Skocz do zawartości
Części Nissana - iParts.pl

Stuki w ukladzie napedowym rano po postoju

jurekbaca
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

rano po postoju  jak jest zimno po skręcie w prawo i wyprostowaniu kól przy przyspieszaniu gluche stuki po parenastu metrach cichnace pozniej zjawisko nie wystepuje   nissan note 1400   2012r  serdecznie pozdrawiam

Podobnie jest gdy padają łożyska kolumny MacPhersona .Po skręcie sprężyna nie wraca do końca i stuka ,tyle że to jest dość wyraźne . lekkie stuki są też słyszalne przy kalibracji ABS .Może stukać przegub ale on by stukał przy mocno skręconych kołach zawsze.

Raczej z łożysko McPhersona. Poproś kogoś znajomego, żeby pokręcił kierownicą na postoju. Ty dotknij sprężyny. Jeżeli poczujesz wyraźne przeskoki - łożysko do wymiany. Jeżeli nie wyczujesz żadnych "przeskoków" i "szarpnięć" - to wg. Nissana tak może być - szczególnie w mroźne i wilgotne dni. Wtedy nie przejmuj się i jeździej dalej ;).

Miałem dokładnie ten sam efekt akustyczny i tylko w skręcie w prawo .

W ASO wyjęli prawe zmielone plastikowe łożysko Macphersona ,lewe nie było lepsze.

W sumie to bardzo ciekawe , jednym padają po nastu kkm a np.tak jak u mnie 90kkm na budziku i zero problemów.

Mój jak zmieniał właściciela to też nic nie było słychać ,a zapas do kolumn poszedł do nowego właściciela.Ponad 90 tys przejechane.

Wypytywałem dlaczego tak jest nic nie chcieli powiedzieć ,tylko chwalili się że już ten problem jest rozwiązany bo teraz wkładają wzmacniane.

W sumie to bardzo ciekawe , jednym padają po nastu kkm a np.tak jak u mnie 90kkm na budziku i zero problemów.

Podobno - to, że coś tam stuknie nie oznacza, że łożyska są do wymiany. Z czasem stuknięcia mogą ustąpić i już się nie pojawić. A że TIIDa jest dobrze wyciszona... ;).

Tak dobre wyciszenie a stuki i tak pięknie było słychać w kabinie przy włączonym silniku i radiu.

U mnie po ruszeniu stuki nie ustępowały przy każdym skręcie było słychać stukanie i to nie ciche.

Tym bardziej , że je nawet czuć na kierze. Wiem bo na krótko wystąpiły w micrze, ale tu przyczyna stuningowane koła dużo szersze od ori. Więc na postoju przy max.skręcie aż odbijały sprężyny.

W tym przypadku trzeba rozróżnić dwa rodzaje stuków, jakie mogą pojawć się przy łożyskach McPhersona:

- stuki wywołane przez przeskakującą sprężynę - i te są konkretne i faktyczne czuć je na kierownicy i nie da się ich nie usłyszeć i nie poczuć.

- ciche głuche stuko-trzeszczenie

W pierwszym przypadku łożysko jest raczej trupem.

W drugim, wg. Nissana może się pojawiać przy niskich temperaturach i przy dużej wilgotności. Z czasem może zniknąć raz na zawsze.

. Z czasem może zniknąć raz na zawsze.

Bo juz nie będzie co miało stukać  :devil:

W tym przypadku trzeba rozróżnić dwa rodzaje stuków, jakie mogą pojawć się przy łożyskach McPhersona:

- stuki wywołane przez przeskakującą sprężynę - i te są konkretne i faktyczne czuć je na kierownicy i nie da się ich nie usłyszeć i nie poczuć.

Dokładnie tak miałem.

• 2 tygodnie później...

- ciche głuche stuko-trzeszczenie

Miałem coś takiego w swoim, przebieg 70kkm. Okazała się pęknięta sprężyna na kielichu amorka.Pękło 3/4 zwoja w koszulce i po przetarciu koszulki tarło o kielich. Łożysko było w dobrej kondycji.