Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[J11] Silnik 1.2 DIG-T opinie, serwis, uwagi

brera
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś byłem u siebie w Nissan i zapytałem o akcje z softem. Na razie niby nic nie wiedzą, ale "zdarzają się sytuacje z nadmiernym zużyciem oleju przy pierwszych 10 tys. km." Mój po nr VIN nie ma żadnych akcji przywoławczych na tą chwilę.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

Bo to na pewno będzie na tej zasadzie,kto się zgłosi z ubytkami zostanie poczęstowany softem.Nie odważą się na tak kosztowną akcję serwisową.

Lub przy okazji przeglądu jest wgrywanie i bez kolejek i bez szumu...po cichutku i malutku

Może też tak być,bo wszystko trwało może 30min?

Akcji nie ma ale kilka dni temu ukazał się oficjalny biuletyn dot. przypadłości o której pisze @JACKO29

Pewnie będą prostować przy okazji przeglądów.

Kto widział ten biuletyn? Bo już w legendy obrasta. :D

A ja chyba zaczynam skłaniać się ku stwierdzeniu, które przedstawił jeden z forumowiczów (teraz nie pamiętam który), że ten soft, to raczej rozpaczliwa próba łatania problemu przez Nissana niż rzeczywisty lek na problem.

Bo myśląc logicznie, to gdyby problem był programowy, to przecież wszystkie bez wyjątku silniki powinny mieć ten problem z nadmiernym zużyciem oleju. A przecież wiemy, że mają tylko niektóre. Więc te co nie mają, to mają inny soft? :D

Przecież inny soft ukazał się dopiero wraz z magicznym, a legendarnym biuletynem czyli w praktyce kilka dni temu.

Kto widział ten biuletyn? Bo już w legendy obrasta. :D

A ja chyba zaczynam skłaniać się ku stwierdzeniu, które przedstawił jeden z forumowiczów (teraz nie pamiętam który), że ten soft, to raczej rozpaczliwa próba łatania problemu przez Nissana niż rzeczywisty lek na problem.

Bo myśląc logicznie, to gdyby problem był programowy, to przecież wszystkie bez wyjątku silniki powinny mieć ten problem z nadmiernym zużyciem oleju. A przecież wiemy, że mają tylko niektóre. Więc te co nie mają, to mają inny soft? :D

Przecież inny soft ukazał się dopiero wraz z magicznym, a legendarnym biuletynem czyli w praktyce kilka dni temu.

zapominasz o czynniku ludzkim-styl jazdy/rodzaj trasy , olej itd/itp. 

Masz masowo branie oleju? 

No sęk w tym, że u mnie nie bierze nic. Jednak czemu nie miałbym skorzystać z nowszego oprogramowania skoro jest niby lepsze?

Pytałem w serwisie (a potem mailowo), to odpowiedzieli że dla mojego silnika nie ma aktualizacji więc coś mi tu śmierdzi.

Albo ściemniają Jacka albo mnie albo sam już nie wiem. :wacko:

z tego co udało mi się ustalić to sprawa dotyczy nie tylko QQ ale i JUKE 1.2DIG-T i Pulsara 1.2DIG-T

a QQ to poczynając od nr nadwozia

SJN*E*J11U1000001 do nr SJN*E*J11U1572966

• Upvote 1

No to ja się na to łapię...

Przejechane pierwszych kilkadziesiat kilometrów .Pierwsze wrażenia:

-Silnik jakby lekko zamulony

-Nie mogę go rozbujać ...do 180km/h :D A przedtem i owszem.

-Trudniej przychodzi buksowanie kół podczas ruszania,mimo że te gumy nie należą do super przyczepnych

-Spalanie w mieście-ta sama trasa,ta sama pora,ten sam styl jazdy,spadek o 0.5l!!!

To teraz będą dwie "wersje" silnikowe - 115Km i ~100Km ? ;)

Tylko czy ta aktualizacja wybiórczo uzdrowi "chore" silniki ?

Wydaje mi się,że jest to reanimacja trupa.Pojeżdżę trochę i może wjadę na hamownie,będę miał czarno na białym

Tzn.co? Wymiana softu???  i tak zostawili,czy coś więcej robili?

Zmiana softu obniżająca m/i moment obrotowy,w efekcie też po ,był bardziej przymulony.

Strider moźe się tu wypowiedzieć, bo o ile pamiętam,Jego to tez dotknelo

Wydaje mi się,że jest to reanimacja trupa.Pojeżdżę trochę i może wjadę na hamownie,będę miał czarno na białym

Jacko tobie bardzo dobrze się wydaje! nawet Colins dobrze pisze o tym sofcie bo co on przynosi jak widać maniane  :thumbsdown:

Cwaniaki obniżają moc aby olej tak szybko nie znikał !!

No dobra. Sprawdziłem VIN i wg. tego co napisał Bartosz mój QQ też łapie się na tę imprezę.

Dlaczego więc zarówno centrala Nissana jak i sam dealer ma mnie w nosie? :angry:

To co tu robić? Zmieniać, czy nie zmieniać?

Stid tak na chłopski rozum jeśli u ciebie jest wszystko OK to co zmienisz sobie na dobrowolne obniżenie mocy???

I będziesz jeździć do ASO  aby ci znowu zmieniali na ten co był bo muł nie samochód???

Colins nie miej pretensji o odpowiedz Nissan robota bo on taką odpowiedz ma wgraną innej nie może wygenerować  :D

Edytowane przez Edek01

Stider miedzy Min -a Max jest to różnie 1L 2L oleju!

Stid a dlaczego pytasz tobie zaczął konsumować olej ???

Edytowane przez Edek01

Stid to do tej pory nie obserwowałeś???

Ja bym sobie mocy nie zabierał jak by było wszystko OK mi tam jej ciągle brak a silnik mam torpede  :D

Zabranie mocy, to tylko na razie niepotwierdzone obserwacje Jacka.

Równie dobrze może być tak, że jego silnik ma już powoli dość i moc spada sama z siebie (czego w sumie po tych wszystkich przebojach mu życzę).

Bo przecież zdarzyło się niedawno, że Gregsonowi po aktualizacji wgrali soft "sportowy" i w jego 1.6 DIG-T przybyło nagle ponad 20 chabet. :D

Ja zadzwoniłem do ASO i jestem umówiony na weryfikację dziś o 15... :/

p.s. ile oleju jest pomiędzy min i max na bagnecie?

Dobry 1 Litr ,mówiąc dobry to jest troszkę wiecej.Miałem jeszcze do minimum ok 5mm a wszedł litr.

I właśnie ja przekroczyłem magiczną liczbę 0.5l na1000km.1750km przejechane w teście i wlane do max równy litr