Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[N16] Lampka wnętrza nie świeci po otwarciu drzwi-/tematy połączone/

Gość jaroslaw_graczy
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie sprawdź kostkę na słupku.

Ja mam Tino /prawie to samo co N16 i lampkę mam potrójną, tzn z bocznymi do czytania. /od Twojej strony, by się przydała fotka, abyśmy wiedzieli o czym mówimy/.

Na lewym słupku jest kostka /wspominałem o niej wcześniej/ i tam są 4 przewody. Przypuszczam, iż jeden z tych przewodów dochodzi do oświetlenia w zasłonce p/słonecznej pasażera. Do mojej lampki natomiast dochodzą tylko 3 przewody.

Przypomniało mi się również, że w jakimś modelu, ktoś zrobił zwarcie w lampce /brak ściemniania/ w skutek zwarcia uszkodził się moduł komfortu, który jest odpowiedzialny za ściemnianie wnętrza.

Hmm zdjąłem plastik ze słupka(ten przy szybie) i nie znalazłem tam żadnej kostki, tylko 2 przewody gdzie do wtyczki dochodzą cztery także nie wiem jak to ma być. ale świecą wszystkie trzy lampki, niedługo sprawdzę czy pojawia się gdzieś nowy plus po otwarciu drzwi w którymś pinie i dam znać co ustaliłem

• 1 rok później...
Gość Honzik94

Witam. Mam problem z lampką w podsufitce. Otóż w trybie ciągłego świecenia lampka działa poprawnie, ale w trybie świecenia po otwarciu drzwi nie świeci. Ogólnie problem wystąpił w momencie gdy przerabiałem ją na podświetlenie LED. Sierota ze mnie i dwa razy zrobiłem zwarcie. Za pierwszym razem wymieniłem bezpiecznik i wszystko działało poprawnie, ale za drugim razem wymiana bezpiecznika przywróciła tylko świecenie w trybie ciągłym. Świecenie przy otwarciu drzwi przestało działać. Wszystkie inne bezpieczniki sprawdzałem jeden za drugim i to kilka razy, problemu ze stykami też z całą pewnością nie ma. Czy może to być spowodowane uszkodzonym modułem komfortu? Ceny takich modułów nie są wysokie ale z tego co pisali wyżej inni użytkownicy to jego wymiana powodowała kolejne problemy np. z odpalaniem samochodu lub z brakiem możliwości otwierania samochodu z pilota. Ciekawostką jest fakt, że gdy włącznik jest w pozycji środkowej (czyli w takiej, w której lampka powinna się zapalać przy otwarciu drzwi) diody święcą ale ledwo i to przy zamkniętych drzwiach a gdy drzwi się otworzy to gasną, czyli jest zupełnie na odwrót niż powinno. Macie jakieś pomysły na rozwiązanie problemu? Z góry dziękuje za pomoc. Pozdrawiam Kamil.