Richie0304 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Witam, jestem użytkownikiem Nissana Terrano 2 2002 rok, 3.0 ZD. Ostatnio zauważyłem, że zniknęły światła Stop. Jazda staje się niebezpieczna. Ponieważ lubię sobie posprawdzać co i jak, zacząłem od żarówek. Jedna była przepalona wymieniłem, wszystkie są już nowe, a tu dalej nic. Przejrzałem wszystkie bezpieczniki (fakt, nie wiem, który to jest od stop (TAIL 10A?), są ok. Odłączyłem przewód od czujnika włączenia światła stop, zwarłem go i dalej nic? Może ktoś doradzić, co jeszcze sprawdzić? Może jest jakiś przekaźnik, który się skończył? Z góry dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kolego musisz sprawdzić najlepiej żarówką najpierw czy dochodzi zasilanie do czujnika stopu, jeśli tak to czy wychodzi z czujnika, jeśli tak to pewnie nie żyje kabel w wiązce od czujnika do tyłu auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richie0304 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Kolego musisz sprawdzić najlepiej żarówką najpierw czy dochodzi zasilanie do czujnika stopu, jeśli tak to czy wychodzi z czujnika, jeśli tak to pewnie nie żyje kabel w wiązce od czujnika do tyłu auta. Sprawdzałem nawet miernikiem, i nie dochodzi do czujnika w ogóle napięcie. Nie znam schematu i nie wiem, czy jest jeszcze między bezpiecznikiem a czujnikiem jakiś przekaźnik. Poza tym, czy wiesz który to jest bezpiecznik odpowiedzialny za stop? Żaden tak nie jest opisany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 A spróbuj podać napięcie na czujnik z innego źródła, a rozpiski bezpieczników poszukaj w tym dziale w serwisówkach lub przez szukajkę. Chyba że któryś z naszych zacnych kolegów ma takową rozpiskę na pod orędziu to pewnie da znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SieneK_68 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 (edytowane) wiesz co? wg schematu bezpiecznik to 15A nr 4 opisany jako BRK/SW STOP ABS z bezpiecznika złączem M25 wychodzi przewód R/B /czerwono niebieski?/ i wchodzi na włącznik STOPu z włącznika wychodzi przewód G/Y /zielono żółty?/ bezpiecznik w skrzynce to STOP LAMP Edytowane 6 Grudnia 2014 przez SieneK_68 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 Dzięki SieneK, Potwierdziło się że to forum naprawdę żyje i można na Was liczyć. Richie0304 jak uda się naprawić to podziel się info, aby zostało dla potomnych bo kiedyś któregoś z nas może to spotkać Oczywiście zawsze możesz pytać, a tak na marginesie to witamy na forum i zapraszamy do działu terenowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richie0304 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 wiesz co? wg schematu bezpiecznik to 15A nr 4 opisany jako BRK/SW STOP ABS z bezpiecznika złączem M25 wychodzi przewód R/B /czerwono niebieski?/ i wchodzi na włącznik STOPu z włącznika wychodzi przewód G/Y /zielono żółty?/ bezpiecznik w skrzynce to STOP LAMP Dzięki, ale u mnie są inaczej oznaczone bezpieczniki, przesyłam zdjęcie, Nr 4 to Horn 10A. Podpowiesz, jaki to schemat, skoro jest inaczej? A czy na obwodzie nie ma jeszcze jakiegoś przekaźnika? Zasilanie idzie bezpośrednio z bezpiecznika na wyłącznik STOP? Dzięki SieneK, Potwierdziło się że to forum naprawdę żyje i można na Was liczyć. Richie0304 jak uda się naprawić to podziel się info, aby zostało dla potomnych bo kiedyś któregoś z nas może to spotkać Oczywiście zawsze możesz pytać, a tak na marginesie to witamy na forum i zapraszamy do działu terenowe. Na pewno to zrobię, jeżeli zlokalizuję powód mojej awarii, póki co ciągle walczę, bo wygląda na to, że mam inna instalację od tej, którą opisuje SieneK_68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziarus Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Sieniek mówi o bezpiecznikach pod kierownicą o tych Edytowane 7 Grudnia 2014 przez dziarus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dżem Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nie wczytałem się ale, zakałdam że sprawdziłeś napięcie na oprawce żarówki i kostce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
babcuk Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Sieniek mówi o bezpiecznikach pod kierownicą o tych 1a.jpg 1b.jpg taka klapka by mnie się przydała jak ktoś ma na zbyciu. a jeszcze jak w beżu to wcale ameryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czifu Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 (edytowane) Szukaj w bezpiecznikach w kabinie, te pod maską są głównie od sterowania silnikiem i osprzętem. W szwagra T1 ostatnio nie było stopu, a okazało się, że przewód stracił połączenie zaraz za skrzynką bezpieczników i trzeba było zrobić obejście. Wpisz w wyszykiwarkę bezpieczniki nissan terrano 2 i wyskoczy rozpiska bezpieczników. Edytowane 7 Grudnia 2014 przez czifu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Richie0304 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Rzeczywiście podałem napięcie z zewnątrz i pojawiły się światła, także czujnik jest dobry, szukam tych bezpieczników w kabinie Chłopaki jesteście super, użytkuję 12 lat od nowości mojego Terrano i nigdy tam nie szukałem bezpieczników. Rzeczywiście, to był 15 A bezpiecznik, który się skończył. Ponieważ żona jeździ tym samochodem, może uratowaliście jej życie. Nie ma to jak forum i forumowicze Nissana, dzięki jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Do usług. Uzupełnij przy okazji profil o rodzaj silnika, na przyszłość może to uprościć użytkowanie forum i zadawanie pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemmy69 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Rzeczywiście podałem napięcie z zewnątrz i pojawiły się światła, także czujnik jest dobry, szukam tych bezpieczników w kabinie Chłopaki jesteście super, użytkuję 12 lat od nowości mojego Terrano i nigdy tam nie szukałem bezpieczników. Rzeczywiście, to był 15 A bezpiecznik, który się skończył. Ponieważ żona jeździ tym samochodem, może uratowaliście jej życie. Nie ma to jak forum i forumowicze Nissana, dzięki jeszcze raz. Witaj brachu, może to jakiś sygnał że najwyższa pora dołączyć do forum bardziej na serio z upływem czasu będziesz coraz częściej potrzebował wsparcia i doświadczenia tutejszych fachmanów a i my chętnie skorzystamy z Twoich porad Puławy ... chyba spora diaspora (? ) lubelsko-radomsko-świętokrzyska się tutaj utworzyła ... są ludzie, chęci, auta - czegóż trzeba więcej by fajnie spędzić jakiś zimowy weekend ? Zapraszamy do "Terenowych - Robimy to w błocie" ... nie sugeruj się tytułem, lajtowo też jeździmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi