zomb Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Witam Problem dotyczy Mavericka 2.4 benzyna+lpg (95r). Wczoraj zauważyłem że momentami pod obciążeniem na niezbyt wysokich obrotach (do 2000) delikatnie szarpie/wibruje. Początkowo czułem to wyłacznie na 3 biegu. Dziś sie nasiliło i jak i na innych biegach pod obciążeniem (np na długim podjeździe) wyraźnie czuć szarpanie (równomierne, szybkie, miarowe). Dzieje sie tak i na benzynie i na gazie. Wiem że opis mało fachowy ale i fachowiec ze mnie żaden;-) Pytanie "od czego zacząć sprawdzanie..." po tak wyczerpującym i szczegółowym opisie nie ma chyba większego sensu, więc zapytam tak. Gdzie w Krakowie znajdę kogoś kto czuje i zna ten sprzęt, i podjąłby próbę zdiagnozowania problemu? Dodam że jakiś miesiąc temu na wymianie oleju mechanik mówił mi że mam wyciek oleju z mostu do bębna z tyłu. czy to może z tym mieć związek? Właśnie przymierzałem się do wymiany uszczelniaczy tylko czy aby nie za późno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Jak piszesz powodów może być wiele, zacznij może sprawdzanie od poduszek silnika, skrzyni biegów. Może gdzieś już jest luz i przenosi wibrację, a co do uszczelnienia to też wymień jak najszybciej bo w końcu skończy Ci się olej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceniakenzo Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 coś czuję że kończy się sprzęgło. ale ręki nie dam sobie uciąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saydack Opublikowano 1 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja bym jednak obstawiał poduszkę pod skrzynią - miałem niedawno podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Sprawdz krzyżaki i czy wał nie ma luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 zajrzyj tutaj http://forum.nissanklub.pl/index.php/topic/97693-tylne-zawieszenie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zomb Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 Dziś jak wracałem z pracy to już zdrowo trzepało. Aż ciężko podjechać pod górkę. Byłem u mechanika... na pewno krzyżak od strony tylnego mostu. Po wymianie zobaczymy czy to tylko to czy coś jeszcze. I dziękuję za wszystkie odpowiedzi... jeśli wymiana krzyżaka nie załatwi sprawy to mam kilka sugestii czego szukać dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel084 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Krzyżak łatwo zdiagnozować ,obejrzyj też wał dokładnie,czy nie jest zagięty i czy czasem jakiś odważnik nie odpadł(wtedy trzeba dać wał do wyważenia). Ja kiedyś wał na kamieniu załatwiłem,była delikatna wgniotka i też od ok.90 do 100km/h wibrował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.