Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Alarm w 350Z

daniel.tymek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jak działa alarm w Zetce? Nigdy się tym nie interesowałem ,ale dzisiaj chciałem sprawdzić czy mi działa. Mam pilota z wbudowanym kluczykiem,są dwa przyciski jeden zamykania drugi otwierania. Kiedy naciskam zamknij kierunkowskazy mrygają natomiast nie słychac sygnał dźwiękowego( gdzieś na forum UK wyczytałem że powinien być) Zatem w takim razie mam może włączony tryb silent. W takim razie jaką mam pewność ze jak ktoś mi będzie chciał ukrasc samochód alarm się włączy? Otwierałem okno i uzbrajałem alarm poprzez naciśniecie "lock" na pilocie następnie czekałem 30 sec (tyle teoretycznie powinien się uzbrajac) następnie wsadzma ręke przez szybe ,szarpię od wewnętrznej strony drzwi i nic ,drzwi się nie chcą otwierać od środka ,alarm też się nie włącza. Czujników ruchu w samochodzie nie widać więc machanie rękoma nie pomoże ,chociaż próbowałem i to:)

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć zasadę działania alarmu w naszych zetkach?

Jak chcesz by brzęczał przy zamykaniu, to przytrzymaj otwieranie i zamykanie na raz - chwilę potem powinien brzdęknąć i zaświecić się, czy jakoś tak

ja tam przełączyłem swój w tryb cichy by mi nie brzdękał coby nie zwracać uwagi 

Alarm wiadomo, że się włączy normalnie, gdy zajdzie taka potrzeba, bo dlaczego nie?

Byłem ostatnio w Łodzi na Politechnice Łódzkiej i widziałem zaparkowanego szarego nissana 350z obok architektury/budowlanki, który, choć mogę się mylić, obok skrzyni miał coś ala czujnik  postawiony, z wiązkami w 4 strony, na kabelku który było widać :P  < może przy wysiadaniu uaktywnia sobie typek dodatkowy czujnik? nie czekałem aż przyjdzie studenciak do auta bo było chłodno

Właśnie naciskam otwieranie i zamykanie na raz. Trzymałem tak nawet 2 minuty licząc że może jednak coś ruszy i nic. Żadnego sygnału. trzymając na raz obydwa nie migają nawet kierunkowskazy tak jak to jest w przypadku otwierania czy zamykania. Stąd wogóle moje obawy czy przypadkiem ktoś wogóle nie odłączył fabrycznego alarmu. I nie wiem jak to sprawdzić

dobrze, że drzwi zamyka :) ja jak zamykam, to czekam i patrzę czy zacznie migać dioda z przodu i sprawdzam klamki  - pali się a potem miga u Ciebie ?

Tak,dioda tylko mryga. Mryga jak samochód jest zamkniety, otwarty. Jutro sprawdzę czy podczas uruchomionego silnika też mryga. Czytałem w manualach i pisało że jak alarm nie działa to dioda się świeci na stałe lub całkowicie jest wyłączona. Dziwna sprawa .

W wersji eu nie ma domykania okna trzymając kluczyk skrecony w drzwiach. Tak samo nie ma opuszczania szyb guzikiem/otwieraniem z pilota. Nie widzę potrzeby sam otwieranie na raz całego auta. Ja otwieram 1 2 a nie 1 - byle pasażera nie zabieram. Pragnę zaznaczyć ze większość Z nie ma immobilajsera ale mając wcześniej 2x EU to wiem że po zamknięciu zawsze się palila dioda a potem normalnie mrygala po 30 sek. Nie liczę czy równo 30 bo w tym czasie pakuje sie itd, lookam chwile pózniej ze mryga, sprawdzam obie klamki. Tak samo zanim zamkne sprawdzam czy są szyby domkniete przez obserwowanie czy szyba dojeżdża po zamknięciu drzwi.

Rozmawiałem kiedyś i pokazywałem swoją gablotę ludziom  zJuwentus'a, ktorzy montują monitoring samochodowy i zabezpieczenia przeciwkradzieżowe. Powiedzieli, że nie ma praktycznie alarmu, to coś co wyje jak się wciśnie czerwony guzik na pilocie i ta dioda, to jakis super standard low cost shit (szczegółów nie pamiętam, to było rok temu).

Marcin ten guzik to jest straszak - czyli jesz sobie hamburgera w mcdonaldzie, auto stoi tak że widzisz i nagle podchodzi menel albo cwaniaki - wciskasz i masz :)

Alarm przydatna rzecz. Lepszy/gorszy ale warto coś mieć. Nie możliwe żeby wychodziły zetki bez alarmu nawet te tzw "golasy" ,moja akurat golasem chyba nie jest bo ma xenon,spryski,tempomat,grzane siedzenia, pomarańczowe skóry ,niektóre mają jeszcze nawigacje(u mnie akurat chyba tylko tego brak) Ciekawe jak alarm ma sie do wersji i roku produkcji bo moja to Europa z 2006 ,ale jeszcze przedlift

W 370Z można z inteligentnego kluczyka wyjąć kluczyk mechaniczny i nim otworzyć drzwi. Wtedy uruchamia się alarm.

O ile wiem w 350 kluczyk jest z immobilaizerem więc spróbuj otworzyć nim zamek drzwi bez deaktywacji alarmu.

Dodam od siebie ze u mnie opuszczanie szyb z kluczyka dziala a natomiast domykanie nie. I gdzies kiedys na jakiejs stronie znalazlem wlasnie taki modul wlasnie do podnoszenia szyb. Mam US'a

Emporio zrobiłem jak mówiłeś nacisnąłem przycisk 'lock' na pilocie ,mrygnął sobie światłami ,poczekałem chwilę. Później wsadziłem kluczyk w drzwi i otworzyłem.Drzwi się otworzyły( bez mignięcia światełkami jak to ma miejsce po nacisnieciu przycisku na pilocie) . Alarm się nie włączył niestety.

Dodatkowo sprawdziłem czy przy przytrzymaniu 'unlock' szyba zjedzie na dół i też nic.

Pierwsze co przychodzi mi na myśl to może jakieś bezpieczniki?