Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

[p12] wyciek zielonego płynu na sprężarce klimatyzacji, zaparowany wyświetlacz

kaerka

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam wszystkich,

Jestem od dziś posiadaczem nowego samochodu padło na Nissan Primera 2003 r. 1,8 benzyna.

Dziś byłem przed podpisaniem umowy z handlarzem, na stacji diagnostycznej obejrzeć samochód od spodu, a przy okazji zrobić przegląd techniczny. Wyszło wszystko OK. Jedyne co mnie martwi trochę to wyciek jaskrawo zielonego płynu na sprężarce klimatyzacji. Klimatyzacja w samochodzie działa słychać jak się załącza i mrozi. Co to takiego może być?

Dodatkowo niepokoi mnie to, że po wyjeździe z tej stacji diagnostycznej na wyświetlaczu na samym środku pojawiła się biała prostokątna plama, zaparował wyświetlacz od wewnątrz po około godzince bycia w ciepłym warsztacie. Postał chwile na zimnym to plama jak by trochę się zmniejszyła. Czy to normalne? bo na pewno dziwne:)

Poza tym furka jest w bardzo dobrym stanie, czekam na załatwienie formalności związanych z rejestracją i jadę odebrać samochód z parkingu Pana handlarza.

Heja witamy w gronie

zielony to może od chłodzienia, gdzieś komuś wyciekło jak coś rozbierał, albo pokapuje, co jest mało prawdopodobne bo ciśnienie duże tam jest.

sprawdź.

a wyświetlacz, cóż nie powinien parować. może jak myli to wylali coś, ale sprawdź dokładnie, a może autko po powodzi?

Niech Ci zapisze  w umowie że nie powodziowe autko

Jaskrawo zielony wyciek, to nic innego jak fluorescencyjny barwnk , który wprowadza się w celu sprawdzenia szczelności układu klimatyzacji.

No więc jutro w końcu już odbieram furkę, a na sobotę będę umawiał się do mechanika na wymianę oleju, sprawdzenie stanu klocków i tarcz i oczywiście sprawdzę tą klimatyzację skąd ten wyciek i oczywiście podzielę się opinią.

Biała plama pary zniknęła samoistnie trochę postał na zewnątrz i wszystko wróciło do normy, będę obserwował w trakcie eksploatacji co z tym się dzieje.

Niech Ci sprawdzi jeszcze płyn w chłodnicy czy jest ok. (czy ma właściwe parametry)

Bo jeżeli ktoś dolewał wody destylowanej, to zimą przy mrozach może być "ups"....

Filtr paliwa, płyn hamulcowy..... również dobrze byłoby wymienić .

:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...