SSparrow Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Witam Długo mnie tutaj nie było, Almerka od pewnego czasu nie sprawie żadnych problemów (odpukać! puk puk). Ale mam pytanie Od zawsze mam wrażenie że niekiedy tak jak by ciężko jej było odpalić. To znaczy: Wsiadam do samochodu, przekręcam kluczyk i zawsze jese jeden obrut rozrusznika... i niekiedy taki przestój, po którym dopiero dalej kręci i odrazu zapala. Nieraz taki przestój trwa z sekundę, możę ciut więcej. Pali mi ostatnio troszkę więcej niż powinna, na trasie w 4 osoby niecałe 10l gazu, po mieście nieraz 11, nieraz 12. I tak się zastanawiam czy nie jest to oznaka że łańcuszek jest rozciągnięty i jest to własnie przyczyną. Jeszcze przepływkę spróbuję pomierzyć i oddać go na regulacje gazu (nie miał jej odkąd go kupiłem). No ale, sedno tej sytuacji to czy problem z odpaleniem to może być łańcuszek / rozrusznik / czy po prostu ten typ tak ma Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nunu85 Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 co ma łańcuszek do kręcenia? gdyby zwawo krecił, a silnik mimo wszystko nie chciał odpalać, to rozumiem, ze przyszłąby ci taka hipoteza do głowy. albo masz końcówke szczotek w rozruszniku, albo masa słabo prewodzi z aq do bloku silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skyller Opublikowano 4 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Sprawdzałeś podstawy / najprostsze rzeczy : 1. stan aku - elektrolity czy są ok. / czy jest dobrze "ładowany" , przeczyść klemy 2. świece 3. Pasek napędzający alternator - w jakim jest stanie? Może być i tak jak nunu85 pisze powyżej : szczotki w rozruszniku do wymiany żeś się uparł na ten łańcuszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SSparrow Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2014 Poprostu pomyślałem, że trudno mu ruszyć tłokami, jak rozrząd jest naciągnięty - co (tak mi się wydawało) oznacz większy opór do zakręcenia No może to aku, świece nie mają z tym nic wspólnego. Wiec w sumie albo aku, albo albo rozrusznik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.