Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Dziwny świst ! nowy note

wacha
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich forumowiczów.

Niedawno zakupiłem NOTE z 2014 roku 1.2 dig-s tekna. Auto ma przejechane 350km.

Podczas ruszania i przyspieszania wydaje dziwny świst coś jak by start samolotu  :mellow: Czy to jest odgłos turbiny? Dodam jeszcze że auto kupiłem delikatnie uszkodzone w lewe koło. Wymieniłem wszystko na nowe części- łożysko, amortyzator itd. 

Sprawdź szczelność obudowy filtra.Nie ma opcji by turbina gwizdała w nowym aucie , a wpadające lewe powietrze jak najbardziej.p.s. Musicie to sprawdzać w dwie osoby .Jedna przyspiesza druga nasłuchuje

Edytowane przez manix

Jeżeli kupiłeś z uszkodzoną lewą stroną,to co było przyczyną uszkodzenia?

Na postoju podczas dodawania gazu też słyszysz ten świst??? Jeżeli nie to być może coś od skrzyni?Może jak było uderzone to poszło w przegub wewnętrzny skrzyni i łożysko na różnicowym?

By wyeliminować uszkodzenia skrzyni biegów w czasie jazdy wdepnij sprzęgło do oporu, wówczas skrzynia się rozłączy więc jeśli to ona świstanie ustanie. Może pokrywa filtra, nie tyle uszkodzona bo byś spostrzegł, co może źle dopięta.

Dokładnie - Micra i Note DIG-S (kompresor), QQ DIG-T (turbina). Obstawiam, że to coś w samym kole - albo wadliwe, źle zamontowane łożysko, albo tarcza/klocki, albo coś obciera. Czy po ruszeniu, jak już auto jedzie, świst ustaje ?

Ten swist slychac przy zmianie biegow np z 1na2 ale tylko gdy wkrecam na obroty. Jak zmieniam biegi przy niskiej predkosci i na niskich obrotach jest cisza.

Tam nie ma turbiny, wyżej o tym było. Słuchaj a czy to czasem nie ta słynna 5 biegowa skrzynia ? Bo jeśli tak , to koledzy pisali że one głośne są.Sprawdziłeś szczelność dolotu powietrza?

Edytowane przez manix

Po raz trzeci - tam nie ma turbiny.

Sory nie dokończyłem postu miało być "symptomy na to by wskazywały gdyby ona była"

Wacha,a co na to serwis? Przecież chyba masz na niego gwarancję? Byłeś pokazywałeś? Mówili coś???

• 3 miesiące temu...

Wyjaśniło się,tak jak pisałem na początku auto było uszkodzone przy zakupie Wystrzelona kurtyna. Co za tym idzie sensor wymagał naprawy, od kad jeżdżę notkiem nie miałem go wsadzonego bo nie było znachora żeby to zrobić(oczywiscie w serwisie za 1300 bez problemu) Dziś sensor został naprawiony,był problem z oprogramowaniem tak jak napisałem bez serwisu ani rusz.Odczekalem trochę bo nie chciałem tyle bulic w serwisie i znajomek to ogarnął. Reasumujac działa teraz jak złoto, żadnych dziwnych dźwięków z tzw turbiny czy jak zwał to coś. Dodam że byłem w serwisie i wymyślili wszystkie choroby świata, umówiłem się nawet na rozbieranie auta, ale syn mi się urodził i miałem co innego na głowie. W ten oto sposób wydałem 300 zł zamiast 2000. Ot cala historia. Pozdrawiam

Sensor czego? Poduszki kurtynowej? Co ma to do światu?

Sensor poduszek tzn.moduł.Jak miałem wyjęty to nie działał np przycisk od eko jazdy. Ja nie jestem mechanikiem tylko użytkownikiem i nie bardzo się na tym znam, widać był jakiś problem który po naprawie sensora się zakończył. Może był jakiś nieodpowiedni przesył do komputera? W każdym razie co by nie pisać teraz jest Ok.

Nikt się tego nie spodziewał aby moduł poduszek powietrznych powodował jakieś świsty... A może tak jak w innym temacie opisywał Dar1962 miałeś za bardzo zadartą antenę ? :D