie odpowiedziała. Chyba pojechali skonsultować się z Renault. :D

Nie oni te twoje zapytanie przesłali do Renault teraz czekają na odpowiedz z Renault żeby tobie odpowiedział Nissan oj trochę to potrwa  :D

Myślisz, że Nissan już tak całkiem uzależnił się od Renault, że już nawet nie potrafi udzielić samodzielnie prostej odpowiedzi? :D

Ostatnio oglądałem jakiś film o produkcji silników dla Nissana GTR. W niemal sterylnych warunkach za produkcję odpowiada zaledwie 5 rasowych japońskich samurajów. Każdy imiennie podpisuje się na spłodzonym przez siebie motorze.

Myślisz, że gdy ich zabraknie, to warunki przestaną być sterylne, bo wszędzie walać będą się francuskie sery, tłoki młotkiem będzie wbijał jakiś paryski gender Jean bądź inny Andre, a GTR dostanie dopisek na doopę Nissan GT-Renault? :D

Edi, mała poprawka, bo wrzuciłeś samurajów z Lexusa.

Piątka odpowiedzialna za silniki GT-R jest tutaj...

A po nich to już tylko GT-Renault. :D

Tylko dla czemu nie godają po naszymu???

Co tam gadanie. Wystarczy samo patrzenie żeby przeżyć orgazm oczny. :D

Taki silnik to nawet mógłbym sobie postawić w pokoju i patrzeć na niego zamiast telewizora. :dribble:

Jesli tak wszyscy twierdzicie ,że te "kosiarki" różnią się tylko turbina ,to dlaczego mają ,według suchych danych obu firm,inne tłoki i cylindry?