Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Co skrzypi w zawieszeniu ?

driver_kaskader

Rekomendowane odpowiedzi

Jak jadę po bardzo wyboistej drodze to słychać że coś skrzypi albo bardziej jęczy w zawieszeniu co prawda delikatnie ale wolał bym mieć absolutną cisze cos jak by amortyzatory bo zawias mam bez luzów. Gdzie i co przesmarować ? Dźwięka taki jak by guma o metal ocierala bez smaru. 

Inny model, albo inaczej "bardziej mniej widziany na ulicach".

Częstym takim objawem jest "zbliżający się koniec" sworznia wahacza.

Można to prosto sprawdzić - wystarczy strzykawka z jakimś olejem i przez gumową osłonę /aby jej nie uszkodzić/ wstrzyknąć w sworzeń.

Jeśli ucichnie, to znaczy, że to jest właśnie to, lecz olej spowoduje szybsze odczuwanie luzu i pukań.

Druga rzecz, to morze trzeć sprężyna /górna jej część/ o gumowa poduchę. Czasami skutkuje dobrze na to tawot-smar.

Następnie tą metodą - jeśli nie będzie poprawy, należy postępować po kolei z każdą tuleją metalowo-gumową. 

Lecz zawsze zaznaczam, iż mogę się mylić, gdyż model - modelowi nie równy, jak i usterka. 

gumy drążka stabilizatora kupiłem i założyłem nowe w wakacje wiec odpada. Z tyłu tylko jeden drążek wymieniłem. Dźwięk jak by sie myszy goniły :P 

no tylko ze już przejrzałem wszytsko i nie ma luzów nigdzie jedyne co mi przychodzi do głowy to amortyzatory jak sie uginaja to wtedy skrzypi na nierównościach nie mowie o dziurach. Chociaż faktycznie to mogą być gumy na przednim stabilizatorze bo nie dawałem smaru żadnego jak je montowałem i dokładnie dźwięk jest taki jak guma o metal na sucho obciera. 

gumy drążka stabilizatora kupiłem i założyłem nowe w wakacje wiec odpada. Z tyłu tylko jeden drążek wymieniłem. Dźwięk jak by sie myszy goniły :P

W jakim aucie wymieniałem łączniki na jedne z lepszych i po kilku tygodniach zaczęły się jęki w zawieszeniu.Chyba najlepsza metoda to strzykawka lub wd 40. 

któryś sworzeń.obstawiam na górnym wahaczu

ps.`metoda na strzykawkę` to bardzo mądra metoda w szczególnosci kiedy sworzeń pęka i koło sie odrywa....w eclipsie przerabiałem temat i racze nie kombinować tylko wymianiać na nowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...